Κλείνοντας πληγές. Πώς να περιποιηθούμε σωστά τους μικροτραυματισμούς

Σε όλους έχει τύχει: να κοπούμε στο μαγείρεμα, να σκοντάψουμε και να γδάρουμε το γόνατό μας ή να τραυματιστούμε στην προπόνηση. Μικροτραυματισμοί και εκδορές που δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία, ωστόσο χρειάζονται προσοχή κατά την περιποίησή τους. Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να φροντίσουμε το δέρμα μας, προστατεύοντάς το από μια ενδεχόμενη μόλυνση;

  • Αρχικά, θα πρέπει να πλύνουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή να τα καθαρίσουμε με αντισηπτικό διάλυμα.
  • Στη συνέχεια, εάν η πληγή αιμορραγεί πιέζουμε απαλά με μια γάζα ή με ένα καθαρό πανί, αν δεν έχουμε γάζα, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. Εάν η πληγή είναι βαθιά ή έχει ενσφηνωθεί ξένο σώμα για παράδειγμα ένα κομμάτι από γυαλί, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να μείνουμε ψύχραιμοι και να αναζητήσουμε ιατρική φροντίδα.
  • Αν η πληγή δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή, την ξεπλένουμε με φυσιολογικό ορό ή άφθονο καθαρό νερό, ώστε να καθαρίσει η περιοχή και να απομακρυνθούν τυχόν ακαθαρσίες. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα ισχυρά καθαριστικά (π.χ., οξυζενέ ή οινόπνευμα), γιατί μπορεί να ερεθίσουμε την περιοχή.
  • Μόλις σταματήσει η αιμορραγία και η πληγή είναι καθαρή, μπορούμε να ακολουθήσουμε την “κλασική” οδό και να την καλύψουμε με ένα αποστειρωμένο επίθεμα ή γάζα, αφού πρώτα φροντίσουμε να απολυμάνουμε την περιοχή με κάποια αντισηπτική αλοιφή.
  • Ωστόσο, πέρα από την παραδοσιακή κάλυψη της πληγής, μια εναλλακτική, ιδιαίτερα εύκολη και αποτελεσματική λύση είναι και η χρήση ενός επουλωτικού σπρέι που θα περιποιηθεί και θα προστατεύσει την περιοχή χωρίς να χρειαστεί κάλυψη. Ψεκάζοντας με το σπρέι την καθαρή πληγή, θα αποτρέψουμε τη μόλυνση, επιταχύνοντας έτσι τη φυσική επούλωση.

Ένα τέτοιο σπρέι είναι το Sofargen®, το οποίο περιέχει καολίνη (light kaolin) και αργυρούχο σουλφαδιαζίνη (silver sulfadiazine). Ο καολίνης, μια λεπτή, λευκή πούδρα, καλύπτει το τραυματισμένο δέρμα με προστατευτική κρούστα, ενώ παράλληλα αποστραγγίζει και απορροφά τα εξιδρώματα. Η δε αργυρούχος σουλφαδιαζίνη έχει ευρεία αντι-μικροβιακή δράση, αποτρέποντας τη μόλυνση του τραύματος.

Το Sofargen® μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις φάσεις επούλωσης της πληγής, διευκολύνοντας έτσι την όλη διαδικασία, ενώ μπορεί να καθαριστεί εύκολα με φυσιολογικό ορό.

To Sofargen® διατίθεται και σε μορφή γέλης, η οποία περιέχει αργυρούχο σουλφαδιαζίνη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι αποτρέπει τη μόλυνση ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει την πληγή, ανακουφίζει και δροσίζει την τραυματισμένη περιοχή, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο και για εγκαύματα.