Beach volley για ένταση!

Beach volley για ένταση!

Ξεκίνησε από το Ρίο Nτε Tζανέιρο και κατέκτησε τις περισσότερες αμμουδιές σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το beach volley, το οποίο τα τελευταία χρόνια μαγνητίζει όλο και περισσότερους άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Αποτελεί ένα άθλημα-παιχνίδι το οποίο προσφέρει διασκέδαση αλλά απαιτεί και αντοχή, αφού παίζεται πάνω στην καυτή άμμο, κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο, συνήθως σε υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την έντονη εφίδρωση. Επιπλέον, αν παίζεται σε τακτική βάση μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση των ασκούμενων, να αυξήσει την αντοχή και την αλτικότητά τους. Και αυτό γιατί οι αθλητές, για να αντικρούσουν με επιτυχία τις μπαλιές, δεν αρκεί να έχουν μόνο καλά αντανακλαστικά, αλλά πρέπει και τα χέρια τους να είναι δυνατά και τα πόδια τους έτοιμα για τρέξιμο.
Έτσι, κατά τη διάρκειά του δυναμώνει το πάνω μέρος του σώματος, κυρίως οι μύες των χεριών (δικέφαλοι και τρικέφαλοι) και των ώμων. Οι μύες των ποδιών επίσης γυμνάζονται πολύ, και πιο συγκεκριμένα οι τετρακέφαλοι των μηρών, οι γάμπες και οι γλουτιαίοι, που συσπώνται σε κάθε άλμα. Τέλος, γυμνάζονται και οι ραχιαίοι και οι κοιλιακοί, που χρησιμεύουν για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας του αθλητή μέσα στο γήπεδο, κυρίως μετά από ένα άλμα. Αυτοί είναι οι μύες που προφυλάσσουν τη σπονδυλική στήλη από πιθανά ατυχήματα.

Πού κάνει καλό;
Τα οφέλη του beach-volley στην υγεία είναι πολλά και σημαντικά.
• Αυξάνει τις αντοχές του οργανισμού.
• Συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στον οργανισμό και γενικότερα στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
• Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα οι αθλητές να καίνε περισσότερο λίπος. Μάλιστα, θεωρείται ο απόλυτος σύμμαχος της απώλειας κιλών το καλοκαίρι, καθώς σε 45 λεπτά παιχνιδιού καίγονται μέχρι και 585 θερμίδες.
• Αναπτύσσει γρήγορα αντανακλαστικά.
• Βελτιώνει την οξυγόνωση όλων των οργάνων του σώματος, κυρίως της καρδιάς και των πνευμόνων χάρη στην έντονη σωματική προσπάθεια.
• Ευνοεί τη σταθεροποίηση του ασβεστίου στα οστά, χάρη στη δράση των ηλιακών ακτίνων.
• Μειώνει την ένταση που ασκείται στους συνδέσμους των μυών και των αρθρώσεων, καθότι παίζετε ξυπόλυτοι πάνω στην άμμο.
• Ευνοεί την κοινωνικοποίηση, καθότι πρόκειται για ομαδικό σπορ.
• Διασκεδάζει, συνδυάζοντας όλες τις θετικές πλευρές των διακοπών: θάλασσα, ήλιος, παραλία.

Τι πρέπει να προσέχετε
• Αποφύγετε να παίζετε τις ώρες που ο ήλιος είναι επικίνδυνος. Προτιμήστε τις πρωινές ή απογευματινές ώρες.
• Μην παραλείπετε να χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντηλιακό.
• Για την αναπλήρωση των υγρών λόγω έντονης εφίδρωσης, μην αμελήσετε να πίνετε νερό, χυμό ή κάποιο αθλητικό ποτό!
• Μην ξεκινάτε την άσκηση χωρίς να έχετε κάνει λίγη προθέρμανση. Μετά το τέλος, μπορείτε να κάνετε λίγες ασκήσεις διατάσεων.
• Για να μειώσετε τις πιθανότητες να υποστείτε κάποιο τραυματισμό, ελέγξτε προσεκτικά την άμμο ώστε να μην έχει πέτρες, σπασμένα γυαλιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Πριν αρχίσετε τον αγώνα, φροντίστε να στρώσετε καλά το έδαφος, απομακρύνοντας τις πέτρες, πιθανά κομμάτια γυαλιού και επικίνδυνα αντικείμενα.
• Προσπαθήστε να μην ενοχλείτε όσους βρίσκονται στην παραλία. Αν χρειαστεί, απομακρυνθείτε λίγο.
• Αποφύγετε το παιχνίδι αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Πώς παίζεται
Παίζεται στην άμμο και σε γήπεδο κανονικών διαστάσεων. Αν στην παραλία δεν υπάρχει φιλέ, χαράξτε στην άμμο τις γραμμές (9×9 μ. η κάθε περιοχή), χωριστείτε σε δύο ομάδες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων και απολαύστε το beach volley.
Το παιχνίδι ξεκινάει με την εκτέλεση του σερβίς. Κάθε ομάδα προσπαθεί να περάσει την μπάλα πάνω από το φιλέ, με σκοπό αυτή να ακουμπήσει στο έδαφος των αντιπάλων. Νικήτρια θεωρείται η ομάδα η οποία πρώτη φτάνει τους δεκαπέντε πόντους. 

ΠΗΓΕΣ
http://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-sand-volleyball/
http://thenvl.com/2016/03/health-benefits-of-beac-volleyball/
https://beachmajorseries.com/en/2088/health-fitness

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
πρωτεΐνη

Πρωτεΐνη: Ο ρόλος της στην αθλητική διατροφή

Τα σπορ του καλοκαιριού