Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή: Και τώρα, τι τρώμε;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή: Και τώρα, τι τρώμε;

Η καούρα στο στομάχι είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από αίσθημα καψίματος, φούσκωμα και ρέψιμο σχεδόν μετά από κάθε γεύμα. Τι είναι καλό να προσέξουν στη διατροφή τους όσοι υποφέρουν από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμιση;

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μία κατάσταση κατά την οποία οξύ προερχόμενο από το στομάχι ανεβαίνει στον οισοφάγο δηλ. στο σωλήνα που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι. Η ΓΟΠ εμφανίζεται όταν ο οισοφαγικός σφικτήρας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου χαλαρώνει με αποτέλεσμα τα στομαχικά οξέα να επιστρέφουν στον οισοφάγο και κάποιες φορές στο στόμα, προκαλώντας ερεθισμό, πόνο και άλλες δυσάρεστες ενοχλήσεις.

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης.

Τροφές που «επιτρέπονται»

Εάν κάποιος υποφέρει συχνά από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, είναι καλό να εμπλουτίσει τη διατροφή του με τα ακόλουθα τρόφιμα, τα οποία, ενώ δεν θα θεραπεύσουν το πρόβλημα, θα μπορέσουν να συμβάλλουν στη διαχείριση των δυσάρεστων συμπτωμάτων:

  • Λαχανικά: Τα λαχανικά είναι χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη. Καλές επιλογές είναι τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες και τα αγγούρια.
  • Τζίντζερ: Το τζίντζερ διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτελεί μια φυσική θεραπεία για την καούρα και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Όσοι υποφέρουν από ΓΟΠ μπορούν να προσθέσουν τριμμένο τζίντζερ στις συνταγές τους και σε smoothies ή να πίνουν ροφήματα με τζίντζερ, για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.
  • Τροφές με φυτικές ίνες: Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ΓΟΠ. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης παρέχουν τις φυτικές ίνες που έχει ο οργανισμός ανάγκη. Σε αυτά ανήκουν το ψωμί και το ρύζι ολικής άλεσης, το πλιγούρι βρώμης, ένα δημητριακό πρωινού, που συνιστά μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, και πολλά ακόμη.
  • Φρούτα (εκτός των εσπεριδοειδών): Όσον αφορά τα φρούτα, εκείνα που είναι λιγότερο όξινα, όπως οι μπανάνες, τα μήλα, τα αχλάδια, το πεπόνι, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν και συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  • Άπαχο κρέας και θαλασσινά: Το άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα), τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι χαμηλά σε λιπαρά και μπορούν επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, ιδανικά όταν είναι ψητά ή βρασμένα.
  • Ασπράδια αυγών: Τα ασπράδια των αυγών είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, οι κρόκοι είναι πλούσιοι σε λιπαρά και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παλινδρόμησης.
  • Υγιή λιπαρά: Η αντικατάσταση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών με υγιεινά, όπως το αβοκάντο, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ.

Τροφές προς… αποφυγή

Στην προσπάθεια ελέγχου των ενοχλήσεων της ΓΟΠ, είναι καλό να αποφεύγεται, ή να περιορίζεται, η κατανάλωση τροφίμων, όπως τα ακόλουθα:

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Τα τηγανητά και τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας σε περισσότερο οξύ του στομάχου να επανέλθει στον οισοφάγο. Επομένως, συνιστάται να αποφεύγονται, ή να καταναλώνονται με μέτρο, οι τηγανητές πατάτες και οι τηγανητές ροδέλες κρεμμυδιού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, το βοδινό, χοιρινό και αρνίσιο κρέας, το μπέικον, τα λιπαρά επιδόρπια και σνακ (παγωτό, μπισκότα, πατατάκια κ.λπ.) και οι κρεμώδεις σάλτσες, μεταξύ πολλών άλλων.
  • Ντομάτες και εσπεριδοειδή: Ορισμένα όξινα φρούτα και λαχανικά μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ. Τέτοια είναι τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τα λάιμ, ο ανανάς, οι ντομάτες, αλλά και η σάλτσα ντομάτας και τα τρόφιμα που την περιέχουν (π.χ. η πίτσα).
  • Σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη. Έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει τους λείους μυς στον οισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνει την παλινδρόμηση.
  • Πικάντικα τρόφιμα: Τα πικάντικα τρόφιμα, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, προκαλούν συμπτώματα καούρας σε πολλούς ανθρώπους και, για τον λόγο αυτό, είναι καλό να καταναλώνονται με σύνεση.
  • Μέντα: Η μέντα και τα προϊόντα με άρωμα μέντας, όπως οι τσίχλες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.

Σε περίπτωση καούρας, έχουμε το Gerdoff® για σύμμαχό μας!

Περιέχει 3 δραστικά συστατικά: υαλουρονικό οξύ, θειική χονδροϊτίνη και υδροξείδιο του αργιλίου. Το υαλουρονικό και η θειική χονδροϊτίνη προστατεύουν το βλεννογόνο και προάγουν τη διαδικασία επούλωσής του, ενυδατώνοντας και δημιουργώντας έναν προστατευτικό φραγμό στον οισοφάγο, ενώ το υδροξείδιο του αργιλίου ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου.

Το Gerdoff® είναι κατάλληλο για τη γρήγορη ανακούφιση από την καούρα, τις αναγωγές, την υπερέκκριση οξέος και τη δυσπεψία. Χορηγείται μετά από τα κύρια γεύματα ή/και πριν την κατάκλιση.

Πηγές
https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/gerd-diet-foods-that-help-with-acid-reflux-heartburn

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
φυλλικό-οξύ

Φυλλικό οξύ : Τι είναι και ποιες τροφές το περιέχουν;

εργαζόμενη-γυναίκα-διατροφή

Εργαζόμενη γυναίκα : Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες της;