Έξοδοι μετά τον κορονοϊό. Do’s and don’ts

Έξοδοι μετά τον κορονοϊό. Do’s and don’ts

Η περίοδος της καραντίνας λόγω του νέου κορονοϊού έδωσε τη θέση της στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, στο κλιμακωτό άνοιγμα επιχειρήσεων και στις «μουδιασμένες» μας εξόδους. Ο κορονοϊός, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελεί για αρκετό καιρό ακόμη κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

«Μουδιασμένες» γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι έξοδοί μας από το σπίτι θα πρέπει να υπακούουν σε αυστηρούς κανόνες για πολύ καιρό ακόμη.

Το «μένουμε σπίτι», άλλωστε, αντικαταστάθηκε από το «μένουμε ασφαλείς» ακολουθώντας το «ΧΑΜ». Με άλλα λόγια, Χέρια (πλένουμε), Αποστάσεις (κρατάμε) και Μάσκες (φοράμε).

Εφόσον η έξοδός μας από το σπίτι είναι απαραίτητη, είτε λόγω υποχρεώσεων είτε για ψυχαγωγία , τα 3 αυτά μέτρα είναι αναγκαία, προκειμένου να περιορίσουμε τις πιθανότητες να κολλήσουμε τον νέο κορονοϊό, ιδίως εάν πάσχουμε από υποκείμενο νόσημα ή ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες. Αναλυτικότερα:

– Πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό διάλυμα κάθε φορά που αγγίζουμε οτιδήποτε κοινόχρηστο.
– Ο κορονοϊός «προτιμά» τους κλειστούς χώρους όπου μαζεύεται πολύς κόσμος. Επομένως, φοράμε πάντα μάσκα όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καλό είναι να τη βάζουμε επιπλέον και σε μαγαζιά που επισκεπτόμαστε για τις αγορές μας, δίνοντας μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τη φοράμε και να τη βγάζουμε.
– Κρατάμε την απόσταση των 2 μέτρων σε δημόσιους χώρους και στα καταστήματα.

Εκτός από τα βασικά μέτρα προφύλαξης, οφείλουμε να δίνουμε προσοχή και στα ακόλουθα:

● Καταστήματα τροφίμων

– Προτιμάμε να ψωνίσουμε νωρίς το πρωί, όταν δεν έχουν πολλή κίνηση.
– Περιμένουμε να έρθει η σειρά μας και για την είσοδο και για το ταμείο.
– Αποφεύγουμε να πληρώσουμε με μετρητά. Επιλέγουμε ανέπαφη πληρωμή με κάρτα.

● Φαρμακεία

– Φροντίζουμε να έχουμε όλες τις συνταγές μαζί μας, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να επισκεφθούμε και δεύτερη φορά το φαρμακείο.
– Εναλλακτικά, επιλέγουμε να εξυπηρετηθούμε από την ειδική θυρίδα στην είσοδο του φαρμακείου όπου αυτή είναι διαθέσιμη.

● Τράπεζες

– Προτείνεται να κάνουμε τις συναλλαγές μας διαδικτυακά ή σε ΑΤΜ.
– Σε περίπτωση, όμως, που απαιτείται η φυσική μας παρουσία, αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής.

● Σε εστιατόριο…στα χρόνια του κορονοϊού

– Ελέγχουμε εάν στον χώρο εστίασης που έχουμε επιλέξει τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, όπως εάν το προσωπικό φοράει μάσκες, αν τα τραπεζοκαθίσματα βρίσκονται σε απόσταση και αν απολυμαίνονται.
– Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κοινόχρηστα μαχαιροπίρουνα στο salad bar ή τον μπουφέ, εφόσον υπάρχουν.

● Κομμωτήρια

– Περιμένουμε έξω από το κατάστημα μέχρι να έρθει η ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού μας.

● Γυμναστήρια

– Τηρούμε κι εδώ σχολαστικά τις συστάσεις. Πριν τα επισκεφθούμε, καλό είναι να ενημερωθούμε σχετικά με το πόσα άτομα επιτρέπονται την ίδια στιγμή, εάν πραγματοποιούνται ομαδικά προγράμματα, αν η προσέλευση γίνεται με ραντεβού ή για το αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποδυτήρια. Τα κοινόχρηστα όργανα θα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήστη. Χρησιμοποιούμε την ατομική μας πετσέτα στα στρώματα και ιδανικά αλλάζουμε παπούτσια όταν μπαίνουμε στον εσωτερικό χώρο του γυμναστηρίου.
– Κρατάμε, όσο κάνουμε γυμναστική, τις αποστάσεις μας.

● Δημόσιοι χώροι

– Όσο βρισκόμαστε έξω, επιλέγουμε σημεία όπου μπορούμε να διατηρήσουμε αποστάσεις από τους γύρω μας. Ο νέος κορονοϊός μπορεί να είναι σχετικά αποδυναμωμένος στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και πάλι είναι παρών!

● Ταξίδια

– Φοράμε διαρκώς μάσκα όπου ορίζεται από τις οδηγίες.
– Διατηρούμε την απόσταση των 2 μέτρων, εφόσον είναι εφικτό.
– Επιλέγουμε να ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητό μας, εάν γίνεται, και μάλιστα χωρίς να κάνουμε πολλές στάσεις οι οποίες θα μας φέρουν σε επαφή με πολύ κόσμο.
– Σε περίπτωση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο, ζητήστε να ενημερωθείτε για τα πρωτόκολλα υγιεινής και προστασίας από τον νέο κορονοϊό που εφαρμόζει το κατάλυμα.

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-safety-tips/art-20485967
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-safe-travel-advice/art-20486965
https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !