Μαγνήσιο: Ένα υπερ-πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό!

Πήρε το όνομά του από την ελληνική Μαγνησία. Αυτός ήταν και ο λόγος που στην Αρχαία Ρώμη το έλεγαν magnesia alba, αναφερόμενοι στα λευκά ανθρακικά άλατα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή της Θεσσαλίας. Και παρόλο που τα οφέλη του για τον οργανισμό είναι πολλαπλά, οι περισσότεροι από εμάς συνήθως παρουσιάζουμε έλλειψη του συγκεκριμένου μετάλλου.

Τα οφέλη του μαγνησίου
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία της καρδιάς, καθώς έρευνες έχουν συσχετίσει την επαρκή πρόσληψη μαγνησίου με τον μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στους άνδρες. Η δε επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συνδέθηκε με μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας λόγω καρδιακών επιπλοκών. Στο ίδιο μήκος κύματος, φέρεται να προφυλάσσει από τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, προλαμβάνει τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη και περιορίζει τις συνέπειες από την ύπαρξη ελεύθερων ριζών.

Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των ενζύμων που μεταφέρουν και αποθηκεύουν ενέργεια στο σώμα, ενώ ο ρόλος του είναι σημαντικός και στη σύνθεση πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός για τη διάσπαση και ανάπτυξη των κυττάρων, στη λειτουργία των μυών, αλλά και στον σχηματισμό υγιών οστών.

Είναι, δε, απαραίτητο και για την απελευθέρωση της σεροτονίνης, η οποία ρυθμίζει τη διάθεσή μας, με αποτέλεσμα η έλλειψή του να συνδέεται και με την εμφάνιση κατάθλιψης. Η επαρκής πρόσληψή του συμβάλλει επίσης και στην καταπολέμηση του έντονου στρες.
Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, το μαγνήσιο αποτελεί ένα μέταλλο που φροντίζει για την καλή μας υγεία, αλλά και μακροζωία, εξασφαλίζοντάς μας ταυτόχρονα και ψυχολογική σταθερότητα.

Τυχόν έλλειψη μαγνησίου, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει:

 • Κρίσεις άγχους και πανικού
 • Μειωμένη ενέργεια και κόπωση
 • Κατάθλιψη (μάλιστα, η αύξηση του ποσοστού κατάθλιψης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής, λέγεται ότι οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου στο έδαφος)
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διαβήτη (το μαγνήσιο βοηθά την ινσουλίνη να μεταφέρει γλυκόζη στα κύτταρα, γι’ αυτό σε περίπτωση έλλειψής του η γλυκόζη συσσωρεύεται στους ιστούς, προκαλώντας γλυκαιμικό στρες και φθορά)
 • Καρδιακά νοσήματα
 • Υπέρταση
 • Άσθμα
 • Αϋπνία
 • Κράμπες και ημικρανίες
 • Οστεοπόρωση

Λήψη μαγνησίου
Το μαγνήσιο δεν παράγεται από τον οργανισμό, γι’ αυτό και το λαμβάνουμε κυρίως μέσω της διατροφής.
Σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε επάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό μας είναι να καταναλώνουμε πολλά σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, φασόλια, καρύδια, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως. Πηγές μαγνησίου αποτελούν, όμως, και το ωμό κακάο, τα ψάρια, το αβοκάντο, αλλά και η σκούρα σοκολάτα.
Επιπλέον, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι και το θαλασσινό νερό περιέχει μαγνήσιο. Άρα, ευεργετικό είναι το κολύμπι το καλοκαίρι, ενώ δεν χάνουμε τίποτα αν επιχειρήσουμε να δοκιμάσουμε και… τη χειμερινή κολύμβηση. Τουλάχιστον για την εμπειρία…
Επικουρικά, μπορούμε πάντα να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας και με κάποιο ενδεδειγμένο σχετικό συμπλήρωμα διατροφής!