Η αρθρίτιδα είναι μία πάθηση που αφορά πολλούς ανθρώπους. Νιώθετε πόνο στα άκρα σας και δυσκολία στην κίνηση, μία δυσκαμψία που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σας; Είναι πιθανό να υποφέρετε από αρθρίτιδα.
Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, “πρήξιμο”, δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.
Εκδηλώνεται συχνότερα σε ενήλικες άνω των 65 ετών, αλλά μπορεί να προσβάλει και παιδιά, εφήβους και νεότερους ενήλικες.
Επιπλέον, επηρεάζει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες και τα υπέρβαρα άτομα.
Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας, με διαφορετικές αιτίες, μεταξύ των οποίων η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, η ψωριασική και η σηπτική αρθρίτιδα. Ωστόσο, η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι οι πιο συχνές μορφές της νόσου.
Η θεραπεία της αρθρίτιδας επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο της. Κοινός στόχος σε όλες τις περιπτώσεις είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Συμπτώματα
Ο πόνος στις αρθρώσεις, η δυσκαμψία και το πρήξιμο είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Το εύρος της κίνησης των πασχόντων μπορεί επίσης να διαταραχθεί και ενδέχεται να παρατηρηθεί ερυθρότητα στο δέρμα γύρω από την άρθρωση.
Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα, δε, παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους είναι εντονότερα το πρωί.
Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται και αίσθημα κόπωσης και απώλεια της όρεξης. Επιπλέον, υπάρχει και η περίπτωση εμφάνισης δύσπνοιας και πυρετού.
Στις σοβαρότερες εκδοχές της, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Αιτίες
Όσον αφορά τις αιτίες που ευθύνονται για τους δύο κυριότερους τύπους αρθρίτιδας, συνοπτικά είναι καλό να γνωρίζουμε τα εξής:
- Οστεοαρθρίτιδα. Στην οστεοαρθρίτιδα παρατηρείται βλάβη, εξαιτίας φθοράς, στον χόνδρο της άρθρωσης, ο οποίος επιτρέπει την κίνηση των αρθρώσεων χωρίς τριβή. Η φθορά του χόνδρου, συνεπώς, ευθύνεται για την τριβή των οστών της άρθρωσης, γεγονός που προκαλεί πόνο και περιορίζει την κίνηση.
Αυτή η φθορά μπορεί να εμφανιστεί με την πάροδο των ετών ή μπορεί να επιταχυνθεί από τραυματισμό σε μια άρθρωση. - Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα.
Πολλοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την εν λόγω νόσο, όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί.
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση αρθρίτιδας είναι μεταξύ άλλων:
- Το οικογενειακό ιστορικό.
- Η ηλικία
- Το φύλο
- Ένας προηγούμενος τραυματισμός σε μια άρθρωση.
- Η παχυσαρκία.
Διάγνωση της αρθρίτιδας
-Φυσική εξέταση. Ο ειδικός γιατρός θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει στην ανάλογη κλινική εξέταση.
-Εξετάσεις αίματος-υγρών. Ανάλυση των επιπέδων φλεγμονής στο αίμα και στα υγρά των αρθρώσεων θα διευκολύνει τον καθορισμό του είδους της αρθρίτιδας.
-Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως οι ακτινογραφίες, η μαγνητική τομογραφία (MRI) και οι ηλεκτρονικές τομογραφίες (CT) μπορούν να δώσουν μια σαφέστερη εικόνα.
Θεραπεία της αρθρίτιδας
Η ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και η βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων είναι εξαιρετικά σημαντικές και μπορούν να επιτευχθούν με κάποια από τις παρακάτω μεθόδους ή με συνδυασμό τους:
- Φάρμακα. Ανάλογα με το είδος της αρθρίτιδας ο ειδικός γιατρός θα προτείνει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη με ή χωρίς κορτιζόνη καθώς και τροποποιητικά της νόσου φάρμακα). Στόχος είναι η μείωση του πόνου, η αντιμετώπιση της φλεγμονής και γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
- Φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για ορισμένους τύπους αρθρίτιδας. Οι ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν το εύρος κίνησης και να ενδυναμώσουν τους μυς που περιβάλλουν τις αρθρώσεις.
- Χειρουργική επέμβαση. Εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν, ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει χειρουργική επέμβαση στην άρθρωση ή ακόμη και την αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης με τεχνητή, συνήθως στα ισχία και τα γόνατα.
Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αρθρίτιδα;
Πέρα από τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τη φυσικοθεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση, οι πάσχοντες από αρθρίτιδα είναι καλό να εφαρμόσουν και αλλαγές στην καθημερινότητά τους, όπως:
- Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής. Ένα υγιεινό διαιτολόγιο το οποίο περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς, ή αλλιώς μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων.
- Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση συμβάλλουν και στη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους, ή στην απώλεια κιλών, και κατ’ επέκταση στην ανακούφιση των αρθρώσεων των ποδιών.
- Η τακτική άσκηση. Η τακτική άσκηση είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει τις αρθρώσεις εύκαμπτες. Το κολύμπι είναι η ιδανικότερη μορφή άσκησης για τα άτομα με αρθρίτιδα, διότι δεν ασκεί πίεση στις αρθρώσεις, όπως το τρέξιμο και το περπάτημα.
Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/symptoms-causes/syc-20350772
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/diagnosis-treatment/drc-20350777
https://www.healthline.com/health/arthritis