10 κανόνες για… υγιή άσκηση!

Έχει χαρακτηρισθεί ελιξίριο ζωής αλλά και «φάρμακο» για διάφορες παθήσεις, από τις καρδιολογικές μέχρι την οστεοπόρωση. Ο λόγος για την άσκηση, η οποία αποτελεί συνώνυμο της καλής υγείας.

Για να μείνετε, όμως, υγιείς και να απολαμβάνετε τα οφέλη της άσκησης, πρέπει, πριν αλλά και κατά τη διάρκειά της, να ακολουθείτε κάποιες βασικούς κανόνες.

1. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
Πριν από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, είτε είστε αρχάριοι είτε προχωρημένοι, θα πρέπει πάντα να έχετε στο νου σας ότι η προθέρμανση αποτελεί το βασικό στοιχείο για την έναρξη ενός σωστού προγράμματος άσκησης.
Έτσι, δεν θα κινδυνεύσετε να υποστείτε θλάση στους μυς ή στους συνδετικούς ιστούς ή ακόμη και να μειωθούν οι αποδόσεις σας στην κυρίως προπόνηση. 

2. Το σώμα μιλάει
Όταν κάτι δεν πάει καλά, το σώμα «στέλνει» μηνύματα μέσω του πόνου. Για να παραμείνετε υγιείς, καλό είναι να αποφύγετε την ενασχόληση με οποιαδήποτε άσκηση, όταν πονάτε.

3. Ο κανόνας του 10%
Ακόμη και στην περίπτωση που είστε πολύ προχωρημένοι, ποτέ να μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας. Για τη διατήρηση της καλής υγείας, πάντα να προσέχετε, ώστε να βελτιώνεστε αργά αλλά σταθερά.
Καλό είναι να αυξάνετε το χρόνο που ασκείστε πέντε λεπτά κάθε ημέρα! Έτσι, θα δώσετε χρόνο στο σώμα σας, αφενός να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αφετέρου να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμών. 

4. Επιλέξτε τη σωστή παρέα
Προτιμήστε να ασκήστε με παρέα. Ιδιαίτερα αν τρέχετε, διαλέξτε για παρέα κάποιον, που είναι στα ίδια επίπεδα με εσάς.
Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, αν συμβεί κάτι, η προπόνηση γίνεται πιο ευχάριστη, με την προϋπόθεση, βέβαια, να μην υπάρχει ανταγωνισμός. 

5. Τρέξτε Χαλαρά
Το τρέξιμο χαρίζει σωματική και ψυχική ευεξία. Για να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη, χωρίς να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας, προσπαθήστε να αποφεύγετε την υψηλή ένταση, κατά τη διάρκεια που τρέχετε.
Το έντονο τρέξιμο σε καθημερινή βάση αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμού, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στα όρια της υπερκόπωσης, αλλά και στην καταστροφή του μυϊκού ιστού.

6. Απόσταση-Χρόνος: σημειώσατε 1
Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να βελτιώνουν την απόδοσή τους σε μια μόνο διαδρομή. Το σωστό είναι να αυξάνετε την απόσταση που τρέχετε από το να μειώνετε τον αντίστοιχο χρόνο.

7. Προσοχή στις ανηφόρες
Οι προπονήσεις σε ανηφόρες εγκυμονούν τους περισσότερους κινδύνους τραυματισμών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η φυσική σας κατάσταση δεν επιτρέπει το τρέξιμο σε ανηφόρες, καλό είναι να τις αποφεύγετε.

8. Ημέρες ξεκούρασης
Οι ημέρες ξεκούρασης είναι απαραίτητες για τον οργανισμό σας, ακόμα και αν νιώθετε καλά. Ένα πρόγραμμα προπόνησης που θα περιλαμβάνει ημέρες ξεκούρασης μπορεί να δράσει θετικά, καθώς αποτελεί πηγή αναζωογόνησης του οργανισμού. Και αυτό, γιατί ο οργανισμός επανέρχεται ευκολότερα στα φυσιολογικά επίπεδα, όταν το σώμα ακολουθεί ήπιο ρυθμό εξάσκησης.

9. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό
Στην περίπτωση που προπονήστε σε εξωτερικούς χώρους, μην ξεχνάτε το αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι, ώστε να προστατεύετε το δέρμα σας από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.
Βάζετε αντηλιακό, 30 λεπτά, προτού “βγείτε” για προπόνηση, ενώ καλό είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

10. Κάνετε στρέτσινγκ
Πολλοί αθλητές πιστεύουν πως το στρέτσινγκ είναι χάσιμο χρόνου. Ποτέ όμως μην παραλείπετε τις διατάσεις, τόσο στην αρχή της προπόνησης όσο και στο τέλος, για να επανέρχεται η ελαστικότητα στους μυς.

ΠΗΓΗ:
http://www.runnersworld.com/run-faster/5-keys-to-running-healthy-and-staying-injury-free