Διάρροια: Σωτήριες λύσεις για άμεση αντιμετώπιση

Διάρροια: Σωτήριες λύσεις για άμεση αντιμετώπιση

Εμφανίζεται συνήθως εκεί που δεν την… σπέρνουν! Στη δουλειά, στο σπίτι, στις διακοπές, στα ταξίδια, φέρνοντας σε δεινή θέση τους πάσχοντες, καθώς θα πρέπει κάθε λίγο και λιγάκι να επισκέπτονται την τουαλέτα.

Η διάρροια είναι μια άκρως ενοχλητική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τρεις ή περισσότερες υδαρείς κενώσεις ανά 24ωρο.

Ανάλογα με το διάστημα που διαρκεί, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

 • Οξεία: όταν εμφανίζεται για λιγότερο από 14 ημέρες.
 • Επιμένουσα: όταν διαρκεί πάνω από 14 ημέρες.
 • Χρόνια: όταν συνεχίζεται για περισσότερες από 30 ημέρες.

Αιτίες
Οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν τις διάρροιες είναι οι διάφοροι ιοί ή μικρόβια, όπως τα κολοβακτηρίδια ή η σαλμονέλα, τα οποία εισβάλλουν στον οργανισμό, κυρίως μέσω της τροφής και του νερού. Στα παιδιά ο κύριος υπεύθυνος για την εκδήλωσή της είναι οι ροταϊοί.
Η οξεία διάρροια οφείλεται κατά κανόνα σε λοιμώδη αίτια. Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης είναι η εντεροστοματική οδός. Από τις συχνότερες μορφές οξείας λοιμώδους διάρροιας παγκοσμίως είναι η λεγόμενη «διάρροια των ταξιδιωτών».
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η διάρροια των ταξιδιωτών προσβάλει το 30-70% όσων ταξιδεύουν από τις αναπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες και τροπικές χώρες.
Το συχνότερο μικρόβιο είναι τα εντεροπαθογόνα στελέχη Ε. Coli και ακολουθούν σε συχνότητα η Shigella, η Salmonella και τα Campylobacter.
Ωστόσο, υπάρχουν και διάρροιες οι οποίες οφείλονται σε διάφορες παθήσεις, όπως τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, ή ακόμα σε παρενέργειες από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (κυρίως αντιβιοτικών). Διάρροια, επίσης, εκδηλώνεται εάν τραυματιστεί η εσωτερική μεμβράνη του εντέρου, με συνέπεια οι θρεπτικές ουσίες να μην απορροφώνται και έτσι τα κόπρανα να γίνονται υδαρή.

Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της διάρροιας περιλαμβάνουν:

 • αυξημένη συχνότητα κενώσεων
 • χαλαρά, υδαρή κόπρανα
 • κοιλιακές κράμπες και άλγος
 • πυρετό και
 • φούσκωμα.

Θεραπεία της διάρροιας
Ο νούμερο ένα κίνδυνος που καραδοκεί όταν εκδηλώνεται η διάρροια είναι η αφυδάτωση! Για να αποφευχθεί ο εν λόγω κίνδυνος, οι πάσχοντες πρέπει να πίνουν νερό, έστω και μικρές γουλιές, ή τσάι ή αναψυκτικά τύπου κόλα ή χυμό μήλου.
Στο θέμα της διατροφής, τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια διάρροια, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα, οι τηγανητές τροφές, το γάλα, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και ο καφές.

Οι τροφές που επιτρέπονται είναι τρόφιμα ευκολοχώνευτα, όπως:

 • ρύζι
 • πατάτες
 • φιδές
 • κοτόπουλο χωρίς την πέτσα
 • μήλο και μπανάνα.

Για άμεση ανακούφιση με φυσικό τρόπο, ιδανικό είναι το Retoblock® της WinMedica, ένα νέο ιατροτεχνολογικό προϊόν που περιέχει δυο δραστικά συστατικά, καολίνη και φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες.
Ο καολίνης είναι ένα φυσικό προϊόν σε μορφή λευκής, λεπτής σκόνης που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, γιατί έχει την ικανότητα να απορροφά υγρά και επιβλαβείς ουσίες, όπως βακτήρια και εντεροτοξίνες, αυξάνοντας τη συνοχή του εντερικού περιεχομένου.
Από την άλλη πλευρά, οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS) διεγείρουν εκλεκτικά την ανάπτυξη των προβιοτικών bifidobacteria και ταυτόχρονα μειώνουν σημαντικά τα βακτήρια με παθογόνο δράση. Επιπλέον, οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες έχουν επιπρόσθετες θρεπτικές ιδιότητες, γεγονός που τους κατατάσσει στις διαιτητικές ίνες.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη

Καλέστε τον γιατρό σας αν:

 • η διάρροια επιμένει για περισσότερες από τρεις ημέρες.
 • παρουσιαστεί αίμα στα κόπρανα.
 • έχετε πυρετό πάνω από 39 ˚C.
 • νιώθετε αφυδατωμένοι. 

ΠΗΓΕΣ
https://keelpno.gr/wp-content/uploads/2019/01/diarroia_taksidioton.pdf
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/symptoms-causes/syc-20352241
https://www.everydayhealth.com/diarrhea/treatment/dos-donts-treating-diarrhea-quick-relief/
https://www.healthline.com/symptom/diarrhea
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/symptoms-causes

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !