Kαλοκαιρινές Τροφές

Kαλοκαιρινές Τροφές

Η σωστή ενυδάτωσή μας είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Πέρα από το νερό και τα ροφήματα, μπορούμε να προσλαμβάνουμε την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε και μέσω των τροφών;

Οι περισσότεροι θεωρούμε πως πρέπει να πίνουμε αρκετά ποτήρια νερού προκειμένου να μένουμε ενυδατωμένοι, ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού, με τη ζέστη και την υγρασία να μας απειλούν με αφυδάτωση.
Ωστόσο, η κατανάλωση νερού δεν αποτελεί τη μόνη λύση για την ενυδάτωση του οργανισμού μας. Αντιθέτως μάλιστα, καθώς το καλοκαίρι ευδοκιμούν φρούτα και λαχανικά, με σημαντικά υψηλές περιεκτικότητες σε νερό.
Ας δούμε μερικά από τα πλούσια σε νερό (και όχι μόνο) φρούτα και λαχανικά:

● Φρούτα

-Καρπούζι. Το καρπούζι είναι το πλέον δροσιστικό καλοκαιρινό φρούτο. Περιέχει νερό σε ποσοστό 92%, αλλά και φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μαγνήσιο και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως είναι το λυκοπένιο, ενώ βρίσκεται χαμηλά σε θερμιδική αξία.
-Φράουλες. Αγαπημένο φρούτο των παιδικών μας χρόνων, και όχι μόνο, οι φράουλες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (91%), ενώ παρέχουν και αυτές πολλές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και του φυλλικού οξέος.
-Ροδάκινα. Τα ροδάκινα περιέχουν νερό σε ποσοστό 89%, και αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία μας ωφελούν με πολλούς τρόπους.

● Λαχανικά

-Αγγούρι. Το αγγούρι είναι γνωστό για τον θαυμάσιο συνδυασμό της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και της μικρής θερμιδικής αξίας. Μας ενυδατώνει, δίχως να μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες!
-Μαρούλι. Το μαρούλι περιέχει νερό σε ποσοστό 96% και συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωσή μας.
Σχεδόν παρόμοια, όσον αφορά την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι μεταξύ άλλων και οι ντομάτες, τα κολοκύθια και οι πιπεριές. Οι ντομάτες, επιπρόσθετα, παρέχουν στον οργανισμό μας και αντιοξειδωτικά, ενώ οι πιπεριές περιέχουν σε σημαντικό ποσοστό και βιταμίνη C.

Ενυδάτωση στο πιάτο μας!

Η ποικιλία φρούτων και λαχανικών του καλοκαιριού αποτελεί τη βάση για να εμπνευστούμε δροσερές, πολύχρωμες και θρεπτικές σαλάτες. Ας δούμε δύο εύκολες ιδέες που θα νοστιμίσουν την ημέρα μας και θα φροντίσουν για την ενυδάτωση του οργανισμού μας!

Σαλάτα καλαμποκιού

Υλικά:

  • σπόροι από ψητά καλαμπόκια, όσο θέλουμε
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • ½ μικρό αγγούρι, ψιλοκομμένο
  • 2 ώριμα ροδάκινα, καθαρισμένα, σε κύβους
  • 1 μικρό αβοκάντο, καθαρισμένο, σε κύβους
  • 8 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι 

Για το dressing:

  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζανιού κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
  • ⅓ πιπεριάς σεράνο
  • λίγη σκόνη σκόρδου
  • λίγη σκόνη κρεμμυδιού
  • αλάτι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το dressing και το βάζουμε στο ψυγείο. Τοποθετούμε το καλαμπόκι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το αγγούρι, τα ροδάκινα, το αβοκάντο, τον βασιλικό, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Περιχύνουμε με μερικές κουταλιές από το dressing, δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε ανάλογα με το πώς μας αρέσει.

Σαλάτα καρπουζιού

Υλικά

  • 5φλιτζάνια καρπουζιού, σε κύβους
  • 1αγγούρι, σε κύβους
  • ¼φλιτζανιού κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • ⅓φλιτζανιού φέτα, τριμμένη
  • 1αβοκάντο, σε κύβους
  • ⅓φλιτζάνι φύλλα δυόσμου
  • αλάτι

Για το dressing:

  • 2κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
  • μισήσκελίδα σκόρδου
  • ¼κουταλιάς της σούπας αλάτι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το dressing σε ένα μικρό μπολ. Τοποθετούμε το καρπούζι, το αγγούρι και τα κρεμμύδια σε μια πιατέλα. Περιχύνουμε με το μισό dressing. Συμπληρώνουμε με τη φέτα, το αβοκάντο, τον δυόσμο και ολοκληρώνουμε με το υπόλοιπο dressing.
Καλή μας όρεξη και καλή μας ενυδάτωση!

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods
https://www.loveandlemons.com/salad-recipes/