Καλοκαιρινά φρούτα: Πώς συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού μας;

Το καλοκαίρι ευδοκιμούν πολλά φρούτα, τα οποία μπορούν να τέρψουν τους γευστικούς μας κάλυκες, αλλά και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα που ωφελούν τον οργανισμό μας;

Προκειμένου να προλάβουμε την αφυδάτωση, η οποία είναι πολύ συχνή την περίοδο αυτή λόγω υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και να ενισχύσουμε παράλληλα και τη συνολικότερη υγεία μας, είναι καλό να καταναλώνουμε σε αφθονία καλοκαιρινά φρούτα, τα οποία ενυδατώνουν τον οργανισμό μας, προσφέροντάς του παράλληλα και πολλά θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.

Ας δούμε με ποια είναι αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα που πρέπει να εμπλουτίσουν το καθημερινό μας διαιτολόγιο, και γιατί:

1. Καρπούζι: Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, με πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Μεταξύ άλλων, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, λυκοπένιο και κάλιο που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην καλή υγεία της καρδιάς και της όρασης, ενώ επιπλέον προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Είναι, επίσης, ένας σημαντικός σύμμαχος για την ενυδάτωσή μας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό. Το γεγονός, όμως, ότι περιέχει σε μεγάλο ποσοστό νερό μας κρατά χορτάτους και περιορίζει την επιθυμία μας για άλλα, ενδεχομένως ανθυγιεινά, σνακ.

Το καρπούζι, τέλος, κάνει καλό στην πέψη, το δέρμα και τα μαλλιά και μας βοηθά να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας. 

2. Σταφύλια: Έρχονται στο πιάτο μας προς το τέλος του καλοκαιριού και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε κάλιο. Προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και προστατεύουν από πολλές ιογενείς λοιμώξεις. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

3. Φράουλες: Οι φράουλες περιέχουν φλαβονοειδή, ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μας ωφελούν πολλαπλά. Μεταξύ των άλλων προτερημάτων τους, προστατεύουν το δέρμα μας από τον ήλιο, καθώς αυξάνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και μειώνουν την ευαισθησία στο φως.

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή μπορούν συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, προστατεύουν την καρδιά μας και βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής φθοράς.

4. Βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια: Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα νεκταρίνια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Τόσο τα νεκταρίνια όσο και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο, ενώ τα ροδάκινα περιέχουν άφθονη βιταμίνη C.

5. Κεράσια: Είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C, ασβέστιο και φωσφόρο. Επιπλέον έχουν αντιοξειδωτική δράση και είναι από τις λιγοστές πηγές μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου – αφύπνισης.

6. Μάνγκο: Τα μάνγκο αποτελούν μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και για αυτό είναι ευρέως γνωστά ως ο «βασιλιάς των φρούτων».

Περιέχουν πολλά μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για την ακρίβεια, μόνο ένα μάνγκο μπορεί σχεδόν να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, αλλά και σε βιταμίνη Α. Ακόμη, τα μάνγκο είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Επίσης, διαθέτουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

7. Δαμάσκηνα: Και τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν φυτικές ίνες και σορβιτόλη, που “συνεργάζονται” για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων.

Ενδεικτικές πηγές
https://www.webmd.com/food-recipes/features/summer-fruit-frenzy
https://www.healthline.com/nutrition/healthy-fruit#14.-Watermelon
https://academic.oup.com/advances/article/3/4/506/4591497