Επιστροφή στα πάρκα και φροντίδα πληγής στα παιδιά

Τα δύο και πλέον χρόνια… παρέα με την COVID-19 περιόρισαν σημαντικά το παιχνίδι έξω, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία των παιδιών. Τώρα που κάνουμε δυναμική επιστροφή στα πάρκα, τι είναι καλό να γνωρίζουμε για τη φροντίδα πληγής στα παιδιά ;

Το παιχνίδι αποτελεί μια σημαντική πτυχή της ανάπτυξης των παιδιών, ένα παραπάνω το παιχνίδι στον καθαρό αέρα. Το παιχνίδι «έξω» μπορεί να είναι διασκεδαστικό, συναρπαστικό και περιπετειώδες. Είναι, όμως, και εξαιρετικά ωφέλιμο για την ψυχολογία τους και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Καθώς παίζουν σε ένα μέρος όχι τόσο «προστατευμένο» όσο το σπίτι, τα παιδιά πειραματίζονται και καλλιεργούν διάφορες δεξιότητες. Μεταξύ αυτών, καλλιεργούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης πιθανών κινδύνων, ενώ ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους.

Συνοψίζοντας, το παιχνίδι σε πλατείες και παιδικές χαρές προσφέρει στα παιδιά μια σειρά από εμπειρίες και ευκαιρίες, όπως να:

 • τρέχουν, να πηδούν, να λαχανιάζουν και, τελικά, να ασκούνται και να ενισχύουν την υγεία τους
 • συναναστρέφονται με παιδιά που δεν γνωρίζουν, να κάνουν καινούργιους φίλους και να κοινωνικοποιούνται
 • μαθαίνουν τη σημασία της συνεργασίας
 • χρησιμοποιούν τη φαντασία τους
 • παίζουν με μια σχετική (και επιθυμητή) ανεξαρτησία
 • παίρνουν «ρίσκα»
 • «εξερευνούν» τη γύρω περιοχή.

4 tips για ασφαλές παιχνίδι στα πάρκα

Προκειμένου τα παιδιά να απολαμβάνουν όλα τα παραπάνω οφέλη χωρίς εμπόδια, είναι καλό να έχουμε υπόψη μας βασικές «γραμμές», όπως οι ακόλουθες:

 1. Βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά πίνουν αρκετά υγρά. Έχουμε πάντα νερό μαζί μας για να ενυδατώνονται και κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι.

 2. Προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο με κατάλληλα ρούχα, καπελάκι, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.

 3. Εάν έχουμε επισκεφθεί παιδική χαρά, ελέγχουμε αν οι εγκαταστάσεις (κούνιες, τσουλήθρες κ.λπ.) πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφάλεια των παιδιών, όπως επίσης αν είναι κατάλληλες για την ηλικία και τις ικανότητες τους, αν είναι περιφραγμένες και μακριά από κινδύνους (π.χ. δρόμοι).

 4. Επιτηρούμε τα παιδιά, αλλά διακριτικά, χωρίς να παρεμβαίνουμε στο παιχνίδι τους.

Φροντίδα πληγής στα παιδιά

Ωστόσο, παρά τη διακριτική μας επίβλεψη, το παιχνίδι «έξω», εκτός από πηγή εκτόνωσης και διασκέδασης, πολύ συχνά αποτελεί και αιτία μικροτραυματισμών.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί των παιδιών στις παιδικές χαρές είναι αποτέλεσμα πτώσεων, οι οποίες προκαλούν γρατσουνιές ή μώλωπες. Δεν αποκλείονται, όμως, και τραυματισμοί λόγω… συγκρούσεων μεταξύ τους ή με τις κατασκευές της παιδικής χαράς, ή ακόμα και τα κοψίματα και οι εκδορές. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε ψύχραιμοι και πράττουμε τα εξής, ανά περίπτωση:

 • Κοψίματα, γρατζουνιές, αιμορραγίες: Καθαρίζουμε την πληγή με τρεχούμενο νερό, τη στεγνώνουμε και εφαρμόζουμε αντιμικροβιακό προϊόν, το οποίο είναι καλό να έχουμε πάντα μαζί στις βόλτες μας. Στη συνέχεια, καλύπτουμε την πληγείσα περιοχή με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα. Σε περίπτωση που η αιμορραγία επιμένει, εφαρμόζουμε πίεση στο σημείο για 15 λεπτά και σηκώνουμε την τραυματισμένη περιοχή πάνω από το ύψος της καρδιάς για να τη σταματήσουμε, ή αναζητάμε ιατρική βοήθεια.

 • Χτυπήματα στο κεφάλι: Αφού ελέγξουμε ότι το παιδί μας επικοινωνεί, εφαρμόζουμε μια σακούλα με πάγο (ή οτιδήποτε άλλο παγωμένο) για 20 λεπτά. Ζητάμε ιατρική βοήθεια εάν το παιδί ζαλίζεται, κάνει εμετούς και αρνείται να φάει.

Το Sofargen® Spray είναι το προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από την τσάντα μας, όταν εξορμούμε σε πλατείες και παιδικές χαρές, καθώς… κλείνει πληγές!

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ιατροτεχνολογικό προϊόν σε μορφή πούδρας, για την αντιμετώπιση δερματικών μικροτραυμάτων, ιδίως αμυχών, γδαρσιμάτων, κοψιμάτων, επιφανειακών τραυμάτων και γενικά λύσεων της συνέχειας του δέρματος.

Πηγές
https://www.cbc.ca/natureofthings/features/risky-play-for-children-why-we-should-let-kids-go-outside-and-then-get-out
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/playgrounds-and-child-safety