Δυσκοιλιότητα: Μυστικά υγείας για άμεση ανακούφιση

Δυσκοιλιότητα: Μυστικά υγείας για άμεση ανακούφιση

Δεν είναι πάθηση, αλλά σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αφάνταστα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τις γυναίκες να είναι περισσότερο επιρρεπείς.

Αν και δεν συνηθίζεται να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αλλά ούτε και επίσκεψης στον ειδικό γιατρό, λόγω της αμηχανίας που προκαλεί, η δυσκοιλιότητα φαίνεται πως είναι ένα επώδυνο κεφάλαιο στην ζωή του καθενός.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν ο 1 στους 4 ανθρώπους αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, χρόνιας ή περιστασιακής, η βαρύτητά της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό η ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Τι είναι
Η δυσκοιλιότητα είναι μια διαταραχή των συνηθειών του εντέρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Αμερικής (National Institute of Health), κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες από τρεις την εβδομάδα και η αλλαγή στη σύσταση των κοπράνων (γίνονται σκληρά και αποβάλλονται με δυσκολία).
Μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή να είναι αποτέλεσμα διάφορων παθήσεων και διαταραχών, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου ή ο υποθυρεοειδισμός. Άλλες αιτίες που ενοχοποιούνται είναι η κακή διατροφή, το άγχος, η καθιστική ζωή, τα προβλήματα ύπνου, τα ταξίδια και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Μορφές
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι περιστασιακή ή χρόνια.
Η περιστασιακή ή οξεία δυσκοιλιότητα οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Εκδηλώνεται απροειδοποίητα, διαρκεί λίγο και μπορεί οι πάσχοντες να μην είχαν ποτέ ξανά τέτοιο παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν.
Από την άλλη πλευρά, η χρόνια δυσκοιλιότητα διαρκεί συνήθως μεγάλα χρονικά διαστήματα, με τις γυναίκες να υποφέρουν συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 2,5 προς 1. 

Τα σημάδια
Τα πιο συχνά συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι:

  • πόνος στην κοιλιακή χώρα
  • φούσκωμα και τυμπανισμός
  • επίπονη προσπάθεια κατά την κένωση και αίσθημα ατελούς κένωσης
  • σκληρά και μικρού μεγέθους κόπρανα
  • κράμπες στη κοιλιά
  • αιμορροΐδες, ραγάδες.

Πώς να την αντιμετωπίσετε
Για να αρχίσει και πάλι το έντερο να λειτουργεί ομαλά, οι ειδικοί επιστήμονες της Mayo Clinic συστήνουν τη σταδιακή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Φυτικές ίνες, οι πολύτιμες
Οι φυτικές ίνες θεωρούνται το Α και το Ω για την καλή λειτουργία του εντέρου. Στην πράξη αυτό σημάνει ότι όσοι έχουν δυσκοιλιότητα πρέπει να βάλουν στο πιάτο τους τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, βρώμη κ.λπ.), φρούτα (ακτινίδια, αχλάδια, ροδάκινα, σύκα κ.λπ.), λαχανικά (φασολάκια, μπάμιες, αρακά κ.λπ.) και όσπρια.
Ο ρόλος τους θεωρείται καταλυτικός, αφού οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού, και έτσι διευκολύνουν το πέρασμα των κοπράνων από το έντερο.
Προσοχή! Η υπερκατανάλωσή τους μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρής δυσκοιλιότητας να επιδεινώσει τους πόνους και τις κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς.

Ψύλλιο πάνω από τις φυτικές ίνες
Το ψύλλιο θεωρείται ότι αντιμετωπίζει καλύτερα τη δυσκοιλιότητα χάρη στη ιδιότητά του να απορροφά 8 έως 14 φορές τον όγκο του σε νερό. Το ψύλλιο είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από φυτό του γένους plantago. Είναι χημικά ανενεργό, δεν απορροφάται από το γαστρεντερικό σύστημα και έχει την ικανότητα να απορροφά νερό σχηματίζοντας μια ζελατινοειδή μάζα, η οποία αυξάνει τον όγκο του εντερικού περιεχομένου και διεγείρει την κινητικότητα(περισταλτισμό) του εντέρου με φυσικό τρόπο.

Άφθονο νερό
Το νερό, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
Τα υγρά, τουλάχιστον 2 λίτρα καθημερινά, όχι όμως τα ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά, ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου και έτσι η κένωση γίνεται πιο ομαλά.

Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα, με κύριο πρωταγωνιστή τα δαμάσκηνα, είναι πολύτιμα για την καλή λειτουργία του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
Ενδεικτικά 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ινών.

Με μέτρο τα αμυλούχα τρόφιμα
Για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, περιορίστε την κατανάλωση αμυλούχων τροφών στην κατηγορία των οποίων ανήκουν τα μακαρόνια, οι πατάτες και τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Φυσικό φάρμακο το περπάτημα
Το περπάτημα τουλάχιστον για 30 λεπτά καθημερινά βοηθά στη διαδικασία της πέψης, ενώ παράλληλα ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου.

Επιλέξτε το συμπλήρωμα διατροφής Retoral® της WinMedica, ένα νέο ιατροτεχνολογικό προϊόν που περιέχει δύο δραστικά συστατικά, ψύλλιο και πολυαιθυλενογλυκόλη, τα οποία διογκώνουν και μαλακώνουν το εντερικό περιεχόμενο, διευκολύνοντας τη διέλευσή του από τον εντερικό αυλό.
Το Retoral® είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της χρόνιας ή περιστασιακής δυσκοιλιότητας, περιπτώσεις που απαιτείται μία πιο εύκολη κένωση όπως αιμορροΐδες, ραγάδες ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

ΠΗΓΕΣ
https://www.health24.com/Medical/Constipation/Overview/Constipation-20130216-3
https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-constipation#1
https://www.nia.nih.gov/health/concerned-about-constipation
https://www.verywellhealth.com/constipation-selfcare-1944792
https://www.medscape.com/answers/184704-23259/what-is-the-worldwide-prevalence-of-constipation

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !