Άσκηση στους κρυφούς λόφους της Αθήνας. Ποιοι είναι και για ποιο είδος άσκησης προσφέρονται;

Άσκηση στους κρυφούς λόφους της Αθήνας. Ποιοι είναι και για ποιο είδος άσκησης προσφέρονται;

Ζούμε σε μια πόλη με ενδιαφέρον… υψομετρικό ανάγλυφο, το οποίο μπορεί να προσφέρει στην άσκησή μας νέους δρόμους, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να γυμναστούμε στους λόφους της Αθήνας;

Η πόλη μας διαθέτει πολλούς λόφους περιμετρικά του κέντρου, στους οποίους μπορούμε να ανέβουμε είτε για να θαυμάσουμε τη θέα, είτε για να ασκηθούμε, ή, ακόμα καλύτερα, και για τα δύο μαζί.

Οι λόφοι της πόλης που συνδυάζουν τη θέα με την… πρόκληση της ανάβασης είναι οι εξής:

 • Ο Λυκαβηττός: Διαθέτει μονοπάτια με αυξημένη κλίση, τα οποία μας προσφέρουν τη δυνατότητα για έντονη άσκηση, ενώ η πανοραμική θέα της Αθήνας, στο τέλος, θα μας αποζημιώσει πλήρως.
 • Ο λόφος του Φιλοπάππου: Ο πλακόστρωτος δρόμος του Πικιώνη, τα χωμάτινα μονοπάτια, η θέα της Ακρόπολης, του Ηρωδείου και της πόλης, τον καθιστούν εξαιρετική επιλογή για άθληση.
 • Ο λόφος Στρέφη: Ο λόφος Στρέφη, στην περιοχή των Εξαρχείων, αποτελεί μια μικρή όαση στην καρδιά της Αθήνας για άσκηση και εκτόνωση.
 • Τα Τουρκοβούνια: Κατάφυτος λόφος, γεμάτος κρυφά μονοπάτια αλλά και όμορφη φύση, ο οποίος δεν θυμίζει σε τίποτα πόλη.
 • Ο λόφος Αρδηττού: Πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, ο λόφος Αρδηττού μοιάζει με τροπικό δάσος στην καρδιά της πόλης. Τα ανηφορικά μονοπάτια ανάμεσα στα πεύκα αποτελούν μια εξαιρετική τοποθεσία για άθληση.

Τρόποι άσκησης στους λόφους

Όλοι οι παραπάνω λόφοι είναι ιδανικοί για περπάτημα και τρέξιμο.

Όποιο είδος άσκησης και αν προτιμήσουμε, ωστόσο, λόγω της κλίσης του εδάφους είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις συστάσεις των ειδικών, όσον αφορά τη στάση του σώματος, την ταχύτητα κ.λπ..

Επιπλέον, οφείλουμε να φοράμε παπούτσια με καλή στήριξη στην καμάρα του ποδιού και σόλα κατάλληλη για το ανώμαλο έδαφος, αλλά να είμαστε και ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν ασκούμαστε αργά το βράδυ σε μονοπάτια με ανεπαρκή φωτισμό.

1. Περπάτημα σε έντονο ρυθμό

Σύμφωνα με μελέτες, το περπάτημα, κατά προτίμηση σε γρήγορο ρυθμό, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και διαβήτη, ενώ φαίνεται πως επιδρά θετικά και στις νοητικές μας λειτουργίες.Προκειμένου, ωστόσο, να αποκομίζουμε όλα τα οφέλη του περπατήματος, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού, είναι σημαντικό:

 • Να διατηρούμε σωστή στάση σώματος κατά τη διάρκειά του, κρατώντας τους ώμους πίσω, τον λαιμό τεντωμένο και «ρουφώντας» την κοιλιά.
 • Να κινούνται τα χέρια μας εναλλάξ με το αντίθετο πόδι, λυγισμένα σε γωνία περίπου 90 μοιρών.
 • Να κάνουμε πολλά και μικρά βήματα, δίνοντας σημασία στην «προσγείωση» πρώτα της φτέρνας και μετά των δαχτύλων.

2. Τρέξιμο

Σαφώς, το τρέξιμο σε έδαφος με κλίση είναι εξαιρετικά απαιτητικό. Παρότι, όμως, επιβαρύνει το σώμα μας και επιβραδύνει τον ρυθμό μας, φαίνεται πως η προπόνηση σε λόφους μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας, να βελτιώσει τη μυϊκή μας δύναμη, την ταχύτητά μας, και μάλιστα σε λίγες μόνο εβδομάδες τακτικών προπονήσεων. Και αυτό διότι, τρέχοντας σε ανηφορικό έδαφος, οι μύες μας συστέλλονται πιο δυνατά από το συνηθισμένο, επειδή αναγκάζονται να ξεπεράσουν τη βαρύτητα. Ωστόσο, και στην περίπτωση του τρεξίματος, προκειμένου να έχει επιτυχία η προπόνησή μας και να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς, πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

– Ανεβαίνοντας:

 • Ελαττώνουμε τον ρυθμό μας, ώστε να μην εξαντληθούμε.
 • Κάνουμε περισσότερα και μικρότερα βήματα.
 • Η στάση μας πρέπει να είναι όρθια, χωρίς να γέρνουμε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Το κεφάλι, οι ώμοι και η πλάτη μας πρέπει να σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή.
 • Προσέχουμε την αναπνοή μας. Εάν αρχίσει να επιταχύνεται, σημαίνει ότι πιθανότατα τρέχουμε πολύ γρήγορα.

– Κατεβαίνοντας: Οι περισσότεροι δρομείς ακολουθούν λάθος ρυθμό καθώς τρέχουν σε κατηφόρα. Είτε τρέχουν πολύ γρήγορα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονο μυϊκό πόνο αργότερα, είτε επιβραδύνουν πολύ τον ρυθμό τους, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τους τετρακέφαλους μυς. Επομένως:

 • Προσπαθούμε να διατηρούμε έναν μέσο ρυθμό τρεξίματος.
 • Παραμένουμε σε όρθια στάση.
 • Κρατάμε τα πόδια μας κοντά στο έδαφος και προσγειωνόμαστε σε κάθε βήμα μας απαλά.
 • Για την ασφάλειά μας, διατηρούμε τον έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της κατάβασης.

Εάν οι προπονήσεις στους λόφους της Αθήνας είναι αυτό που μας «ιντριγκάρει», παρέχουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, για να τα καταφέρει με επιτυχία!

Επιλέγουμε SiderAL® Sport, ένα συμπλήρωμα διατροφής ιδανικό για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων του οργανισμού.

Χάρη στη σουκροσωμική τεχνολογία του, εξασφαλίζεται η υψηλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του (σίδηρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και βιοτίνη) από τον οργανισμό.

Πηγές
https://www.runnersworld.com/uk/training/a760159/everything-you-need-to-know-about-hill-training/
https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/running-everyday
https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/power-walking

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
πρωτεΐνη

Πρωτεΐνη: Ο ρόλος της στην αθλητική διατροφή

Τα σπορ του καλοκαιριού