Εγκαύματα: Η σωστή φροντίδα για να μην «αφήσουν» σημάδια

Εγκαύματα: Η σωστή φροντίδα για να μην «αφήσουν» σημάδια

Αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και η αποστολή του είναι να το προστατεύει από την είσοδο των μικροβίων.

Ο λόγος για το δέρμα, το οποίο, αν και το περιποιούμαστε στο μέτρο του δυνατού, πολλές φορές δεν το προσέχουμε όσο πρέπει, με συνέπεια να πλήττεται από εγκαύματα, τραυματισμούς και διάφορα άλλα ατυχήματα.

Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες οι περισσότεροι από εμάς, αν και γνωρίζουν ότι ο ήλιος είναι εχθρός του, καθώς οι βλαβερές ακτίνες ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος, την πρόωρη γήρανση και την αφυδάτωση, εξακολουθούν να «σιγοψήνονται» στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία .
Εκτός, βέβαια, από τα ηλιακά εγκαύματα, εξίσου σοβαρά είναι και όσα συμβαίνουν κατά την ενασχόληση με τις οικιακές εργασίες, όπως μαγείρεμα, σιδέρωμα κ.λπ.

Τα εγκαύματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητά τους:

 • 1ου βαθμού ή ελαφρά, όπου καίγεται μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.
 • 2ου βαθμού, όσα πλήττουν πιο βαθιά το δέρμα.
 • 3ου βαθμού, όπου το κάψιμο διεισδύει σε όλα τα στρώματα του δέρματος ακόμη και στους μυς, τα νεύρα και τα οστά.

Οικιακά και άλλα θερμικά εγκαύματα

Τα πιο συνηθισμένα θερμικά εγκαύματα γίνονται στο σπίτι από κάποιο ατύχημα στην κουζίνα με καυτό νερό ή καυτό λάδι ή αν ακουμπήσουμε κατά λάθος στον καυτό φούρνο.
Είτε πρόκειται για ένα μικρό έγκαυμα είτε για πιο μεγάλο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να μείνει σημάδι στο δέρμα.

Βήμα-βήμα η σωστή αντιμετώπιση

 • Απομακρυνθείτε από την πηγή θερμότητας που προκάλεσε το έγκαυμα.
 • Ρίξτε δροσερό νερό στην επιφάνεια του δέρματος που κάηκε.
 • Στα μικρά, οικιακά εγκαύματα, εξαιτίας επαφής με ένα καυτό σκεύος, μια επιφάνεια, ένα ζεματιστό υγρό ή με καυτό ατμό, βυθίστε την πληγείσα περιοχή σε δροσερό (όχι παγωμένο) νερό για περίπου 10 λεπτά.
 • Αφαιρέστε τα ρούχα και τα όποια κοσμήματα από την τραυματισμένη περιοχή, καθώς το έγκαυμα συχνά προκαλεί οίδημα, και θα είναι δύσκολο να απομακρυνθούν στη συνέχεια.
 • Τοποθετήστε πάνω στην πληγή ένα βρεγμένο, καθαρό και απαλό πανί για να διασφαλίσετε πως το τραύμα θα διατηρήσει την υγρασία του.
 • Αν το έγκαυμα οφείλεται σε χημική ουσία, ξεπλύνετε αμέσως με δροσερό νερό.
 • Χρησιμοποιήστε το SOFARGEN® gel, το οποίο έχει αντιμικροβιακή και επουλωτική δράση, για να αντιμετωπίζει κάθε πληγή. Περιέχει αργυρούχο σουλφαδιαζίνη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (πάνω από 95%) με αποτέλεσμα να διευκολύνει και να επιταχύνει τη φυσική επούλωση της πληγής ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ευχάριστο αίσθημα δροσιάς.

Τι να μην κάνετε ΠΟΤΕ

 • Ποτέ μη βυθίζετε την πληγή σε παγωμένο νερό για πολλή ώρα, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος υποθερμίας.
 • Ποτέ μην σπάτε φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί από εγκαύματα. Αυτό θα προκαλέσει την απώλεια υγρών από το τραύμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επούλωσή του και ίσως συμβάλλουν στην πρόκληση μολύνσεων στο τραυματισμένο δέρμα.
 • Μην ανάβετε το τζάκι ή το μπάρμπεκιου με οινόπνευμα.
 • Φορέστε γάντια στα χέρια όταν χρησιμοποιείτε χημικές ουσίες και πάντα να διαβάζετε προσεχτικά τις οδηγίες πριν από τη χρήση.

Ηλιακό έγκαυμα

Τα ατέλειωτα παιχνίδια στην παραλία, οι ατέρμονες ώρες ηλιοθεραπείας, μέχρι να φανεί το πολυπόθητο μπρούτζινο χρώμα, χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία ευθύνονται για τα ηλιακά εγκαύματα τα οποία, ενώ συμβαίνουν, δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά.
Περισσότερο επιρρεπείς είναι όσοι έχουν φωτότυπο 1 και 2 δηλ. δέρμα που μαυρίζει από ελάχιστα έως καθόλου, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, φακίδες και ανοιχτόχρωμα μάτια. 

Πώς και γιατί δημιουργείται

Εκτός από τον φωτότυπο και τη μη χρήση αντηλιακού, άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση εγκαυμάτων είναι:

 • διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο.
 • ικανότητα του δέρματος να παράγει περισσότερη μελανίνη.
 • ποσότητα της ακτινοβολίας UV κατά την ημέρα της έκθεσης.

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Αρχικά υπάρχει ευαισθησία ή πόνος και ερυθρότητα στην πάσχουσα περιοχή και μπορεί να δημιουργηθεί οίδημα και φουσκάλες με υγρό, ενώ όσο οι ημέρες περνούν, το δέρμα ξεφλουδίζει προκαλώντας κνησμό. 

Οδηγίες αντιμετώπισης

Οι πρώτες βοήθειες στην αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος διά χειρός των επιστημόνων της Αμερικάνικης Δερματολογικής Εταιρείας περιλαμβάνουν:

 • Αποφυγή περαιτέρω έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε δροσερό περιβάλλον.
 • Συχνά δροσερά ντους και χρήση ενυδατικών προϊόντων, όπως το SOFARGEN® Gel, το οποίο περιέχει αργυρούχο σουλφαδιαζίνη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (πάνω από 95%), πράγμα που σημαίνει ότι δροσίζει και ανακουφίζει την περιοχή του τραύματος και, το κυριότερο, αποτρέπει τη μόλυνση.
 • Κατανάλωση περισσότερου νερού και άλλων υγρών για την ενυδάτωση του οργανισμού.
 • Αν υπάρχουν φουσκάλες στο δέρμα, μην επιχειρήσετε να τις σπάσετε, αλλά αφήστε τις να επουλωθούν μόνες τους.
 • Λήψη αναλγητικών για την αντιμετώπιση του πόνου. 

ΠΗΓΕΣ
https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/injured-skin/treating-sunburn
https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-burns/basics/art-20056649
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324557.php
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/injuries/skin-injuries/burns-and-scalds

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , ,