Γυναικείος οργανισμός σε συναγερμό. Πώς μπορούμε να τον ενισχύσουμε;

Γυναικείος οργανισμός σε συναγερμό. Πώς μπορούμε να τον ενισχύσουμε;

Η σύγχρονη γυναίκα έχει πολλά στο μυαλό της: παιδιά, σπίτι, δουλειά, καριέρα… Οι καθημερινές υποχρεώσεις είναι συνεχείς, αναγκάζοντάς την να είναι μονίμως υπ’ ατμόν, καταπονώντας έτσι τον οργανισμό της. Μια μικρή τόνωση είναι πάντα απαραίτητη, καθώς μερικές βιταμίνες και μέταλλα μπορούν πραγματικά να κάνουν θαύματα!

Φυλλικό οξύ
Είναι γνωστό και ως βιταμίνη Β9 και ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον γυναικείο οργανισμό, καθώς αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη των κυττάρων και του μεταβολισμού, ενώ σε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο για την πρόληψη τυχόν νευρολογικών προβλημάτων στο έμβρυο (κυρίως τους πρώτους τρεις μήνες). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δε, το φυλλικό οξύ μειώνει τα επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη, κατά συνέπεια και τις πιθανότητες της καρδιαγγειακής πάθησης, ενώ Αμερικανοί ερευνητές έδειξαν ότι συμβάλλει και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, φέρεται να βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης, αλλά και της κατάθλιψης. Ωστόσο, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν συνθέτει φυλλικό οξύ, η επάρκειά του εξασφαλίζεται είτε μέσω διατροφής (π.χ. φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όσπρια, αρακάς, λεμόνια, μπανάνες, εμπλουτισμένοι χυμοί και δημητριακά κ.λπ.), είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Σίδηρος
Η έλλειψή του στις γυναίκες είναι αρκετά συχνή, κι αυτό καθιστά την επάρκειά του πολύ σημαντική για τον γυναικείο οργανισμό. Ο σίδηρος συμμετέχει στη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης και ενζύμων υπεύθυνων για τη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα και στους μυς, ενώ επιπλέον συμβάλλει στην επιτέλεση των λειτουργιών των κυττάρων, στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις, αλλά και στη φυσιολογική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικός στην αθλητική διατροφή, κυρίως στους αθλητές αντοχής, καθώς η έλλειψή του φαίνεται να επηρεάζει την απόδοση (κάτι που συναντάται συχνά σε νεαρές αθλήτριες και οφείλεται εν μέρει σε ανεπαρκή δίαιτα και στην έμμηνο ρύση). 

Βιταμίνη Β12
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και υγεία του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή DNA και τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προλαμβάνοντας έτσι την αναιμία που προκαλεί αδυναμία και κούραση. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που θεωρείται η «βιταμίνη της ενέργειας»! Επιπλέον, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, προάγει τη στοματική υγεία, προστατεύει την όραση, ενώ παράλληλα ενισχύει τη μνήμη και φροντίζει για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 αποτελούν το συκώτι, το μοσχάρι, το αρνί, τα αυγά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη C
Ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό, προφυλάσσοντάς μας από κρυολογήματα, συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, στην αποκατάσταση ιστών και την επούλωση πληγών, στη διέγερση λευκών αιμοσφαιρίων, στην απορρόφηση του σιδήρου, ενώ παράλληλα δρα και ως αντι-ισταμινικό. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει από την οστεοπόρωση αποτρέποντας την απώλεια μυϊκής μάζας, προστατεύει τους πνεύμονες τις ημέρες με αυξημένα επίπεδα μόλυνσης στην ατμόσφαιρα, ενώ μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει τη βιταμίνη C, μπορεί να την προσλάβει από τις τροφές (π.χ. πράσινη και κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ακτινίδια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.) ή από σχετικά συμπληρώματα. 

Βιταμίνη D
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην υγεία των οστών, αλλά και των δοντιών είναι σημαντικός, καθώς βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Χωρίς τη βιταμίνη D, τα οστά μας μπορεί να χάσουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και να γίνουν πιο εύθραυστα. Επιπλέον, διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συμβάλλει στην καλή υγεία του μαστού, του δέρματος και του παχέος εντέρου. Φέρεται, δε, να λειτουργεί ευεργετικά σε περιπτώσεις που γίνεται προσπάθεια απώλειας βάρους, ενώ μειώνει σημαντικά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε υπέρβαρα άτομα. Πηγές της βιταμίνης D είναι ο ήλιος, η διατροφή (λιπαρά ψάρια, όπως ο ξιφίας, η πέστροφα και ο σολομός, αλλά και προϊόντα τεχνητά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως γαλακτοκομικά, χυμοί, δημητριακά κ.λπ.), αλλά και συμπληρώματα διατροφής.

Βιταμίνη Β6
Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για άτομα που χρειάζονται ενέργεια, όπως τα παιδιά, οι αθλούμενοι και τα άτομα με έντονη δραστηριότητα. Παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων και διαφόρων βιταμινών, ενώ συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ακόμα, προάγει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των μυών, συμβάλλοντας και στην καλή απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Πλούσιες πηγές της βιταμίνης Β6 είναι τα ψάρια, το κρέας, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα φασόλια, οι φακές, τα αυγά, τα αμυλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !