Αντιμετωπίζοντας τις «προκλήσεις» της εμμηνόπαυσης

Αντιμετωπίζοντας τις «προκλήσεις» της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία αρκετά απαιτητική για τις γυναίκες, καθώς συνοδεύεται από αλλαγές και συμπτώματα, τα οποία διαταράσσουν την καθημερινότητά τους. Τι θα ήταν καλό να γνωρίζουν, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές αυτές; Πώς μπορούν να περιορίσουν, όσο μπορούν, τις συνέπειες της εμμηνόπαυσης;

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος των εμμηνορροϊκών κύκλων των γυναικών και διαγιγνώσκεται μετά από 12 μήνες χωρίς εμμηνόρροια. Συμβαίνει συχνότερα στην ηλικία των 45 έως 55, κάποιες φορές ωστόσο και νωρίτερα (πρόωρη εμμηνόπαυση).

Η εμμηνόπαυση προκύπτει από τη φυσική μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών. Στη δεκαετία των 40 μπορεί να παρουσιάζονται ανωμαλίες στην εμμηνορρυσία, οι οποίες αφορούν κυρίως τη συχνότητα εμφάνισης και την έντασή τους, μέχρις ότου, στη δεκαετία των 50, οι ωοθήκες σταματήσουν να παράγουν ωάρια και παύσουν οι έμμηνοι κύκλοι.

Τα συχνότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Στην εμμηνόπαυση, συμπτώματα, όπως οι εξάψεις και τα «σκαμπανεβάσματα» στη διάθεση, μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο των γυναικών, να μειώσουν την ενέργεια και να επηρεάσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Συγκεκριμένα, στα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ακανόνιστες περιόδους, την κολπική ξηρότητα, τις εξάψεις και τα ρίγη. Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται, επίσης, από νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα στον ύπνο, εναλλαγές στη διάθεση, ενώ η αύξηση του βάρους, τα αραιωμένα μαλλιά και το ξηρό δέρμα τις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο.

Ποιες είναι οι συνέπειες της εμμηνόπαυσης;

Μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνεται η πιθανότητα:

  • Καρδιακών παθήσεων. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται.
  • Οστεοπόρωσης. Τα οστά γίνονται εύθραυστα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ειδικά της σπονδυλικής στήλης, των ισχύων και των καρπών.
  • Ακράτειας ούρων. Ξαφνικές, έντονες παρορμήσεις ούρησης, ακολουθούμενες από ακούσια απώλεια ούρων ή απώλεια ούρων με βήχα, είναι συχνές στην εμμηνόπαυση.
  • Μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας. Η κολπική ξηρότητα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ελαφρά αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή, μειώνοντας την επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Αύξησης βάρους. Σε πολλές γυναίκες αυξάνεται το βάρος τους κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση, επειδή ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.
  • Συναισθηματικών διαταραχών. Τα συμπτώματα στη διάθεση μπορεί να είναι εξίσου δύσκολα για τις γυναίκες. Οι εναλλαγές στη διάθεση μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα απογοήτευσης ή άγχους.

Αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα

Οι θεραπείες στην εμμηνόπαυση επικεντρώνονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Αναλυτικότερα:

  • Για την αντιμετώπιση των εξάψεων: Η τακτική άσκηση, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, το «ευέλικτο» ντύσιμο κατά στρώματα ώστε να μπορείτε να προσθέτετε και να αφαιρείτε γρήγορα ένα ρούχο (ζακέτα, πουκάμισο κλπ) και η δροσερή θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι αποτελεσματικές στρατηγικές για ορισμένες γυναίκες που αντιμετωπίζουν εξάψεις. Επιπλέον η χρήση οιστρογόνων είναι η μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για την ανακούφισή από τις εξάψεις, εφόσον συστήνεται από γιατρό.
  • Για την κολπική ξηρότητα: Η θεραπεία με οιστρογόνα είναι η μια αποτελεσματική επιλογή. Τα οιστρογόνα μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στον κόλπο, με τη μορφή κολπικής κρέμας για παράδειγμα, ανακουφίζοντας την κολπική ξηρότητα και τη δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας, οι γιατροί ενδέχεται να συστήσουν κάποια αγωγή για πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, ή ακόμη και τα απαραίτητα συμπληρώματα για την ενίσχυση της καλής υγείας των οστών. Η συστηματική ήπια άσκηση βοηθάει να διατηρηθεί η οστική πυκνότητα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποτελέσει έναν δυνατό σύμμαχο για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, προτείνεται:

  • Να τρέφονται σωστά. Προκειμένου να αποφύγουν την πρόσληψη βάρους, είναι καλό να καταναλώνουν περίπου 200 θερμίδες λιγότερες στην ηλικία των 50, σε σχέση με αυτή των 40. Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές επιλογές. Πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη. Αξίζει, επίσης, να γνωρίζουν ότι η καφεΐνη και τα πικάντικα τρόφιμα πυροδοτούν τις εξάψεις.
  • Να ασκούνται τακτικά. Η άσκηση προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση και άλλες καταστάσεις, ενώ βοηθά σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Οι ειδικοί προτείνουν ήπιας έντασης αερόβια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή υψηλότερης έντασης για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα.
  • Να κοιμούνται αρκετά. Για να το επιτύχουν, είναι καλό να διατηρούν το υπνοδωμάτιο δροσερό, να αποφεύγουν την καφεΐνη, να μην ασκούνται λίγο πριν τον ύπνο. Εάν οι εξάψεις διαταράσσουν τον ύπνο τους, τεχνικές, όπως η γιόγκα, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα και τον εγκέφαλο να χαλαρώσουν.
  • Να μην καπνίζουν. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, οστεοπόρωσης, καρκίνου κ.ά., ενώ μπορεί επίσης να αυξήσει και τις εξάψεις.
  • Να περιορίσουν το αλκοόλ. Το αλκοόλ, εκτός από το γεγονός ότι προσθέτει υπερβολικές θερμίδες, διαταράσσει και τον ύπνο.

Συνοψίζοντας, είναι βέβαιο ότι όλες οι παραπάνω υγιεινές συνήθειες μπορούν επίσης να συμβάλλουν σημαντικά και στις εναλλαγές της διάθεσης. Συμπληρώματα διατροφής με βαλεριάνα ή μαγνήσιο αποδεικνύονται επίσης χρήσιμα στην αντιμετώπιση ορισμένων συνεπειών της εμμηνόπαυσης. Η Valetonina, ένας πρωτοποριακός συνδυασμός βαλεριάνας και μελατονίνης και το UltraMag Oro, ένα σκεύασμα μαγνησίου…υψηλών ταχυτήτων, είναι δίπλα στις γυναίκες που εισέρχονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/diagnosis-treatment/drc-20353401
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menopause-weight-gain/art-20046058
https://www.psychologytoday.com/intl/basics/menopause

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !