Οι διατροφικές ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας

Οι διατροφικές ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας

Στη σημερινή εποχή, οι γυναίκες συχνά καταβάλλουν υπερπροσπάθεια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν παράλληλα στις απαιτήσεις του σπιτιού, της δουλειάς, αλλά και της οικογένειας. Το αποτέλεσμα είναι να φαίνονται συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους μεν, αλλά όχι και απέναντι στον εαυτό τους. Συχνά ο οργανισμός τους αρχίζει να παρουσιάζει ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, επηρεάζοντας άμεσα και την καθημερινή απόδοσή τους. Παρόλα αυτά, η σωστή διαμόρφωση του καθημερινού τους διαιτολογίου μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις!

Μία συχνή έλλειψη που παρουσιάζεται στις γυναίκες είναι εκείνη του σιδήρου, η οποία καθιστά την ενίσχυσή του στον οργανισμό κρίσιμης σημασίας. Η απώλεια αίματος λόγω της έμμηνου ρύσης και οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού λόγω εγκυμοσύνης είναι οι δύο βασικές αιτίες που ευθύνονται για την έλλειψη σιδήρου στο γυναικείο φύλο. Ο σίδηρος συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, αποτελεί τμήμα διαφόρων ενζύμων που παίζουν ρόλο στο κομμάτι του μεταβολισμού, ενώ συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου. Εντάσσοντας μια γυναίκα στη διατροφή της, σε τακτική βάση, συκώτι (είτε μοσχαρίσιο, είτε χοιρινό), φακές, μύδια, σαρδέλες, μπρόκολο, σπανάκι, αλλά και κάσιους, θα εξασφαλίσει τη βελτίωση των επιπέδων του σιδήρου στον οργανισμό της.

Ωστόσο, και η βιταμίνη C είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συντελεί στην ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου των συνδέσμων, των οστών και των δοντιών, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην απορρόφηση του σιδήρου που λέγαμε παραπάνω! Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη C και καλό θα ήταν να προστεθούν σε ένα γυναικείο διαιτολόγιο είναι τα ακτινίδια, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, η πράσινη πιπεριά, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς και οι φράουλες.

Ανήκοντας στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον γυναικείο οργανισμό, αφού προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, παίζοντας ρόλο στη δημιουργία νέων κυττάρων και στην αξιοποίηση των πρωτεϊνών, αναπτύσσει αντι-οξειδωτική δράση και συμβάλλει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην πρόληψη συγγενών ανωμαλιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού στο παιδί. Είναι, δε, χρήσιμο σε περιπτώσεις αναιμίας, οι οποίες παρατηρούνται συχνά στον γυναικείο πληθυσμό. Η ενίσχυση του φυλλικού οξέος μπορεί να προέλθει μέσα από την κατανάλωση αυγών, σπαραγγιών, ξηρών καρπών, βοδινού συκωτιού, πράσινων φυλλωδών λαχανικών, αλλά και αβοκάντο.

Πέρα από το φυλλικό οξύ, απαραίτητες θεωρούνται και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β6 και η Β12. Το συγκεκριμένο σύμπλεγμα βιταμινών συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος, καθώς και στην καλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος – ενός φοβερά κρίσιμου συστήματος για τον γυναικείο οργανισμό. Ακόμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές. Πού μπορούμε να τις βρούμε; Τη Β6, η οποία βοηθά συχνά στη βελτίωση της διάθεσης, μπορούμε να τη λάβουμε μέσα από τροφές, όπως το φύτρο σιταριού, ο ανανάς, το σκουμπρί, οι μπανάνες, οι ρέγγες, η γαλοπούλα και το μαρούλι. Τη δε Β12 τη βρίσκουμε στα στρείδια, τα μύδια, τα καβούρια, το κοτόπουλο, το γιαούρτι, το γάλα, τον μπακαλιάρο, τον κόκκινο σολομό και τα αυγά.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τη βιταμίνη D, η ανεπάρκεια της οποίας μπορεί να προκαλέσει σε μια γυναίκα αλλαγές στη διάθεση, αίσθημα συνεχούς κόπωσης και μειωμένη ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της χαμηλής βιταμίνης D στις γυναίκες είναι ο πόνος στα οστά, συχνά στα πόδια ή την πυελική περιοχή. Την κατάσταση μπορεί να βοηθήσει η κατανάλωση τροφών, όπως ο σολομός (ιδιαίτερα ο άγριος), τα μανιτάρια, ο τόνος, το σκουμπρί, το τυρί και οι κρόκοι των αυγών.

ΠΗΓΕΣ
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/iron-supplements#1
https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/do-i-need-vitamin-supplements/
https://www.webmd.com/women/guide/essential-vitamins-for-women-at-every-age#1