Όταν τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα είναι χαμηλά, γίνεται λόγος για έλλειψη σιδήρου. Ποιοι παράγοντες, όμως, συνδέονται με τη μείωση του σιδήρου;
Το σώμα μας χρειάζεται τον σίδηρο για να παράγει την πρωτεΐνη αιμοσφαιρίνη, χάρη στην οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο, μέσω των αιμοφόρων αγγείων, σε όλο το σώμα.
Όταν ο σίδηρος είναι ανεπαρκής, οι ιστοί και οι μύες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και, συνεπώς, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Για την έλλειψη σιδήρου υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:
1. Ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή
Μπορούμε να λάβουμε σίδηρο από πολλούς διαφορετικούς τύπους τροφίμων, όπως είναι τα ψάρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα όσπρια, το κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ο σίδηρος που περιέχουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης απορροφάται σε υψηλότερο ποσοστό από τον σίδηρο των τροφίμων φυτικής προέλευσης.Ωστόσο, είναι πιθανό η διατροφή ενός ατόμου είτε να μην ικανοποιεί πλήρως τις καθημερινές ανάγκες του σε σίδηρο είτε να είναι εξαιρετικά φτωχή σε σίδηρο. Στην περίπτωση αυτή, η διατροφή αποτελεί μια βασική αιτία για την έλλειψη σιδήρου.
2. Δυσαπορρόφηση σιδήρου
Είναι πιθανό ένα άτομο να καταναλώνει πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, αλλά ορισμένες ιατρικές παθήσεις και ορισμένα φάρμακα να εμποδίζουν το σώμα του να απορροφά σωστά τον προσλαμβανόμενο σίδηρο.Στις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην απορρόφηση του σιδήρου περιλαμβάνονται:
- οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
- οι γαστρεντερικές επεμβάσεις, όπως η χειρουργική επέμβαση για τη γαστρική παράκαμψη
- αλλά και σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις.
3. Απώλεια αίματος
Η αιμοσφαιρίνη, η οποία περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου του σώματος, βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Για τον λόγο αυτό, η απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου.
Η απώλεια αίματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, ή να προκληθεί από ορισμένες παθήσεις ή φάρμακα, όπως:
- εσωτερική αιμορραγία από έλκη ή καρκίνο του παχέος εντέρου
- τακτική χρήση ασπιρίνης ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- οι βαριές εμμηνορροϊκές περίοδοι
- η αιμορραγία του ουροποιητικού συστήματος
- σπάνιες γενετικές καταστάσεις
- χειρουργικές επεμβάσεις.
4. Άλλες καταστάσεις
Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη σιδήρου είναι οι χρόνιες παθήσεις όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ή οι αυξημένες απαιτήσεις σε σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Γενικά, ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε περιόδους ανάπτυξης. Επομένως, εκτός από τις εγκύους, τα παιδιά και οι έφηβοι διατρέχουν επίσης μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπάρκεια σιδήρου.
Τι πρέπει να κάνουμε, εάν υποψιαζόμαστε ότι έχουμε ανεπάρκεια σιδήρου;
Εάν έχουμε εμφανίσει συμπτώματα που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας.Εφόσον ο γιατρός μας επιβεβαιώσει την έλλειψη σιδήρου, συνήθως μέσω αιματολογικών εξετάσεων, θα μας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, ώστε η αιμοσφαιρίνη να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και να αναπληρώσουμε τα αποθέματα σιδήρου.Στην περίπτωση που η έλλειψη σιδήρου οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη από τη διατροφή μας, θα μας συστήσει να καταναλώνουμε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας:Εναλλακτικά, θα μας προτείνει το κατάλληλο συμπλήρωμα σιδήρου.
Το SiderAL® Forte αποτελεί μία σημαντική επιλογή στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου γιατί χάρη στη σουκροσωμική τεχνολογία αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου και καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού με μικρή δόση σιδήρου.
Επιπλέον, αποφεύγονται οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις που παρατηρούνται συχνά με τα σκευάσματα σιδήρου, όπως η ναυτία, ο έμετος, η δυσκοιλιότητα, το κοιλιακό άλγος.
Η σουκροσωμική τεχνολογία βασίζεται σε μία δομή, τη σουκροσωμική δομή, η οποία περιέχει το σίδηρο, και στην ικανότητα της να περνά αναλλοίωτη την πεπτική οδό και να έχει υψηλή απορρόφηση στο έντερο.
Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/iron-deficiency-signs-symptoms#common-causes
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324397#causes