Επούλωση πληγών: Πώς μπορούμε να την επιτύχουμε;

Επούλωση πληγών: Πώς μπορούμε να την επιτύχουμε;

Η επούλωση πληγών δεν είναι απαραίτητα περίπλοκη υπόθεση. Απλώς προϋποθέτει… λίγη ψυχραιμία και τη σωστή περιποίηση του σημείου που έχει τραυματιστεί. Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, ώστε η επούλωση από κοψίματα και εκδορές να γίνει γρηγορότερα ;

Επούλωση πληγών: οι «πρώτες βοήθειες» 

Όταν προκύψει μικροτραυματισμός σε εμάς ή στους αγαπημένους μας, είναι καλό να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα, προκειμένου να αποτρέψουμε τη μόλυνση:

 • Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό, ώστε να μην εισχωρήσουν εξαιτίας μας βακτήρια στην πληγή και προκληθεί μόλυνση.

 • Σταματάμε την αιμορραγία πιέζοντας την τομή με μια γάζα ή καθαρό πανί για λίγα λεπτά.

 • Καθαρίζουμε την πληγή κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό, αφού σταματήσουμε την αιμορραγία.

 • Αφαιρούμε τυχόν ακαθαρσίες ή υπολείμματα (χαλίκια, γυαλί κ.λπ.) με ένα τσιμπιδάκι που έχουμε απολυμάνει με οινόπνευμα.

 • Καλύπτουμε την πληγή με επίθεμα. Δεν ξεχνάμε, όμως, σύμφωνα με τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), να ελέγχουμε την πληγή κάθε 24 ώρες: Αφαιρούμε το επίθεμα και ελέγχουμε για σημάδια μόλυνσης. Αν χρειαστεί, απολυμαίνουμε εκ νέου την πληγή, την στεγνώνουμε και εφαρμόζουμε ένα καινούργιο επίθεμα.

Για γρήγορη επούλωση πληγών 

Τα περισσότερα κοψίματα και εκδορές επουλώνονται φυσικά μετά από λίγες ημέρες. Ωστόσο, μπορούμε, να επιταχύνουμε τη διαδικασία επούλωσης. Πώς ;

 1. Αντιβακτηριακή αλοιφή

Οι αντιβακτηριακές αλοιφές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των μολύνσεων, αλλά και στη επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών. Εφαρμόζουμε αντιβακτηριακή αλοιφή στην πληγείσα περιοχή μία έως τρεις φορές την ημέρα και στη συνέχεια την καλύπτουμε με ένα καθαρό επίθεμα.

 1. Μέλι

Το μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια ανασκόπηση του 2016 αναφέρει ότι το μέλι βελτιώνει σημαντικά τον ρυθμό επούλωσης των πληγών στα ζώα και ότι μειώνει τον σχηματισμό ουλών.

 1. Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας περιέχει την ουσία μονολαυρίνη, ένα λιπαρό οξύ με αντιμικροβιακές ιδιότητες, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών.

Προσοχή! Αναζητάμε ιατρική βοήθεια εάν: 

 • το κόψιμο είναι βαθύ, καθώς μπορεί να χρειαστούμε ράμματα,
 • το κόψιμο προκλήθηκε από βρόμικο ή σκουριασμένο αντικείμενο, εξαιτίας του οποίου μπορεί να απαιτείται εμβόλιο τετάνου,
 • δεν μπορούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία με άμεση πίεση.
 • υπάρχει ξένο σώμα στο τραύμα που έχει ενσφηνωθεί βαθιά

Το Sofargen® Spray είναι ένα προϊόν που συμβάλλει αποτελεσματικά στην επούλωση πληγών.

Πρόκειται για ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν σε μορφή πούδρας, κατάλληλο για την αντιμετώπιση δερματικών μικροτραυμάτων, ιδίως αμυχών, γδαρσιμάτων, κοψιμάτων, επιφανειακών τραυμάτων και γενικά λύσεων της συνέχειας του δέρματος.

 

Πηγές

https://www.webmd.com/first-aid/first-aid-tips
https://share.upmc.com/2014/08/rice-method-for-treating-injury/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-make-a-wound-heal-faster

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !