Ηλιακό έγκαυμα. Tips… ανακούφισης και σωστής αντιμετώπισης

Ηλιακό έγκαυμα. Tips… ανακούφισης και σωστής αντιμετώπισης

Καλοκαιρινές διακοπές προ των πυλών, με ατελείωτες ώρες πλάι στο κύμα και κάτω από τον καυτό ήλιο για αρκετούς από εμάς. Και, επειδή προσέχουμε για να έχουμε, μαθαίνουμε για το ηλιακό έγκαυμα. Και, φυσικά, για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να το θεραπεύσουμε.

Το ηλιακό έγκαυμα είναι το αποτέλεσμα έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου για αρκετή ώρα. Οποιοδήποτε σημείο του σώματος μπορεί να υποστεί ηλιακό έγκαυμα, εάν είναι εκτεθειμένο, ακόμη και τα χείλη μας ή το τριχωτό της κεφαλής. Είναι επίσης πιθανό, να προκύψει και σε καλυμμένα με ρούχα μέρη του σώματος, εφόσον η ύφανσή τους είναι τόσο αραιή ώστε να μην αποτρέπει την επαφή του δέρματος με την υπεριώδη ακτινοβολία.Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Τα συνηθέστερα είναι η ερυθρότητα, ο πόνος και η ευαισθησία στο δέρμα, ο κνησμός, το οίδημα. Κάποιες φορές εμφανίζονται μικρές φουσκάλες με υγρό, ενώ συχνά το ηλιακό έγκαυμα συνοδεύεται από πονοκέφαλο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παρατηρούνται ναυτία, πυρετός και κόπωση και μπορεί να χρειαστεί ιατρική συμβουλή.

Ηλιακό έγκαυμα: Οι πρώτες βοήθειες!

Το έγκαυμα εξαιτίας του ήλιου χρειάζεται μερικές μέρες για να υποχωρήσει. Προκειμένου να ανακουφιστούμε, σε πρώτο επίπεδο, από τις ενοχλήσεις που προκαλεί, μπορούμε να ακολουθήσουμε απλές συμβουλές, όπως οι ακόλουθες:

  • Παίρνουμε ένα παυσίπονο προκειμένου να μας βοηθήσει να ελέγξουμε τον πόνο, εάν είναι έντονος.
  • Κάνουμε συχνά δροσερά ντους. Όταν τελειώσουμε, στεγνώνουμε το δέρμα μας πολύ απαλά, αλλά το αφήνουμε ελαφρώς νωπό. Στη συνέχεια, απλώνουμε μια ενυδατική κρέμα για να παγιδεύσουμε την υγρασία και έτσι να αντιμετωπίσουμε την ξηρότητα.
  • Πίνουμε επιπλέον νερό ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα αφυδάτωσης.
  • Δεν πειράζουμε τις μικρές φουσκάλες!
  • Προστατεύουμε το ταλαιπωρημένο δέρμα από περαιτέρω έκθεση στον ήλιο. Μένουμε μακριά από τον ήλιο ή λαμβάνουμε μέτρα προστασίας όταν πρόκειται να εκτεθούμε σε αυτόν. Φοράμε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα μας, με πυκνή ύφανση κατά προτίμηση.

Η επιστήμη σύμμαχός μας

Βεβαίως, οι συμβουλές για την «πρώτη» αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος, όπως η απομάκρυνση από τον ήλιο ή τα δροσερά ντους, δεν επαρκούν για τη θεραπεία του.
Για τη φροντίδα και θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος απαιτείται η συμβολή της… επιστήμης. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε στο έγκαυμα ένα προϊόν με σύσταση προορισμένη να προστατεύσει την πληγή από τις μολύνσεις και να διατηρήσει το περιβάλλον του τραύματος ελεύθερο από εξωγενή βακτήρια.
Μια ουσία με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, τόσο των ηλιακών όσο και των θερμικών, είναι η αργυρούχος σουλφαδιαζίνη, ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος.

Η περίπτωση του Sofargen Gel

Το Sofargen Gel περιέχει αργυρούχο σουλφαδιαζίνη και νερό σε υψηλή περιεκτικότητα (πάνω από 95%). Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και των μικροτραυματισμών του δέρματος.
Αφενός ενυδατώνει την πληγείσα περιοχή και ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου. Αφετέρου αποτρέπει το ενδεχόμενο μικροβιακών μολύνσεων και υποστηρίζει τη φυσική διεργασία της επούλωσης.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το Sofargen Gel δεν πρέπει να λείπει από το φαρμακείο των καλοκαιρινών μας διακοπών!

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/diagnosis-treatment/drc-20355928
https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-sunburn/basics/art-20056643
https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-sunburn
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/silver-sulfadiazine-topical-route/description/drg-20068819

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , ,