Διαβήτης και σύγχρονος τρόπος ζωής: Ο ρόλος της διατροφής

Διαβήτης και σύγχρονος τρόπος ζωής: Ο ρόλος της διατροφής

Ο διαβήτης είναι μία πάθηση που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά δυσχεραίνει, πολλές φορές την προσπάθειά μας να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που θα συμβάλει σημαντικά στην καλή υγεία του οργανισμού μας.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση του παγκρέατος που χαρακτηρίζεται από υψηλές ποσότητες γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη ή παράγει ανεπαρκείς ποσότητες ή ακόμα όταν η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά.

Ο ρόλος της ινσουλίνης είναι σημαντικός, καθώς βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα, δίνοντας στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια. Ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη, εξαιτίας της έλλειψης ινσουλίνης, δεν έχει την απαραίτητη γλυκόζη στα κύτταρα, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται στο αίμα.

Μερικά από τα συμπτώματα του διαβήτη είναι η αυξημένη δίψα, η συχνή ούρηση, η υπερβολική πείνα, η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Επίσης η κόπωση, η ευερεθιστότητα, η θολή όραση και η αργή επούλωση των πληγών.Ο διαβήτης πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού θα πρέπει να «τεθεί υπό έλεγχο», καθώς σχετίζεται με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας, όπως οι παθήσεις στα μάτια, καρδιαγγειακές παθήσεις, η νεφροπάθεια κ.α..Ο ειδικός θα μας συμβουλεύσει για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα και με τον τύπο του διαβήτη που έχουμε, ωστόσο κι εμείς μπορούμε με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και να προλάβουμε, αλλά και να διαχειριστούμε καλύτερα την εν λόγω πάθηση.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα άσκησης, εύλογα θα βοηθήσουν τους πάσχοντες να διατηρήσουν ένα ιδανικό σωματικό βάρος, και κατ’ επέκταση να διαχειριστούν τον διαβήτη με μεγαλύτερη επιτυχία.Το πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να περιλαμβάνει, για αρχή, σωματική δραστηριότητα ήπιας έντασης, όπως το χαλαρό περπάτημα, για 150 λεπτά την εβδομάδα. Όσον αφορά, δε, τη διατροφή, οι διαβητικοί, όπως και όλοι μας βέβαια, θα πρέπει να εφαρμόζουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με περισσότερα φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες και να αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά, τους υδατάνθρακες και τα γλυκά.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο των διαβητικών

  1. Λιπαρά ψάρια, με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λίπη που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, αποτελούν και μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, γεγονός σημαντικό για τη ρύθμιση του διαβήτη.
  2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που απορροφώνται από τον οργανισμό, και επομένως δεν επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  3. Αβοκάντο. Τα αβοκάντο περιέχουν σε χαμηλά ποσοστά ζάχαρη, αλλά σε υψηλά ποσοστά φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά.
  4. Αυγά. Τα αυγά είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και μας προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού.
  5. Γιαούρτι, μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με διαβήτη, καθώς προάγει τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.
  6. Ξηρούς καρπούς. Όλοι οι τύποι ξηρών καρπών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
  7. Λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ωμέγα-3 λιπαρά και φυτικές ίνες και συμβάλλει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
  8. Φασόλια. Τα φασόλια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας τα μια υγιεινή επιλογή για άτομα με διαβήτη.
  9. Φράουλες. Οι φράουλες περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
  10. Ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο περιέχει ελαϊκό οξύ, έναν τύπο μονοακόρεστου λίπους που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
  11. Σκόρδο. Μία σκελίδα σκόρδου περιέχει μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, σελήνιο και ίνες, συστατικά τα οποία μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα.

Τι πρέπει να αποφεύγουν οι διαβητικοί

Τρόφιμα, όπως τα τηγανητά και όσα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά και αλάτι, τα γλυκά, αλλά και τα ποτά με πρόσθετα σάκχαρα, όπως οι έτοιμοι χυμοί, είναι καλό να μην συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των διαβητικών.

Ιδέες για υγιεινά και γρήγορα σνακ

  1. Το γιαούρτι με φρούτα εποχής είναι ένα γρήγορο και ιδανικό για τους διαβητικούς σνακ. Τα φρούτα, μεταξύ άλλων, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών αλλά και ινών, οι οποίες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.
  2. Οι φέτες μήλων με φιστικοβούτυρο αποτελούν επίσης ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ. Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, βιταμίνη C και κάλιο, ενώ το φιστικοβούτυρο παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, μαγνησίου και μαγγανίου, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη.

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/diagnosis-treatment/drc-20371451
https://www.healthline.com/nutrition/16-best-foods-for-diabetics#1.-Fatty-Fish
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity
https://www.healthline.com/nutrition/best-snacks-for-diabetes

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
φυλλικό-οξύ

Φυλλικό οξύ : Τι είναι και ποιες τροφές το περιέχουν;

εργαζόμενη-γυναίκα-διατροφή

Εργαζόμενη γυναίκα : Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες της;