Μαγνήσιο: Πολύτιμο στη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης

Μαγνήσιο: Πολύτιμο στη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης

Τα οφέλη του μαγνησίου στη σωματική υγεία μας είναι πολλά και ευρέως γνωστά. Αυτό, όμως, που συχνά δεν γνωρίζουμε είναι πως το μαγνήσιο μπορεί να μας βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο το οποίο συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Μπορεί να μας ανακουφίσει από τον πόνο, από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και της ημικρανίας, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, μπορεί να μας προσφέρει καλύτερο ύπνο, να βελτιώσει τη διάθεσή μας, ενώ φαίνεται να αποτελεί και μια αποτελεσματική λύση για το άγχος και την κατάθλιψη.

Μαγνήσιο και άγχος

Τα μαγνήσιο, όπως διαπιστώνουν οι έρευνες, επηρεάζει ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της υπόφυσης και των επινεφριδίων. Η υπόφυση και τα επινεφρίδια είναι αδένες υπεύθυνοι για την ανταπόκρισή μας στο άγχος. Πιο απλά, το μαγνήσιο συμβάλλει θετικά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας θα αντιδράσει σε ένα στρεσογόνο ερέθισμα («απειλή»). Μια πρόσφατη ανασκόπηση 18 διαφορετικών μελετών, διαπίστωσε ότι το μαγνήσιο μείωσε το άγχος. Αυτές οι μελέτες εξέτασαν το ήπιο άγχος, το άγχος κατά το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το μετά τον τοκετό άγχος και το γενικευμένο άγχος.

Σύμφωνα με αυτήν την ανασκόπηση, ένας από τους λόγους για τους οποίους το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους είναι ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η έρευνα δείχνει ότι το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο και το σώμα. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την ενίσχυση των παραπάνω συμπερασμάτων, ωστόσο, πλέον αντιμετωπίζεται σοβαρά από την επιστημονική κοινότητα η σημαντική συμβολή του μαγνησίου στη διαχείριση του άγχους.

Μαγνήσιο και κατάθλιψη

Δεδομένου ότι το μαγνήσιο είναι ένα τόσο σημαντικό μέταλλο για τη λειτουργία του εγκεφάλου, θεωρείται δεδομένη και η σύνδεσή του με παθήσεις όπως η κατάθλιψη.

Σε μια μελέτη με 126 συμμετέχοντες που βίωναν κατάθλιψη και στους οποίους χορηγήθηκε μαγνήσιο, το “επίπεδο” της κατάθλιψης στη διάρκεια της μελέτης μειώθηκε 6 βαθμούς κατά μέσο όρο, γεγονός που πρακτικά βελτίωσε τη μέτρια κατάθλιψη σε ήπια ή ελάχιστη κατάθλιψη, μια κλινικά σημαντική αλλαγή. Επιπλέον, βελτιώθηκαν και τα αποτελέσματα στο κομμάτι που αφορά το άγχος.

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής

Μαγνήσιο λαμβάνουμε κυρίως από φυτικές διατροφικές πηγές. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα μαύρα φασόλια, τα κάσιους, οι σπόροι κολοκύθας είναι μερικές τροφές με σημαντική περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Ωστόσο, τα φυτά απορροφούν μαγνήσιο χάρη στα βακτήρια που υπάρχουν στο υπέδαφος. Συνεπώς, διάφορες ενέργειες του ανθρώπου σε σχέση με το περιβάλλον, όπως η χρήση φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τα βακτήρια ή λιπασμάτων με βάση το κάλιο, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποσότητα του μαγνησίου στο πιάτο μας.

Επιπλέον, η διαδικασία της επεξεργασίας των τροφίμων, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως τα αντιόξινα, τα διουρητικά, η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν επίσης να μειώσουν την απορρόφηση του μαγνησίου από τον οργανισμό μας.

Οι ανάγκες μας, λοιπόν, σε μαγνήσιο φαίνεται ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αποκλειστικά μέσω της διατροφής, γεγονός που καθιστά τα συμπληρώματα διατροφής απαραίτητα για τον σύγχρονο άνθρωπο, ιδίως στην περίπτωση εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης. Μάλιστα, σε μελέτες που αξιολογήθηκε η συμβολή των συμπληρωμάτων μαγνησίου στο άγχος και την κατάθλιψη, αναφέρθηκε βελτίωση σε μόλις μια εβδομάδα από την έναρξη της χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής. Λόγω αυτών των αποτελεσμάτων, συνιστάται γενικά όσοι υποφέρουν από στρες και κατάθλιψη να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με την πρόσληψη μαγνησίου ακόμη και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής, για την κάλυψη της ανεπαρκούς πρόσληψης ή των αυξημένων αναγκών του οργανισμού μας σε μαγνήσιο, είναι το UltraMag® Oro. Το UltraMag® Oro, χάρη στη σουκροσωμική τεχνολογία, εξασφαλίζει υψηλή και γρήγορη απορρόφηση του μαγνησίου από τον οργανισμό, χωρίς γαστρεντερικές διαταραχές.

Μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανεξάρτητα από τα γεύματα, βοηθώντας μας στη διαχείριση του άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Πηγές
https://www.healthline.com/health/magnesium-anxiety#other-benefits
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2959081/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0028390811003054?via%3Dihub
https://vitagene.com/blog/magnesium-for-depresson/
https://www.psychologytoday.com/us/blog/evolutionary-psychiatry/201801/magnesium-depression

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

,