Επιστροφή στο σχολείο, επιστροφή στο πρόγραμμα!

Επιστροφή στο σχολείο, επιστροφή στο πρόγραμμα!

Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς σημαίνει την επιστροφή των παιδιών και των εφήβων σε μια απαιτητική καθημερινότητα. Πώς μπορούν οι γονείς να διευκολύνουν την προσαρμογή από την ανεμελιά του καλοκαιριού στην… «άχαρη» πραγματικότητα των σχολικών υποχρεώσεων;

Προκειμένου η μετάβαση αυτή να γίνει ομαλά, είναι σημαντικό οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαμορφώσουν εκ νέου την καθημερινή τους ρουτίνα.
Επιπλέον, όμως, πρέπει να φροντίζουν και τη διατροφή τους, καθώς αυτή θα εξασφαλίσει στα παιδιά την ενέργεια που χρειάζονται.
Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι γονείς τα παρακάτω:

Επιστροφή στο… πρόγραμμα

Όταν πρόκειται να ξαναμπεί σε πρόγραμμα ένα παιδί σχολικής ηλικίας, αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι θα πρέπει να ξυπνά τις καθημερινές νωρίτερα, να αφιερώνει κάποιες ώρες στο διάβασμα, σε εξωσχολικές δραστηριότητες, εφόσον το επιθυμεί, να ξεκουράζεται αλλά και να κοιμάται νωρίτερα:

1. Πρωινό ξύπνημα
Το πρωινό ξύπνημα ενδεχομένως να είναι το δυσκολότερο σημείο της καθημερινής ρουτίνας πολλών παιδιών, τουλάχιστον μέχρι να… αφήσουν πίσω τους τη χαλάρωση και την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού.
Επομένως, για να στεφθεί με επιτυχία η επαναφορά των ωραρίων του σχολείου, προτείνεται οι γονείς να ξυπνούν τα παιδιά τους κλιμακωτά ολοένα και νωρίτερα μια ή δύο εβδομάδες πριν τον αγιασμό.

επιστροφή-στο-σχολείο

2. Μελέτη
Το διάβασμα είναι, επίσης, μια δύσκολη διαδικασία, πηγή παραπόνων για τα περισσότερα παιδιά, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες του σχολικού έτους.
Για να εξελίσσεται πιο ομαλά, οι γονείς είναι χρήσιμο:

 • Να θέτουν περιορισμούς στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (κινητών κλπ).
 • Να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τα παιδιά να οργανώσουν τα ίδια τις σχολικές υποχρεώσεις τους.

3. Άθληση
Οι αθλητικές δραστηριότητες μετά το σχολείο έχουν πολλά οφέλη για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων της βελτιωμένης σωματικής και ψυχικής υγείας τους, της πειθαρχίας, αλλά και της καλύτερης σχολικής επίδοσης.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συζητήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους το ενδεχόμενο ενασχόλησης με κάποιο άθλημα, να αναζητήσουν συλλόγους και πληροφορίες σχετικά με τις ώρες των προπονήσεων κ.λπ..
Σε κάθε περίπτωση, πριν την εγγραφή των παιδιών, είναι απαραίτητο να κάνουν μια δοκιμαστική προπόνηση, αλλά και να βεβαιωθούν οι γονείς ότι τα παιδιά θα εξακολουθήσουν να έχουν ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και διασκέδαση.

4. Ύπνος
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για όλους, πόσο μάλλον για τους μαθητές. Και αυτό διότι χρειάζονται ξεκούραση, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας.
Συνεπώς, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κοιμούνται νωρίς ήδη από το τέλος του καλοκαιριού, ούτως ώστε να έχουν κατακτήσει μια σταθερή ρουτίνα ύπνου μέχρι και το άνοιγμα των σχολείων.

Διατροφή

 • Τα παιδιά χρειάζονται ποικιλία θρεπτικών συστατικών, για να αναπτυχθούν, να είναι υγιή, αλλά και να έχουν ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας.
  Για τον λόγο αυτό, τα γεύματά τους, τόσο τα κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), όσο και τα ενδιάμεσα σνακ, πρέπει να περιλαμβάνουν:
 • Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν την ανάπτυξη των οστών και των μυών και το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το κρέας, τα ψάρια, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα σόγιας.
 • Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.
 • Είναι άφθονοι στα φρούτα, τα αμυλούχα λαχανικά (πατάτες), τα δημητριακά, τα φασόλια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Υγιή λιπαρά: Τα υγιή λιπαρά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, για το δέρμα, τα μάτια, την υγεία των μαλλιών και πολλά άλλα.
 • Τα λαμβάνουμε από τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς κ.λπ..

επιστροφή-στο-σχολείο

 • Ασβέστιο: Το ασβέστιο βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών οστών και δοντιών.
 • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν τη βασική πηγή ασβεστίου, αλλά τα παιδιά μπορούν να λάβουν ασβέστιο ακόμη και από εμπλουτισμένο φυτικό γάλα ή χυμό πορτοκαλιού.
 • Σίδηρος: Ο σίδηρος υποστηρίζει τη νευρολογική ανάπτυξη, την ανάπτυξη, την ανοσολογική λειτουργία, αλλά βοηθά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς σε όλο το σώμα.
 • Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας, τα θαλασσινά, τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, οι φακές, τα φασόλια και το σπανάκι.
 • Βιταμίνες Β: Οι βιταμίνες Β είναι επίσης σημαντικές για την ανάπτυξη, τα επίπεδα ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι βιταμίνες Β είναι άφθονες στα αυγά, το κρέας, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τους σπόρους.

 

 

 

 

 

 

Πηγές
https://www.healthline.com/health/back-to-school-routine-tips-for-parents-and-kids#morning-routine
https://www.healthline.com/nutrition/healthy-eating-for-kids#macronutrients

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
φυλλικό-οξύ

Φυλλικό οξύ : Τι είναι και ποιες τροφές το περιέχουν;

εργαζόμενη-γυναίκα-διατροφή

Εργαζόμενη γυναίκα : Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες της;

, ,