Φθινοπωρινό στρες; Το διώχνουμε κάνοντας γυμναστική!

Φθινοπωρινό στρες; Το διώχνουμε κάνοντας γυμναστική!

Καθώς προχωράμε στην καρδιά του φθινοπώρου, είναι πιθανό να αισθανόμαστε εντονότερα σημάδια στρες και μειωμένη διάθεση. Λίγο το τέλος των διακοπών, λίγο η αλλαγή του καιρού και η επιστροφή στην πίεση της καθημερινότητας και το λίγο-λίγο μας…πέφτει κάπως βαρύ! Μπορεί η σωματική άσκηση να μας ανακουφίσει από αυτό; Και, αν ναι, με ποιο τρόπο;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για το φθινοπωρινό μας άγχος.Ένας από τους βασικότερους είναι το μειωμένο ηλιακό φως, λόγω της μικρότερης διάρκειας της ημέρας, γεγονός το οποίο συνδέεται με πτώση των επιπέδων σεροτονίνης, με αύξηση της μελατονίνης και ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αφενός, η πτώση της σεροτονίνης επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση. Αφετέρου, η αύξηση της μελατονίνης μάς προκαλεί υπνηλία και νωθρότητα, ενώ και η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται επίσης με πεσμένη διάθεση.

Επιπλέον, το φθινόπωρο ο καιρός επιδεινώνεται, περνάμε λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ οι υποχρεώσεις, ακαδημαϊκές, επαγγελματικές και προσωπικές, πολλές φορές μάς «πνίγουν». Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, δεν λείπουν συμπτώματα, όπως η κακή διάθεση (γνωστή και ως μελαγχολία του φθινοπώρου), ο εκνευρισμός, το αίσθημα κόπωσης και η απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Όποια και αν είναι η πηγή του φθινοπωρινού στρες, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι σημαντικό, αρχικά, να προσπαθήσουμε να δούμε το φθινόπωρο με μια θετικότερη ματιά, ως μια εποχή νέων ξεκινημάτων και συνολικότερης αναδιοργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούμε να διαμορφώσουμε σε πιο υγιεινή βάση τη διατροφή μας, να ασχοληθούμε με τη φυσική μας κατάσταση, με ένα χόμπι, ή οτιδήποτε μπορεί να μας ανανεώσει. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλλαγές στη διατροφή, η καθημερινή άσκηση και η αυξημένη έκθεση στο φως της ημέρας είναι μερικά από τα βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά σε ένα φθινόπωρο χωρίς άγχος. 

Η σημασία της άσκησης

Πέρα από τα πολλαπλά οφέλη της στη σωματική μας υγεία, η άσκηση τονώνει και τη διάθεσή μας, καθώς, όσο γυμναζόμαστε, αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών, των «ορμονών της ευτυχίας». Οι ενδορφίνες λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, “εξουδετερώνουν” τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης που προκαλεί το στρες και, επομένως, μας ηρεμούν και μας δημιουργούν αίσθημα ευδαιμονίας. Η έκκριση ενδορφινών την ώρα της άσκησης, λοιπόν, δρα κατευναστικά όταν νιώθουμε στρες.

Στην… πράξη!

-Πού να γυμναστούμε;

Οι ειδικοί προτείνουν την άσκηση καθημερινά, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, η άθληση «έξω», και μάλιστα στη διάρκεια της ημέρας, κερδίζει περισσότερο έδαφος, δεδομένου ότι και η έκθεσή μας στο φως του ήλιου μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη διαχείριση του άγχους.

-Ποιο είδος άσκησης να προτιμήσουμε;

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική αερόβια άσκηση μειώνει τα συνολικά επίπεδα έντασης, ανεβάζει και σταθεροποιεί τη διάθεση, βελτιώνει τον ύπνο και την αυτοεκτίμηση. Για τη διαχείριση, λοιπόν, του άγχους, επιλέγουμε αερόβια γυμναστική.

-Πόσο να γυμναστούμε;

Οι πιο πρόσφατες οδηγίες για ενήλικες συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας αερόβιας δραστηριότητας (π.χ. γρήγορο περπάτημα) την εβδομάδα, ή 90 λεπτά έντονης δραστηριότητας (όπως τρέξιμο ή κολύμπι), ή συνδυασμό και των δύο.Εάν είμαστε αρχάριοι, είναι καλό να έχουμε υπόψη μας τα εξής:-Εφαρμόζουμε τον κανόνα «5 Χ 30»: Κάνουμε τζόκινγκ, περπάτημα, ποδήλατο ή χορό από 3 έως 5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά.-Θέτουμε εφικτούς στόχους και «ποντάρουμε» στην καθημερινή μας συνέπεια. Είναι προτιμότερο να περπατάμε κάθε μέρα για 15-20 λεπτά, παρά να επιδιδόμαστε το σαββατοκύριακο σε… μαραθώνιους γυμναστικής, καθώς, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η συχνότητα της άσκησης είναι πιο σημαντική.

Τι να προσέχουμε:

  • Χρησιμοποιούμε αντηλιακό.
  • Ντυνόμαστε κατάλληλα με βάση τις θερμοκρασίες της εποχής.
  • Πίνουμε πολλά υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την προπόνηση.
  • Προσέχουμε τη διατροφή μας. Εφόσον αθλούμαστε συστηματικά, η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία και, κατ’ επέκταση, κόπωση και αίσθημα αδυναμίας, κάτι που δεν επιθυμούμε όταν αθλούμαστε. Το μαγνήσιο συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και στην καλή μυϊκή λειτουργία και ενισχύει τις επιδόσεις μας στην άσκηση.

Πηγές
https://www.healthline.com/health-news/autumn-anxiety
https://adaa.org/living-with-anxiety/managing-anxiety/exercise-stress-and-anxiety

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
πρωτεΐνη

Πρωτεΐνη: Ο ρόλος της στην αθλητική διατροφή

Τα σπορ του καλοκαιριού