Ο ρόλος της Διατροφής στη νόσο Αλτσχάιμερ

Ο ρόλος της Διατροφής στη νόσο Αλτσχάιμερ

Πώς σχετίζεται το Αλτσχάιμερ με την διατροφή; Η υιοθέτηση ενός διαιτολογίου πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά έχει αποδεδειγμένα πολύ θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Άραγε, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως σύμμαχος στην αντιμετώπιση ασθενειών του εγκεφάλου; Ας δούμε πώς συνδέονται Αλτσχάιμερ και διατροφή.  Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία εξελίσσεται συνήθως από ήπια εξασθένηση της μνήμης σε σοβαρή γνωστική απώλεια, με αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά των πασχόντων. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν συχνά γλωσσικά προβλήματα (ιδιαίτερα με τον σχηματισμό ουσιαστικών) και χωρικό αποπροσανατολισμό.

Διατροφή και Αλτσχάιμερ

Η σύγχρονη έρευνα διακρίνει μια θετική επίδραση ορισμένων τροφών στη μνήμη και στις γνωστικές λειτουργίες των ασθενών από Αλτσχάιμερ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.Ας δούμε αναλυτικότερα ποια θρεπτικά συστατικά ξεχωρίζουν για την ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών, καθώς και σε ποιες τροφές περιέχονται:

Βιταμίνη Β-12

Η βιταμίνη αυτή συμβάλλει στην υγεία των νευρικών κυττάρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ φαίνεται πως η ανεπάρκειά της, συχνότερη σε ηλικιωμένους και χορτοφάγους, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη μνήμη. Ορισμένες μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β-12 μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Β-12 μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.Παρ’ όλα αυτά, η βιταμίνη Β-12 δεν θα πρέπει να λείπει από μια υγιεινή διατροφή. Βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, καθώς και σε εμπλουτισμένα δημητριακά.

Βιταμίνη Ε

Σε μια μελέτη που περιελάμβανε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, όσοι έλαβαν βιταμίνη Ε μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας κατά την επόμενη δεκαετία.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται άφθονη στα φυτικά έλαια, στους καρπούς με κέλυφος, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φουντούκια κ.λπ., στους σπόρους, όπως οι ηλιόσποροι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο και σε εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε δημητριακά και χυμούς φρούτων.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μέταλλο για το σώμα και τον εγκέφαλο, καθώς συμμετέχει στην ορθή λειτουργία πολλών ενζύμων που πραγματοποιούν βιοχημικές αντιδράσεις. Αν και ορισμένα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική φθορά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η θετική επίδρασή του. Καλές πηγές μαγνησίου είναι το σπανάκι, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, η σόγια, τα μαύρα φασόλια, το γιαούρτι, το καστανό ρύζι και το αβοκάντο. 

Τροφές προς… αποφυγή

Προκειμένου η διατροφή να λειτουργήσει ως σύμμαχος των πασχόντων από Αλτσχάιμερ, είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε τρανς λιπαρά, τα οποία σύμφωνα με μελέτες μπορεί να προσκαλέσουν τόσο φλεγμονή όσο και συσσώρευση της πρωτεΐνης του βήτα αμυλοειδούς, που και τα δύο έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά, αλλά και σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως ζαχαρωτά, μπισκότα, καραμέλες, μαργαρίνη, κρουασάν, κατεψυγμένες πίτσες κ.α..

Τέλος, όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες συνδέουν τους παράγοντες καρδιαγγειακών κινδύνων όπως είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, και η παχυσαρκία, κάπνισμα με τη νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που, επίσης μπορεί να μας δώσει σημαντικές κατευθύνσεις για το τι πρέπει να τρώμε και τι όχι.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο έλεγχος των παραπάνω κινδύνων μέσω της συστηματικής σωματικής άσκησης, της υγιεινής διατροφής με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και Ω3 λιπαρά οξέα, θα συμβάλουν ευεργετικά και στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/expert-answers/alzheimers/faq-20057895
https://www.alzheimers.net/foods-that-induce-memory-loss
https://www.alzdiscovery.org/cognitive-vitality/ratings/magnesium
https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition%20Guide%20for%20Clinicians/1342006/all/Alzheimer%E2%80%99s_Disease

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !