Είναι γνωστό ότι το άγχος βλάπτει την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Πολλές φορές αδυνατούμε να το ελέγξουμε και επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μας. Ποια είναι η σχέση του άγχους, όμως, με την υγεία της καρδιάς και με ποιο τρόπο μπορούμε να το περιορίσουμε;
Όταν προκύπτει στην καθημερινότητά μας ένα στρεσογόνο γεγονός, ο οργανισμός μας αντιδρά, επηρεάζοντας και τη λειτουργία της καρδιάς μας.Ο ρυθμός της αναπνοής επιταχύνεται, οι μύες συσπώνται και απελευθερώνονται οι «ορμόνες του στρες», κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Ως συνέπεια αυτού, αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή μας πίεση, προετοιμάζοντας έτσι το σώμα μας για δράση και ανταπόκριση στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα.
Ωστόσο, το άγχος επηρεάζει και τις καθημερινές μας συνήθειες. Σε περιπτώσεις κρίσεων άγχους, πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν «καταφύγιο» στο φαγητό. Άλλοι θεωρούν ότι τους βοηθά το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ η παθητική στάση, το «μπλοκάρισμα», είναι άλλη μία συνέπεια του υπερβολικού άγχους. Πολλές φορές, μάλιστα, συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του οργανισμού μας.
Όλα τα παραπάνω, είναι ανάμεσα στους επιβαρυντικούς παράγοντες και για την υγεία της καρδιάς μας. Κάπνισμα, αλκοόλ, junk food, παχυσαρκία, στρες, έλλειψη άσκησης, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επομένως, το άγχος έχει τη «δύναμη» να προκαλέσει ένα ντόμινο προβλημάτων, που θα επηρεάσει την καλή μας υγεία.
Ο έλεγχος του άγχους συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς;
Η σωστή διαχείριση του άγχους είναι βέβαιο ότι συμβάλλει θετικά στη συνολική κατάσταση της υγείας μας. Μάλιστα, οι σύγχρονες έρευνες εξετάζουν ειδικότερα τη σχέση του στρες με τις καρδιακές παθήσεις, εστιάζοντας κυρίως στον βαθμό στον οποίο οι θεραπείες που αντιμετωπίζουν τις κρίσεις άγχους ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία.
5 tips για ηρεμία και… καλή καρδιά!
Εάν στόχος μας είναι να είμαστε υγιείς γενικότερα, πόσω δε μάλλον να λειτουργεί η καρδιά μας «ρολόι», τότε είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε τεχνικές χαλάρωσης και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του άγχους. Ας δούμε μερικές:
- Διατηρούμε τη θετική σκέψη μας: Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις που διατηρούν μια αισιόδοξη στάση έχουν μικρότερες πιθανότητες να αποβιώσουν, συγκριτικά με εκείνα που είναι πιο απαισιόδοξα, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα. Με άλλα λόγια, το γέλιο μπορεί να βοηθήσει την καρδιά μας σημαντικά, καθώς έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και τη φλεγμονή των αρτηριών, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL δηλ. της «καλής» χοληστερόλης.
- Διαλογιζόμαστε: Αυτή η πρακτική έχει αποδειχθεί ότι μειώνει ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Απλά αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να ηρεμήσουμε, κλείνουμε τα μάτια μας και επικεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας.
- Εντάσσουμε την άσκηση και την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά μας: Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκτονώσουμε το άγχος μας. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της άσκησης, ακόμη και της ήπιας, το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες, χημικές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεσή μας. Επιπλέον, η άσκηση ωφελεί πολλαπλά, και άμεσα, την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, δεδομένου ότι ενδυναμώνει τον καρδιακό μυ και ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, μεταξύ άλλων. Και αν συνδυάσουμε την άσκηση με ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο, είναι βέβαιο ότι τόσο η υγεία όσο και η διάθεσή μας θα προσεγγίσουν τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα!
- Κλείνουμε τις οθόνες: Εάν η επικαιρότητα ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τις κρίσεις άγχους μας –άλλωστε διανύουμε μια εποχή αρκετά «επιβαρυντική»–, μια καλή λύση είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο κατά τον οποίο είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτήν. Εάν, από την άλλη, είναι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις οι οποίες μας προκαλούν στρες, φροντίζουμε να εξοικονομήσουμε χρόνο «για εμάς», μακριά από τον υπολογιστή και τα e-mails μας.
- Βρίσκουμε τον δικό μας τρόπο για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του άγχους: Αυτό που χαλαρώνει έναν άλλο άνθρωπο, ενδέχεται σε εμάς να μην έχει αποτέλεσμα, και το αντίστροφο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να «ακούσουμε» το σώμα μας και να ανακαλύψουμε τεχνικές οι οποίες είναι αποδοτικές για εμάς. Μια βόλτα στον καθαρό αέρα, η χαλαρωτική μουσική, ένα αγαπημένο λογοτεχνικό βιβλίο, ένα αφρόλουτρο θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις τεχνικές για χαλάρωση από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και το άγχος που αυτή μας προκαλεί.
Άγχος και ύπνος
Πολλές φορές λόγω άγχους δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ ή όταν τα καταφέρουμε έχουμε κακό και ολιγόωρο ύπνο.Επιπλέον, η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου όπως και η αϋπνία επιδρούν αρνητικά στην υγεία της καρδιάς μας. Αφενός η υπνική άπνοια, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια και προδιαθεσικούς παράγοντες όπως η αύξηση του βάρους ή το αλκοόλ, επηρεάζει την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνουμε όταν κοιμόμαστε και αυξάνει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αφετέρου, η αϋπνία έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Αποδεικνύεται, επομένως, ότι ο έλεγχος του άγχους, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας.
Πηγές
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/stress-management/stress-and-heart-health
https://www.health.harvard.edu/heart-health/stress-and-your-heart
https://www.cardio.com/blog/how-does-stress-affect-your-heart