Έγκυος το καλοκαίρι

Έγκυος το καλοκαίρι

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Από τη μια η πιο ευτυχισμένη περίοδος για μια γυναίκα και από την άλλη ο ήλιος και η ζέστη. Πώς μπορούν εγκυμοσύνη και καλοκαίρι να συνυπάρξουν αρμονικά;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι σαφώς θετική. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η έγκυος ακολουθεί ορισμένες συμβουλές, οι οποίες θα τη βοηθήσουν να συνεχίσει να απολαμβάνει τη μαγεία της σημαντικότατης αυτής περιόδου και το καλοκαίρι.

Η εγκυμοσύνη θέλει…δροσιά!

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η θερμοκρασία του σώματος της γυναίκας είναι έτσι και αλλιώς υψηλότερη από την κανονική, οπότε η ζέστη του περιβάλλοντος είναι πιθανό να προκαλέσει έξτρα δυσφορία στην έγκυο. Για να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό, θα πρέπει να έχει υπόψη της τα παρακάτω tips:

  • Είναι προτιμότερο να παραμένει σε εσωτερικό και δροσερό χώρο τις ημέρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία, αλλά εξίσου και τις ζεστές ημέρες με αυξημένη την υγρασία του περιβάλλοντος.
  • Γενικότερα την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να φορά ρούχα «ελαφριά», με αραιή ύφανση, κατά προτίμηση όχι συνθετικά, προκειμένου το σώμα να «αναπνέει» και να μην ιδρώνει υπερβολικά. Ένα πανί βρεγμένο με δροσερό νερό στον λαιμό ή στο μέτωπο θα μπορούσε να λειτουργεί συνεπικουρικά ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Ακόμη και ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να συμβάλλει θετικά στη διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας της εγκύου, καθώς με την εκπνοή αποβάλλεται ζέστη από τον οργανισμό.
  • Εάν ιδρώνει αρκετά, είναι σημαντικό να πίνει αρκετό νερό. Εκτός από νερό, υπάρχει και η επιλογή φρεσκοστυμμένων χυμών, οι οποίοι και θα την ενυδατώσουν και θα την τονώσουν. Εάν το αίσθημα της δίψας είναι διαρκές, υπάρχει η πιθανότητα η έγκυος να είναι ήδη αφυδατωμένη, πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό της.
  • Επιπλέον, εφόσον είναι ανάγκη να βγει εκτός σπιτιού τις πολύ ζεστές ημέρες, συνιστάται να αποφεύγει τις μεσημεριανές ώρες, κατά τις οποίες ο ήλιος είναι περισσότερο βλαβερός. Και αυτό διότι η εγκυμοσύνη καθιστά τις γυναίκες πιο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα από τις μη έγκυες.
  • Βεβαίως, εφόσον κυκλοφορεί εκτός σπιτιού, οφείλει να χρησιμοποιεί αντηλιακό υψηλού SPF, όχι μόνο για λόγους προστασίας αλλά και για να μην αυξηθεί η παραγωγή μελανίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη «μάσκα της εγκυμοσύνης», αλλιώς χλόασμα ή μέλασμα, στην εμφάνιση δηλαδή πανάδων στο πρόσωπο της εγκύου.
  • Μια ευχάριστη νότα δροσιάς θα απολαύσει η έγκυος αν επιλέξει να κολυμπήσει πρωινές ή απογευματινές ώρες, εφόσον επιτρέπει το κολύμπι ο γιατρός της. Εκτός, όμως, από τη δροσιά, το νερό έχει ακόμη δύο σημαντικά οφέλη την περίοδο της εγκυμοσύνης: «αφαιρεί» από το βάρος της εγκύου, ξεκουράζοντάς την, ενώ βοηθά στη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης.

Εγκυμοσύνη και πρήξιμο ποδιών

Το οίδημα στα πόδια είναι επίσης ένα σύνηθες «σύμπτωμα» μιας «καλοκαιρινής» εγκυμοσύνης, ιδίως εάν το καλοκαίρι συμπίπτει με το 2ο ή με το 3ο τρίμηνό της, κατά τα οποία αυξάνεται σημαντικά το σωματικό βάρος της εγκύου.Προκειμένου να το αντιμετωπίσουν άμεσα, καλό είναι να ξαπλώνουν για 30 έως 60 λεπτά την ημέρα, τοποθετώντας τα πόδια τους ψηλά, όπως επίσης και να φορούν άνετα παπούτσια, και γιατί όχι, παπούτσια που είναι λίγο μεγαλύτερα από το κανονικό τους μέγεθος.Επίσης, οι ειδικοί προτείνουν να περπατούν 2-3 φορές την εβδομάδα, κατά προτίμηση αργά το απόγευμα, ώστε να μην επιβαρύνονται εξαιτίας του ήλιου και της έντονης ζέστης.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, αλλά βρίσκοντας και η καθεμία τι την ανακουφίζει, είναι βέβαιο πως οι μέλλουσες μητέρες θα καταφέρουν να απολαύσουν την καλοκαιρινή τους εγκυμοσύνη!

Πηγές
https://www.healthline.com/health/sunbathing
https://www.webmd.com/baby/features/summer-pregnancy#1