Κλιματική αλλαγή : Οι επιπτώσεις στην Υγεία μας

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή τόσο για τον πλανήτη μας όσο και για τη δική μας υγεία, ευημερία και ασφάλεια.

Ως «κλιματική αλλαγή» ορίζεται η μεταβολή του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα οι μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα.
Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνονται η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και της θάλασσας, οι αλλαγές στα πρότυπα των βροχοπτώσεων, τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας.

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία μας;

Η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει περιγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία στον 21ο αιώνα, επηρεάζει την υγεία μας:

  • άμεσα, λόγω της αυξημένης έντασης και συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων (όπως: καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές)
  • και έμμεσα, λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα, των αλλαγών στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, των διαταραχών στα συστήματα διατροφής και, τελικά, των επιπτώσεων στην ψυχική μας υγεία.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή υπονομεύει πολλούς από τους κοινωνικούς παράγοντες που είναι καθοριστικοί για την καλή υγεία, όπως τα μέσα διαβίωσης, την ισότητα και την πρόσβαση σε δομές υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής υποστήριξης.
Αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία γίνονται δυσανάλογα αισθητοί από τους πιο ευάλωτους και μειονεκτούντες πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών, των εθνοτικών μειονοτήτων, των φτωχών κοινοτήτων, των μεταναστών ή των εκτοπισμένων ατόμων, των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενες παθήσεις.

klimatiki-allagi

Τι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας;

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε και για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή και για να διαφυλάξουμε την υγεία μας. Μεταξύ αυτών είναι οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Η μετακίνηση με τα πόδια ή με το ποδήλατο: Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και μυοσκελετικών παθήσεων, ενώ, παράλληλα, έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • Η μείωση της εξάρτησής μας από το αυτοκίνητό μας και η επιλογή των ΜΜΜ για τις μακρινές μετακινήσεις μας, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές αερίων, να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, αλλά και να μειωθούν τα ποσοστά των πνευμονικών και καρδιακών παθήσεων.
  • Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής άλεσης) και φτωχής σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης: Η διατροφή αυτού του είδους έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, ενώ προστατεύει και το περιβάλλον.
  • Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής επεξεργασίας, προκειμένου να μειώσουμε την κατασπατάληση ενέργειας που απαιτείται κατά την παραγωγή τους.
  • Παρομοίως, η επιλογή του νερού βρύσης, αντί του εμφιαλωμένου ή των αναψυκτικών: Η ενέργεια αυτή ωφελεί την υγεία μας πολλαπλώς, ενώ δεν επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον.

Πηγές
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/climate-change-and-health#health-effects-of-climate-change
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-and-health