Επιστροφή από τις διακοπές: Μυστικά υγείας για εύκολη προσαρμογή

Επιστροφή από τις διακοπές: Μυστικά υγείας για εύκολη προσαρμογή

«Μπορεί να φταίει το νησί που μας μάγεψε και μας πήρε τα μυαλά», όπως λέει και το τραγούδι και η επάνοδος στην καθημερινότητα μετά το τέλος των διακοπών μοιάζει βουνό.

Αν και κάτι τέτοιο, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να ισχύει, αφού και τις διακοπές μας κάναμε και τις «μπαταρίες μας γεμίσαμε», στην πράξη φαίνεται ανέφικτο να ξαναμπούμε στους παλιούς ρυθμούς.
Η κατάσταση αυτή έχει την επιστημονική της εξήγηση και οι ειδικοί το ονομάζουν «Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές» (Post-Vacation Stress Syndrome). Όπως λέει και το όνομά του, η κύρια αιτία εμφάνισής του είναι η επιστροφή στη ρουτίνα της καθημερινότητας, μετά από ένα διάστημα χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 που υποφέρει από αυτό το σύνδρομο παρουσιάζει απροθυμία να εργαστεί ή περνά τις ώρες του αναπολώντας τις πρόσφατες διακοπές.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το σύνδρομο είναι:

  • πεσμένη διάθεση
  • ήπια μελαγχολία
  • αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις
  • εκνευρισμός
  • κούραση και χαμηλή ενεργητικότητα
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • διαταραχές ύπνου
  • άγχος
  • διαταραχές της όρεξης.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
Αν και η διάρκεια του συνδρόμου μπορεί να είναι από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί υιοθετώντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Για ένα δυναμικό come-back στους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφεια, dr Frank Farley, συνιστά το πρώτο διάστημα στο γραφείο να γίνονται μικρά και συχνά διαλείμματα, τα οποία έχουν χαλαρωτική και αγχολυτική επίδραση στον οργανισμό.

Εκτονωθείτε με γυμναστική
Η τακτική άσκηση, όπως αποδεικνύουν σχετικές ιατρικές έρευνες, αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στο άγχος και στο στρες, ενώ συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο ο καιρός ακόμη το επιτρέπει, μπορείτε να «ξεθυμάνετε» κάνοντας κολύμπι ή ποδήλατο ή απλά περπατήστε.

 Σκεφτείτε θετικά
Μπορεί να μοιάζει ανέφικτο στην πράξη, αλλά η θετική σκέψη, βάσει επιστημονικών ερευνών, εξουδετερώνει σε ένα μεγάλο ποσοστό τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που προκαλεί το άγχος εξαιτίας της πιεστικής καθημερινότητας. 

Ακούστε μουσική
Η μουσική δρα ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ανεβάζει τη διάθεση, μειώνοντας τις ορμόνες του στρες που βλάπτουν το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Διαλογιστείτε
Σχετική μελέτη, που έγινε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός, ακόμη και για 20 λεπτά, μειώνει την αρτηριακή πίεση και ρίχνει τους παλμούς της καρδιάς, επιφέροντας την ισορροπία στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Αναζητήστε τα θετικά σημεία της καθημερινότητάς σας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός επιστήμονας προτρέπει να σκέφτεστε τι κάνατε καλά, τι απολαύσατε στη διάρκεια της ημέρας, τι σας έκανε χαρούμενους.

Κοιμηθείτε, κάνει καλό
Ο καλός ύπνος δεν είναι μόνο απαραίτητος για να αντεπεξέλθει ο οργανισμός στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά και για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας.
Οι ξάγρυπνες νύχτες και οι συνεχείς αφυπνίσεις, εκτός από τη βραδινή ταλαιπωρία, προκαλούν ανεπαρκή μνήμη, μειωμένα αντανακλαστικά, κακή διάθεση, εκνευρισμό και αρνητικά συναισθήματα την επόμενη ημέρα.
Για να γίνει εφικτό όνειρο ο καλός ύπνος, ισχυρός σύμμαχος είναι η Valetonina της WinMedica, ένα φυσικό σκεύασμα που περιέχει βαλεριάνα και μελατονίνη.
Από την αρχαιότητα ακόμη, η βαλεριάνα φημίζεται για τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές της ιδιότητες, οι οποίες την κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα ηρεμιστικά της φύσης, προσφέροντας έναν παρατεταμένο και ήρεμο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Από την άλλη, η μελατονίνη είναι μία φυσική ορμόνη που παράγει ο οργανισμός μας και η οποία καθορίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

ΠΗΓΕΣ
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/life-without-anxiety/201401/the-holidays-are-over-why-am-i-so-blue
https://www.webmd.com/depression/holiday-depression-stress#1
https://psychcentral.com/lib/how-to-manage-post-holiday-depression/
https://www.medicinenet.com/holiday_depression_and_stress/article.htm

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !