Ηλίαση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ηλίαση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ηλίαση είναι μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να προκύψει μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο. Ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από αυτά;

 • Στην ηλίαση, συνδυαστικά με την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, είναι πιθανό να «συμμετέχουν» και άλλοι παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
 • Την έντονη σωματική δραστηριότητα σε ζεστό και υγρό καιρό, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.
 • Το ντύσιμο με «βαριά» ρούχα, τα οποία δυσκολεύουν την εξάτμιση του ιδρώτα και τη διατήρηση μιας φυσιολογικής θερμοκρασίας σώματος.
 • Την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.
 • Την αφυδάτωση λόγω της έντονης εφίδρωσης.

Πώς εκδηλώνεται η ηλίαση;

Η ηλίαση εκδηλώνεται με:

 • υψηλή θερμοκρασία σώματος (μεγαλύτερη ακόμα και από 40 Cο)
 • πονοκέφαλο
 • ερυθρότητα στο δέρμα
 • ναυτία και έμετο
 • γρήγορη αναπνοή
 • επιτάχυνση καρδιακού ρυθμού, διότι το θερμικό στρες επιβαρύνει την καρδιά
 • και αλλαγές στη συμπεριφορά όπως: σύγχυση, διέγερση, μπερδεμένη ομιλία, ευερεθιστότητα, παραλήρημα.

Πρώτες βοήθειες για την ηλίαση

Σε περίπτωση ηλίασης είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε τα ακόλουθα:

1. Πηγαίνουμε σε ένα σκιερό ή κλιματιζόμενο μέρος. Η παραμονή σε δροσερό, σκιερό, και ιδανικά κλιματιζόμενο χώρο, βοηθάει τον οργανισμό μας να ανακάμψει. Λαμβάνουμε τα κατάλληλα παυσίπονα/αντιπυρετικά, εάν απαιτείται.

2. Δροσιζόμαστε. Εφόσον βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, προσπαθούμε να δροσιστούμε με οποιοδήποτε τρόπο, όπως με ένα βρεγμένο ύφασμα στο κεφάλι, στον λαιμό, στις μασχάλες. Διαφορετικά, εφόσον ο προσωπικός μας χώρος βρίσκεται σε κοντινή ακτίνα, επιστρέφουμε και κάνουμε ένα ντους με δροσερό νερό ή τοποθετούμε παγοκύστες στα ίδια σημεία.

3. Ενυδατωνόμαστε. Πίνουμε πολλά υγρά. Έχουμε, όμως, κατά νου τα εξής:

 • Επειδή μέσω της εφίδρωσης χάνουμε νάτριο, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας νερού και ηλεκτρολυτών στο σώμα μας, είναι σημαντικό να το αναπληρώνουμε πίνοντας κάποιο αθλητικό ποτό.

 • Δεν πίνουμε ζαχαρούχα ή αλκοολούχα ποτά για να ενυδατωθούμε. Αυτά τα ποτά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να ελέγχει τη θερμοκρασία μας.

4. Αφαιρούμε τα περιττά ρούχα. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνουμε τη διαδικασία της εφίδρωσης και διευκολύνουμε την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.
Προσοχή: Όταν υποψιαζόμαστε ότι ένα άτομο έχει υποστεί σοβαρή ηλίαση, δηλαδή θερμοπληξία, αναζητάμε άμεση ιατρική βοήθεια. Διότι αυτή μπορεί γρήγορα να βλάψει τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και τους μυς, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

5 tips πρόληψης για την ηλίαση

Για να χαιρόμαστε τον καλό καιρό, χωρίς τον φόβο ηλίασης, δεν ξεχνάμε να:

1. Φοράμε άνετα, ελαφριά ρούχα. Διότι τα χοντρά ή πολύ στενά ρούχα δεν επιτρέπουν στο σώμα μας να διατηρείται δροσερό.

2. Προστατευόμαστε από τα ηλιακά εγκαύματα. Το ηλιακό έγκαυμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να έχει φυσιολογική θερμοκρασία. Γι’ αυτό προστατεύουμε τον εαυτό μας σε εξωτερικούς χώρους με ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου. Και φυσικά χρησιμοποιούμε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF). Εφαρμόζουμε γενναιόδωρες ποσότητες αντηλιακού και επαναλαμβάνουμε κάθε δύο ώρες ή συχνότερα, εάν κολυμπάμε ή ιδρώνουμε πολύ.

3. Πίνουμε πολλά υγρά, εκτός από αλκοόλ. Η επαρκής ενυδάτωση θα βοηθήσει το σώμα μας να ιδρώνει και να διατηρεί μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος.

4. Καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά για έξτρα ενυδάτωση, αλλά και για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

5. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για οποιονδήποτε λόγο τις ώρες 11:00 – 17:00. Και, με το ίδιο σκεπτικό, προγραμματίζουμε την άσκηση ή οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα για τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-stroke/symptoms-causes/syc-20353581
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-stroke/diagnosis-treatment/drc-20353587

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, ,