Μπορεί ο φθινοπωρινός καιρός να αναστατώνει τον ύπνο μας; Με ποιο τρόπο; Και τι μπορούμε να κάνουμε όταν η αλλαγή καιρού…αναστατώνει τα βράδια μας;
Η εξασφάλιση ποιοτικού ύπνου συνδέεται με την υιοθέτηση καλών συνηθειών, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση, η διαχείριση του καθημερινού στρες κ.ά.. Πέρα από τη δική μας προσπάθεια, όμως, φαίνεται πως ο ύπνος μας μπορεί να επηρεαστεί και από αστάθμητους παράγοντες, όπως η αλλαγή του καιρού.
Καθώς, λοιπόν, διανύουμε το δεύτερο μισό του φθινοπώρου και οδεύουμε προς τον χειμώνα, είναι χρήσιμο να έχουμε υπόψη μας πώς η αλλαγή του καιρού «αντανακλάται» στον ύπνο μας, και τελικά στην καθημερινότητά μας:
1.Τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Οι έντονες καιρικές συνθήκες μπορεί να μας δυσκολεύουν να νιώθουμε ασφαλείς και να κοιμόμαστε καλά. Η δυνατή βροχή, οι βροντές και οι κεραυνοί είναι πιθανό να μας τρομάξουν και να μας προκαλέσουν υπερένταση, καθιστώντας δύσκολο να αποκοιμηθούμε.
Προκειμένου να ξεπεράσουμε τον… «σκόπελο» της κακοκαιρίας, φοράμε μάσκα ύπνου και ωτοασπίδες. Αυτό θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τους θορύβους και τις αστραπές.
2.Οι εποχιακές αλλεργίες
Οι εποχιακές αλλεργίες μπορεί να μην μας «επιτρέπουν» να απολαμβάνουμε τον ύπνο που τόσο έχουμε ανάγκη. Το φτέρνισμα, ο συριγμός, ο βήχας, ο κνησμός και πολλά άλλα συμπτώματα προκαλούν δυσφορία και καθιστούν δύσκολη την επέλευση του ύπνου.
Ο περιορισμός των αλλεργιογόνων που εισέρχονται στο σπίτι και την κρεβατοκάμαρά μας μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αλλά και η συμβουλή του αλλεργιολόγου μας, φυσικά, είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσει να διατηρούμε την άνεσή μας το βράδυ και να απολαμβάνουμε έναν βαθύ ύπνο.
3.Η γρίπη, το κρυολόγημα και ο κορονοϊός
Η γρίπη και το κρυολόγημα κάνουν την εμφάνισή τους σταθερά κάθε φθινόπωρο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, την εποχή αυτή αυξάνονται και τα κρούσματα Covid-19. Στην πράξη, αυτή η «τριπλέτα» είναι πιθανό να επηρεάζει σημαντικά την υγεία, αλλά και τον ύπνο μας.
Βουλωμένη μύτη, ξηρός λαιμός, ακόμη και ναυτία μπορεί να καταλήξουν να μας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα, τη στιγμή που το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση από ποτέ.
Για να έχουμε ποιοτικό ύπνο, επομένως, φροντίζουμε να παραμένουμε υγιείς, τηρώντας εν προκειμένω τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
4.Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή
Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή εκδηλώνεται συνήθως κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων και σκοτεινότερων μηνών και με βασικότερο σύμπτωμα την κατάθλιψη.
Η έλλειψη ηλιοφάνειας και ο κρύος καιρός έχουν πράγματι συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης σε πολλούς ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση, όταν αντιμετωπίζουμε κατάθλιψη η οποία είτε προκαλείται είτε επιδεινώνεται από την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.
5.Η μικρότερη διάρκεια της ημέρας
Το φθινόπωρο σκοτεινιάζει νωρίτερα, ιδίως όταν ρυθμίζουμε τα ρολόγια μας στη χειμερινή ώρα.
Η αλλαγή αυτή μπορεί να διαταράξει σημαντικά τον κιρκάδιο ρυθμό μας, ο οποίος είναι εναρμονισμένος με τον ήλιο. Όταν δεν υπάρχει αρκετό ηλιακό φως, ο εγκέφαλός μας δεν παράγει αρκετή μελατονίνη, τη χημική ουσία που ενισχύει τον καλό ύπνο.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αλλαγή, είναι καλό:
- Να κάνουμε άσκηση εκτός σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας για τουλάχιστον μισή ώρα ώστε να αυξήσουμε τα επίπεδα μελατονίνης, η οποία θα βοηθήσει τόσο τη διάθεση όσο και την ικανότητά μας να αποκοιμηθούμε το βράδυ.
- Να μένουμε μακριά από ουσίες που εμποδίζουν την παραγωγή μελατονίνης, όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ, η σοκολάτα ή ορισμένα φάρμακα. Αντιθέτως, να επιλέγουμε τροφές που μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα μελατονίνης, όπως η βρώμη, το ρύζι, οι ντομάτες, οι μπανάνες και τα πορτοκάλια.
Αν τα παραπάνω δεν λειτουργούν, επιλέγουμε Valetonina®!
Η Valetonina® είναι ένας πρωτοποριακός συνδυασμός κατάλληλος για την αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο, της αϋπνίας.
Η Valetonina® έχει έναν καινοτόμο σχεδιασμό, ο οποίος επιτρέπει την απελευθέρωση των δύο συστατικών της σε διαφορετικούς χρόνους:
- Η επικάλυψη του δισκίου, η οποία περιέχει τη μελατονίνη, διαλύεται γρήγορα συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να αποκοιμηθούμε.
- Στο εσωτερικό του δισκίου, δηλαδή στον πυρήνα, βρίσκεται η βαλεριάνα, η οποία απελευθερώνεται σε δεύτερο χρόνο προσφέροντας έναν παρατεταμένο και ήρεμο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το αποτέλεσμα είναι ένας αναζωογονητικός ύπνος αλλά και ένα ευχάριστο ξύπνημα που βελτιώνει την ευεξία, τη διάθεση και την ανταπόκριση στην καθημερινή δραστηριότητα.
Πηγές
https ://www.oursleepguide.com/how-seasonal-changes-weather-affect-sleep/
https://www.landofsleep.com/blog/can-a-change-in-weather-affect-your-sleep