9 χόμπι που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία!

9 χόμπι που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία!

Η πίεση από τα συνεχή μέτρα, ο φόβος και η αβεβαιότητα που έφερε μαζί της η πανδημία, έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία. Ποιες διέξοδοι υπάρχουν για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας;

Από την αρχή της πανδημίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκδώσει οδηγίες για το πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Οι βασικές «γραμμές» των οδηγιών αυτών περιελάμβαναν, πέρα από την τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη σωστή διατροφή, τον επαρκή ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα, καθώς το τρίπτυχο αυτό συμβάλλει σημαντικά στο να μένουμε υγιείς και ήρεμοι.

Ωστόσο, σε περιόδους φόβου και ανασφάλειας, πέρα από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να εξακολουθούμε να ασχολούμαστε και με τα αγαπημένα μας χόμπι.

Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χόμπι, σπάνια υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη και κακή διάθεση. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία να βρίσκουμε δραστηριότητες που μας κάνουν πιο χαρούμενους και ευτυχισμένους.

Κάποια χόμπι που ωφελούν σε αξιοσημείωτο βαθμό την ψυχική μας υγεία είναι τα παρακάτω:

1. Γιόγκα

Είναι γνωστό ότι η γιόγκα είναι καλή και για την ψυχική και για τη σωματική μας υγεία. Η γιόγκα μπορεί να έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, να βοηθήσει στον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και να μειώσει την ένταση των μυών. Μπορούμε εύκολα να ξεκινήσουμε γιόγκα, μαθαίνοντας μερικές απλές στάσεις του σώματος. Μόλις εξελιχθούμε, εμπλουτίζουμε το ασκησιολόγιό μας και πλέον χρειαζόμαστε λίγα μόνο λεπτά την ημέρα για να απολαμβάνουμε τα θετικά της αποτελέσματα.

2. Τρέξιμο

Το τρέξιμο είναι ιδανικό και για άσκηση και για τόνωση της διάθεσης. Μελέτες δείχνουν ότι το καθημερινό τρέξιμο, ακόμα και σε χαλαρό ρυθμό, μας βοηθά να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος, να έχουμε καλύτερη διάθεση και ποιοτικότερο ύπνο.

3. Χορός

Ο χορός είναι ένα διασκεδαστικό χόμπι με εξαιρετικά οφέλη στη σωματική και στην ψυχική μας υγεία.
Αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο έκφρασης και εκτόνωσης του στρες που βιώνουμε την περίοδο αυτή.
Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, σε συνδυασμό με τη μουσική, ενώ, την ίδια στιγμή, ασκούμε όλο το σώμα μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε!

 4. Μουσική

Εάν πάντα θέλαμε να μάθουμε να παίζουμε ένα μουσικό όργανο, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή. Η παραγωγή μουσικής είναι ένας καταπληκτικός τρόπος, για να απαλλαγούμε από το άγχος και τα δυσάρεστα συναισθήματα. Μάλιστα, μελέτη σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που έκαναν μαθήματα πιάνου, διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο μείωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βελτίωσε την ποιότητα της ζωής των συμμετεχόντων.

5. Ζωγραφική

Η ζωγραφική μπορεί να αποτελέσει μια υπέροχη διέξοδο στη ζωή μας, αλλά μπορεί και να μας βοηθήσει να ξεδιπλώσουμε τη δημιουργική μας πλευρά. Η ζωγραφική μάς επιτρέπει να διοχετεύουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε κάτι πολύ όμορφο.

6. Η ενασχόληση με τη δραματική τέχνη

Η επαφή με το θεατρικό σανίδι, για παράδειγμα στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής ομάδας θεάτρου της περιοχής μας, μπορεί να εξασκήσει την ικανότητά μας να απομνημονεύουμε και να ξυπνήσει τυχόν «θαμμένα» ταλέντα, όπως ο αυτοσχεδιασμός και η ικανότητα να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις. Έτσι, η δραματική τέχνη έχει τη δυνατότητα να μας διατηρεί ήρεμους σε συνθήκες πίεσης, αλλά και πιο παραγωγικούς.

7. Η συγγραφή

Αυτό είναι ένα από τα απλούστερα χόμπι, καθώς απαιτεί μόνο στυλό και χαρτί. Μπορούμε απλώς να γράφουμε πώς νιώθουμε κάθε μέρα, να καταγράφουμε μικρές ιστορίες μυθοπλασίας ή ακόμα και ποιήματα. Όταν γράφουμε τα συναισθήματά μας, μπορούμε να προσδιορίζουμε τις αρνητικές σκέψεις μας και να τις διαχειριζόμαστε ανάλογα. Συνεπώς, είναι αποτελεσματικό και στη μείωση των επιπέδων άγχους, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, στη βελτίωση της μνήμης και στην επίτευξη βαθύτερου ύπνου.

8. Κηπουρική

Η κηπουρική είναι ένα χόμπι που μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με τη φύση. Είτε επιλέξουμε να φυτέψουμε λουλούδια σε γλάστρες είτε έναν ολόκληρο κήπο λαχανικών αν διαθέτουμε το χώρο, η κηπουρική είναι ένα χόμπι που θα μας κρατήσει υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Γιατί, αφενός αποτελεί μια εξαιρετική άσκηση, η οποία προσφέρει αντοχή, ευελιξία και δύναμη, και αφετέρου μας ηρεμεί μέσω της επαφής μας με τη φύση.

9. Πλέξιμο

Το πλέξιμο μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, να επιβραδύνει την έναρξη της άνοιας και να αποσπάσει το μυαλό από τον χρόνιο πόνο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως διαπιστώθηκε, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά τη διάρκεια του πλεξίματος απελευθερώνουν σεροτονίνη, η οποία τονώνει τη διάθεσή μας.Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκτονωθούμε και επιλέγοντας το κατάλληλο χόμπι, σίγουρα θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ψυχική μας υγεία.

Πηγές
https://www.independent.co.uk/health_and_wellbeing/why-hobbies-help-mental-health-b1801563.html
https://www.mentalhealth.org.uk/coronavirus/mental-health-tips
https://www.psychreg.org/hobby-mental-health/
https://www.hcf.com.au/health-agenda/work-life/play/how-to-find-a-hobby-that-can-help-you-be-happy
https://www.lifehack.org/articles/productivity/20-hobbies-which-will-make-you-more-productive.html

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !