Ηλιοθεραπεία

Ηλιοθεραπεία

Η λέξη «ηλιοθεραπεία» κρύβει μέσα της κάτι το ευεργετικό για την υγεία μας. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι ο ήλιος έχει και βλαβερές συνέπειες στο δέρμα μας, εάν παραβλέπουμε τις συστάσεις των ειδικών. Με ποιο τρόπο μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του ήλιου, χωρίς δυσάρεστες… παρενέργειες;

Η έκθεση στον ήλιο, υπό προϋποθέσεις, έχει πολλά να μας προσφέρει.
Κατ’ αρχάς, συμβάλλει ώστε ο οργανισμός μας να συνθέσει τη βιταμίνη D, την οποία δεν μπορούμε να προσλάβουμε μέσω της διατροφής, στην ποσότητα που χρειαζόμαστε. Η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, με θετική επίδραση στην υγεία των οστών μας γενικότερα, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα στη «μάχη» έναντι αρκετών ασθενειών, και μεταξύ άλλων, τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλέον, ο ήλιος δίνει το σήμα στον εγκέφαλο να «απελευθερώσει» σεροτονίνη, την ορμόνη που βελτιώνει τη διάθεσή μας, ενώ η ηλιοθεραπεία φαίνεται πως επιδρά θετικά και στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας, με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε καλύτερα.
Από την άλλη, η ηλιοθεραπεία χωρίς αντηλιακό και άλλα μέτρα προφύλαξης ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης εγκαύματος, ακόμη και εμφάνισης μελανώματος σε βάθος χρόνου.
Γίνεται κατανοητό, επομένως, πως είναι σημαντικό να χαιρόμαστε… το χάδι του ήλιου μόνο ακολουθώντας συγκεκριμένες συμβουλές οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του. Αναλυτικότερα τα Do’s και Don’ts της σωστής ηλιοθεραπείας περιλαμβάνουν:

Dos

  • Φοράμε αντηλιακό. Εάν νομίζουμε ότι η χρήση αντηλιακού θα μας εμποδίσει να πετύχουμε το σοκολατί χρώμα που τόσο επιθυμούμε, κάνουμε μεγάλο λάθος. Το αντηλιακό δεν μας στερεί αυτή τη χαρά. Αντιθέτως, είναι άκρως απαραίτητο για την προστασία του δέρματός μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Επιλέγουμε τον τύπο αντηλιακού που ταιριάζει στην επιδερμίδα μας, με δείκτη SPF 30 ή μεγαλύτερο. Εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε όλο το σώμα, τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο. Δεν ξεχνάμε περιοχές του σώματος, που λανθασμένα θεωρούμε ότι δεν έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως είναι τα χείλη μας.
  • Φρεσκάρουμε το αντηλιακό τακτικά. Μία επάλειψη δεν είναι αρκετή, ιδίως όταν μένουμε στον ήλιο πολύ χρόνο. Οι ειδικοί συνιστούν να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας κάθε μία ώρα, ή εναλλακτικά κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα.
  • Πίνουμε νερό. Καθώς ιδρώνουμε όσο είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό. Ας φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας ένα μεγάλο μπουκάλι, κατά προτίμηση γυάλινο. Και ας προσθέσουμε λίγα παγάκια και μερικές σταγόνες φρέσκου ​​λεμονιού, για έξτρα αίσθηση δροσιάς!
  • Φοράμε γυαλιά ηλίου. Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, δεν πρέπει να αμελούμε και τη σημασία του καπέλου, προκειμένου να μηδενίσουμε τις πιθανότητες της ηλίασης.
  • Θέτουμε όριο στις ώρες της ηλιοθεραπείας. Καλό είναι να περιορίζουμε την ηλιοθεραπεία μας σε πολύ λίγες ώρες την ημέρα, ανάλογα πάντοτε και με τον τύπο του δέρματός μας. Και κάνουμε διαλείμματα στη σκιά όταν νιώθουμε την ανάγκη.
  • Ενυδατώνουμε το δέρμα μας. Μετά την ηλιοθεραπεία, δεν ξεχνάμε να ενυδατώσουμε την επιδερμίδα μας, η οποία «διψά». Κάνουμε δροσερό ντους, σκουπιζόμαστε απαλά, αφήνουμε το δέρμα μας ελαφρώς νωπό και απλώνουμε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα. 

Donts

  • Αποφεύγουμε τις ώρες με καυτό ήλιο. Καλό είναι να μην κάνουμε ηλιοθεραπεία τις ώρες του μεσημεριού, δεδομένου ότι η ηλιακή ακτινοβολία UVB βρίσκεται τότε στην κορύφωσή της.
  • Δεν πίνουμε αλκοόλ την ώρα της ηλιοθεραπείας. Το αλκοόλ την ώρα της ηλιοθεραπείας εντείνει την αφυδάτωση του σώματος, με αποτέλεσμα να καθίσταται το δέρμα μας πιο ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Δεν προτιμάμε αντηλιακά με χρώμα. Τα αντηλιακά αυτά ενδέχεται να περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να βλάψουν την επιδερμίδα μας.
  • Δεν κάνουμε αποτρίχωση αμέσως πριν την ηλιοθεραπεία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό του δέρματός μας.

Πηγές
https://www.healthline.com/health/sunbathing
https://today.rtl.lu/entertainment/do-s-and-don-ts/a/1364176.html

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !