Κρέμα για εγκαύματα: Ανακούφιση στη στιγμή!

Κρέμα για εγκαύματα: Ανακούφιση στη στιγμή!

Μια κρέμα για εγκαύματα είναι καλό να υπάρχει πάντοτε στο φαρμακείο του σπιτιού μας, καθώς τα οικιακά εγκαύματα είναι αρκετά συχνά. Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγουμε κρέμα για εγκαύματα; Και πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούμε;

Μια κρέμα είναι κατάλληλη για εγκαύματα όταν παρέχει αίσθηση δροσιάς και ανακούφισης στο πληγωμένο δέρμα, αλλά ταυτόχρονα το προστατεύει από μολύνσεις, για παράδειγμα αν περιέχει κάποιο αντιμικροβιακό παράγοντα, όπως είναι η αργυρούχος σουλφαδιαζίνη.
Η αργυρούχος σουλφαδιαζίνη είναι ένα αντιβιοτικό. Δρα σκοτώνοντας ή σταματώντας την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να μολύνουν μια ανοιχτή πληγή.
Η κρέμα με αργυρούχο σουλφαδιαζίνη χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων σε περιοχές του δέρματος με εγκαύματα δεύτερου ή τρίτου βαθμού.

krema-gia-egkavmata

Tips εφαρμογής της κρέμα για εγκαύματα

 1. Πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά πριν και μετά την εφαρμογή της κρέμας.
 2. Φροντίζουμε να διατηρούμε την περιοχή του εγκαύματος όσο το δυνατόν πιο καθαρή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μόλυνση. Καθαρίζουμε την πληγή με άφθονο καθαρό νερό ή φυσιολογικό ορό ή κατάλληλο αντισηπτικό καθαριστικό σαπούνι (π.χ. ιωδιούχο διάλυμα κ.ά.), εφόσον είναι διαθέσιμο. Έτσι, απομακρύνονται όλα τα μικρά ξένα σώματα, αν υπάρχουν, και μεγάλος αριθμός μικροβίων.
 3. Εφαρμόζουμε την κρέμα εγκαυμάτων με αργυρούχο σουλφαδιαζίνη στην πληγή φορώντας γάντια μιας χρήσης, ιδανικά αποστειρωμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας.
 4. Για να καλύψουμε ομοιόμορφα την πληγείσα περιοχή, εφαρμόζουμε ένα στρώμα πάχους περίπου 2-3 χιλιοστών από την κρέμα.
 5. Εξασφαλίζουμε ότι η περιοχή του εγκαύματος καλύπτεται με την κρέμα. Επιπλέον, εάν απαιτείται, την προστατεύουμε με έναν αποστειρωμένο επίδεσμο γάζας.
 6. Αναπληρώνουμε το στρώμα με τη κρέμα για εγκαύματα αμέσως μετά από το μπάνιο. Και κάνουμε το ίδιο εάν η κρέμα για το έγκαυμα έχει απορροφηθεί από επιδέσμους, ρούχα ή κλινοσκεπάσματα.
 7. Ακολουθούμε όλες τις οδηγίες στο φύλλο οδηγιών της κρέμας. Και δεν χρησιμοποιούμε τοπικά κρέμα με αργυρούχο σουλφαδιαζίνη σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο.

Δοσολογία

 • Η κρέμα για εγκαύματα με αργυρούχο σουλφαδιαζίνη εφαρμόζεται συνήθως 1 ή 2 φορές την ημέρα.
 • Για να μην αμελούμε τις δόσεις, φροντίζουμε να τη χρησιμοποιούμε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι αποτρέπεται η μικροβιακή μόλυνση και διευκολύνεται η φυσική διεργασία της επούλωσης.
 • Η θεραπεία συνήθως συνεχίζεται έως ότου η πληγή επουλωθεί πλήρως.
 • Ενημερώνουμε τον γιατρό μας εάν η κατάστασή μας διαρκεί ή εάν επιδεινωθεί.

krema-gia-egkavmata

Προφυλάξεις

Η κρέμα για εγκαύματα με αργυρούχο σουλφαδιαζίνη προορίζεται για τοπική χρήση μόνο στο δέρμα. Επομένως:

 • Εάν η κρέμα εισχωρήσει στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας, ξεπλένουμε με νερό.
 • Ζητάμε επείγουσα ιατρική βοήθεια ή καλούμε το Κέντρο Δηλητηριάσεων εάν κάποιος καταπιεί κατά λάθος το φάρμακο.

Και για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο σε περίπτωση εγκαύματος, αναζητάμε το Sofargen Gel!

Τo Sofargen Gel, ένα νέο ιατροτεχνολογικό προϊόν, περιέχει αργυρούχο σουλφαδιαζίνη και νερό σε ποσοστό πάνω από 95%. Είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, αλλά και εκδορών, αμυχών, κοψιμάτων και επιφανειακών τραυμάτων.
Τo Sofargen Gel, άλλωστε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

 • ως ενυδατικός παράγοντας για να διατηρηθεί η υγρασία του τραύματος και να αποτραπούν οι μολύνσεις,
 • ως μέσο καθαρισμού για να απομακρυνθούν οι νεκρωμένοι ιστοί,
 • καθώς και σε περιπτώσεις χειρουργικής αποκατάστασης.

 

 

Πηγές
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-13530/silver-sulfadiazine-topical/details#:~:text=Silver%20sulfadiazine%20works%20by%20stopping%20the%20growth%20of,it%20can%20cause%20a%20serious%20blood%20infection%20%28sepsis%29.
https://www.drugs.com/mtm/silver-sulfadiazine-topical.html
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/silver-sulfadiazine-topical-route/description/drg-20068819#:~:text=Silver%20sulfadiazine%20cream%20is%20used%20to%20prevent%20and,by%20killing%20the%20bacteria%20or%20preventing%20its%20growth.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , , , ,