Ημικρανίες | Δείτε τι μπορείτε να κάνετε !

Οι ημικρανίες μπορεί να μας επισκέπτονται αρκετές φορές τον μήνα και να διαρκούν από ώρες έως και ημέρες, όταν δεν αντιμετωπίζονται. Τι είναι, λοιπόν, καλό να γνωρίζουμε για αυτές τις κρίσεις;

Οι ημικρανίες είναι πονοκέφαλοι, οι οποίοι συνοδεύονται από ανυπόφορο πόνο συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού, από ευαισθησία στο φως, σε ήχους και σε μυρωδιές, όπως επίσης από ναυτία και έμετο. Επιπλέον, λίγο πριν ή και ταυτόχρονα με τις κρίσεις ημικρανίας, ενδέχεται να εμφανίζονται οπτικά συμπτώματα, όπως το να βλέπει κανείς διάφορα σχήματα, φωτεινά σημεία ή λάμψεις φωτός, αλλά και άλλα συμπτώματα, όπως το «μυρμήγκιασμα» σε ένα χέρι ή σε ένα πόδι, το μούδιασμα στο πρόσωπο ή στη μία πλευρά του σώματος και η δυσκολία στην ομιλία.

Πού οφείλονται οι ημικρανίες;

 • Τα αίτια της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, φαίνεται να ευθύνονται για αυτή και γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
  Παράλληλα, υπάρχουν και διάφοροι παράγοντες που μπορούν να την πυροδοτήσουν, όπως:
 • Οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες, για παράδειγμα πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας, στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.
 • Τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά.
 • Το άγχος στην εργασία ή στο σπίτι.
 • Τα έντονα φώτα ή τα φώτα που αναβοσβήνουν, οι δυνατοί ήχοι, οι έντονες μυρωδιές (π.χ. διαλυτικό μπογιάς), αλλά και το παθητικό κάπνισμα.
 • Ο ελλιπής ή ο υπερβολικός ύπνος.
 • Η έντονη σωματική άσκηση.
 • Οι αλλαγές του καιρού ή η ατμοσφαιρική πίεση.

Θεραπευτική αγωγή

Οι θεραπευτικές επιλογές των κρίσεων ημικρανίας εξαρτώνται, αφενός, από τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και, αφετέρου, από άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ημικρανίας εμπίπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

 • Φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να σταματούν τα συμπτώματα και λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των κρίσεων ημικρανίας.
 • Προληπτικά φάρμακα, τα οποία λαμβάνονται τακτικά, συχνά και καθημερινά, με σκοπό τη μείωση της σοβαρότητας ή της συχνότητας εμφάνισης των ημικρανιών.

5 tips για την αντιμετώπιση των ημικρανιών στο σπίτι

Τον πόνο των κρίσεων ημικρανίας μπορούμε να τον καταπραΰνουμε και στο σπίτι, ακολουθώντας συμβουλές όπως οι εξής:

 • Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε. Όταν ξεκινήσουν τα συμπτώματα της ημικρανίας, δοκιμάζουμε να παραμείνουμε σε ένα ήσυχο και με χαμηλό φωτισμό δωμάτιο. Κλείνουμε τα μάτια μας και  ξεκουραζόμαστε. Για έξτρα ανακούφιση, τοποθετούμε μια παγοκύστη τυλιγμένη σε μια πετσέτα στο μέτωπο.

 • Διαμορφώνουμε μια σταθερή ρουτίνα γευμάτων και ύπνου. Προσπαθούμε να τρώμε την ίδια ώρα και να ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης καθημερινά. Επίσης, δεν κοιμόμαστε ούτε πολύ ούτε πολύ λίγο.

 • Πίνουμε πολλά υγρά. Η επαρκής ενυδάτωση, ιδιαίτερα με νερό, μπορεί να βοηθήσει.

 • Ασκούμαστε τακτικά. Η τακτική και ήπια αερόβια άσκηση μειώνει την ένταση των κρίσεων ημικρανίας και μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψή τους. Εντάσσουμε, επομένως, το περπάτημα, το κολύμπι και το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας. Βεβαίως, δεν ξεχνάμε ότι η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

 • Κρατάμε ένα ημερολόγιο των ημικρανιών. Η καταγραφή των συμπτωμάτων σε ένα ημερολόγιο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερα για το τι πυροδοτεί τις ημικρανίες μας και ποια θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική. Θα διευκολύνει, επίσης, και τον γιατρό μας να παρακολουθεί την πρόοδό μας μεταξύ των επισκέψεων.

Για γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο, επιλέγουμε Ibutomol!

Το Ibutomol περιέχει ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη και είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ήπιου και μέτριου πόνου που σχετίζεται με ημικρανία, κεφαλαλγία, πόνους περιόδου, οδοντικό, μυϊκό και ρευματικό πόνο, συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, πονόλαιμο και πυρετό.

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/diagnosis-treatment/drc-20360207