Η διάρροια είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί κατά καιρούς μικρούς και μεγάλους. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την διάρροια;
Η διάρροια, ή αλλιώς οι υδαρείς και συχνότερες κενώσεις του εντέρου, μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά ποικίλλει σε σοβαρότητα και διάρκεια.
Συνήθως η διάρροια διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Ωστόσο χαρακτηρίζεται ως οξεία διάρροια όταν διαρκεί λιγότερο από 14 ημέρες και χρόνια όταν διαρκεί πάνω από 14 ημέρες. Η οξεία μορφή διάρροιας συνήθως σχετίζεται με βακτήρια, ιούς ή παρασιτική λοίμωξη ενώ η χρόνια διάρροια υποδηλώνει μια σοβαρή διαταραχή, όπως η νόσος του Crohn, ή μια λιγότερο σοβαρή κατάσταση, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται τα υδαρή κόπρανα, οι κράμπες και ο πόνος στην κοιλιά, ο πυρετός, το αίμα και η βλέννα στα κόπρανα, το φούσκωμα, η ναυτία, η επείγουσα ανάγκη για κένωση του εντέρου.
Η διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η αφυδάτωση, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ενδείξεις αφυδάτωσης σε ενήλικες είναι η υπερβολική δίψα, η ξηροστομία, η λίγη ή καθόλου ούρηση, τα ούρα σκούρου χρώματος, η αδυναμία, η κόπωση.
Εάν η διάρροια επιμένει για μερικές ημέρες, με έντονο κοιλιακό ή πρωκτικό πόνο, αιματηρά ή μαύρα κόπρανα και υψηλό πυρετό, ή εάν υπάρχει η υποψία σοβαρής αφυδάτωσης, είναι απαραίτητο να ζητήσουμε τη συμβουλή του γιατρού μας.
Αιτίες της διάρροιας
Η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε:
- Ιούς. Μεταξύ άλλων ιών που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, είναι και ο ιός της COVID-19, ο οποίος έχει επίσης συσχετιστεί με γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια.
- Βακτήρια και παράσιτα. Τα μολυσμένα τρόφιμα ή το νερό μπορούν να ευθύνονται γι’ αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα που «εισβάλλει» στην καθημερινότητά μας.
- Φάρμακα. Πολλές φαρμακευτικές αγωγές συμπεριλαμβάνουν την διάρροια ανάμεσα στις πιθανές παρενέργειές τους.
- Χειρουργική επέμβαση. Χειρουργικές επεμβάσεις, όπως αυτή για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσουν διάρροια.
- Άλλες πεπτικές διαταραχές. Η χρόνια διάρροια έχει πολλές άλλες αιτίες, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.ά.
Αντιμετώπιση της διάρροιας
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάρροια είναι προσωρινή και αντιμετωπίζεται με ειδικά τροποποιημένο διαιτολόγιο και επαρκή πρόσληψη υγρών.
Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή ή την επιβράδυνση της διάρροιας. Εφόσον η διάρροια προκαλείται από παράσιτα ή βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Η λήψη προβιοτικών, το συντομότερο δυνατό μετά τη διάρροια, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών των αντιβιοτικών.
Διάρροια και διατροφή
Όταν έχουμε διάρροια, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε τι επιτρέπεται να καταναλώνουμε και τι όχι. Αναλυτικότερα:
- Τι να κάνουμε: Τις πρώτες ώρες της διάρροιας, είναι καλό να ξεκουραζόμαστε και να πίνουμε άφθονα υγρά ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να αντικαθιστούμε εκείνα που χάνουμε. Μάλιστα, νερό ενισχυμένο με ηλεκτρολύτες είναι μια καλή λύση για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Αργότερα, μπορούμε να καταναλώσουμε τροφές, όπως οι μπανάνες, το ρύζι και τα μήλα, οι οποίες είναι «ασφαλείς» και δεν θα επιβαρύνουν το πεπτικό μας σύστημα. Μετά από μια ή δύο μέρες μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας μαλακά τρόφιμα, όπως το αλεσμένο κοτόπουλο και η ομελέτα.
- Τι να αποφεύγουμε: Όταν έχουμε διάρροια ή όταν αναρρώνουμε από αυτήν, η λίστα με τα τρόφιμα τα οποία οφείλουμε να αποφεύγουμε είναι μεγάλη. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά, τα λιπαρά, πικάντικα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης, το χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, οι σαρδέλες, τα ωμά λαχανικά και το καλαμπόκι. Ακόμη όλα τα εσπεριδοειδή, ο ανανάς, τα κεράσια, τα μούρα, τα σύκα, οι σταφίδες, ποτά αλκοολούχα, καφεϊνούχα ή ανθρακούχα, και τα τεχνητά γλυκαντικά πρέπει να αποφεύγονται.
Η διάρροια του ταξιδιώτη
Η διάρροια επηρεάζει συχνά άτομα που ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενοες και τροπικές χώρες. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο, προσέχουμε:
- Τι τρώμε. Επιλέγουμε ζεστά, καλά μαγειρεμένα τρόφιμα. Αποφεύγουμε τα ωμά φρούτα και λαχανικά, τα όχι καλά ψημένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά.
- Τι πίνουμε. Προτιμάμε εμφιαλωμένο νερό ή σόδα,. Αποφεύγουμε το νερό της βρύσης και τα παγάκια. Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για το βούρτσισμα των δοντιών και κρατάμε το στόμα μας κλειστό στη διάρκεια του ντους. Τα ποτά που παρασκευάζονται με βραστό νερό, όπως ο καφές και το τσάι, είναι ασφαλή. Επίσης, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια και την αφυδάτωση.
Η διάρροια στα παιδιά
Στα παιδιά, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση, γεγονός το οποίο απαιτεί να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο.
Οι ενδείξεις αφυδάτωσης σε βρέφη και παιδιά περιλαμβάνουν: απουσία βρεγμένης πάνας για τρεις ή περισσότερες ώρες, ξηρό στόμα και γλώσσα, υψηλό πυρετό, υπνηλία, μη ανταπόκριση ή ευερεθιστότητα.
Προκειμένου να προστατεύσουμε το παιδί μας από την πιο συνήθη αιτία εμφάνισης ιογενούς διάρροιας, τον ροταϊό, δεν αμελούμε να το εμβολιάσουμε με το αντίστοιχο εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη διάρροια φυσικά! To Retoblock είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν το οποίο δρα με φυσικό τρόπο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διάρροιας.
Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/symptoms-causes/syc-20352241
https://www.mayoclinic.org/symptoms/diarrhea/basics/causes/sym-20050926
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/expert-answers/diarrhea-in-infants/faq-20095632
https://www.healthline.com/health/what-to-eat-when-you-have-diarrhea