Όλοι μας κατά καιρούς υποφέρουμε από υπερένταση πριν τον ύπνο. Τι μπορεί να την προκαλεί και ποια tips πρέπει να έχουμε κατά νου; Η υπερένταση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να είναι άλλοτε ήπια και άλλοτε πιο έντονη. Αυτό οφείλεται στις συνθήκες που την προκάλεσαν, τη διάρκεια της έκθεσής μας σε αυτές, αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός. Στις ενδείξεις που μπορούν να μας υποψιάσουν ότι αυτό που βιώνουμε είναι υπερένταση περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, τα εξής:
- μια γενική αίσθηση δυσφορίας· αίσθημα άγχους, ανεξέλεγκτη ανησυχία, αρνητικές σκέψεις
- σωματικά συμπτώματα, όπως πεπτική δυσφορία, καταπόνηση των ματιών, ταχυπαλμίες και ζάλη
- απώλεια συγκέντρωσης
- ευερεθιστότητα
- και δυσκολίες με τον ύπνο, εφόσον η υπερένταση προκύψει βραδινές ώρες.
Οι συνήθεις αιτίες για την υπερένταση πριν τον ύπνο.
Η υπερένταση τις ώρες πριν ξαπλώσουμε μπορεί να οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής μας, όπως είναι:
- η χρήση διεγερτικών, όπως η νικοτίνη ή η καφεΐνη, πριν την κατάκλιση
- η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού αργά το βράδυ, ιδίως λιπαρών και σακχαρούχων τροφών
- η σωματική δραστηριότητα υψηλής έντασης εντός μιάμισης ώρας πριν από τον ύπνο
το καθημερινό στρες - η έκθεση σε έντονους θορύβους ή έντονο φως
- η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στη διάρκεια της ημέρας, αλλά κυρίως το απόγευμα και το βράδυ.
Όσον αφορά τον τελευταίο παράγοντα, φαίνεται πως η πανδημία αύξησε σημαντικά τη χρήση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών. Και αυτό επειδή αποτέλεσαν το μέσο για τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα, online αγορές και διασκέδαση. Και παρότι επιστρέφουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα, είναι πολλοί εκείνοι που εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι περιστασιακά. Επίσης, είναι πολλοί και όσοι παίρνουν το κινητό τους τηλέφωνο το βράδυ στο κρεβάτι, για να σερφάρουν. Ωστόσο, η έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Πρόκειται για το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, το οποίο ρυθμίζει την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.
Από την άλλη, οι συνεχείς ειδοποιήσεις για μηνύματα στα social media, για e-mails και διάφορες ειδήσεις της επικαιρότητας ελκύουν διαρκώς την προσοχή μας, γεγονός που μας διατηρεί σε εγρήγορση ή και υπερένταση και απομακρύνει την έλευση του ύπνου.
5 tips για να αποφεύγουμε την υπερένταση
Αν θέλουμε η υπερένταση να μην μας κρατά ξύπνιους, είναι καλό να εφαρμόζουμε τα παρακάτω:
-
Προσπαθούμε να μειώσουμε τον χρόνο έκθεσης σε οθόνες. Αν και δεν είναι εύκολο, όταν το κινητό μας είναι πάντα τόσο «διαθέσιμο» για scrolling down, πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές, ιδίως αργά το βράδυ, συρρικνώνει σημαντικά τον ύπνο και την ξεκούρασή μας. Περιορίζουμε, λοιπόν, τη χρήση οθονών σε 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
-
Ακούμε την αγαπημένη μας λίστα με χαλαρωτική μουσική ή ένα audio book. Μπορεί οι ήχοι, γενικά, να προκαλούν υπερδιέγερση, ωστόσο το να ακούμε κάτι σε «χαμηλούς τόνους» μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε.
-
Κάνουμε διαλογισμό και γιόγκα. Και τα δύο αποτελούν σημαντικές τεχνικές χαλάρωσης. Αν, όμως, δεν γνωρίζουμε το πώς, μπορούμε απλά να επιλέξουμε ασκήσεις αναπνοής: Καθόμαστε σε ένα ήσυχο μέρος αναπαυτικά, εισπνέουμε βαθιά για μερικά δευτερόλεπτα από την μύτη και εκπνέουμε αργά.
-
Αποφεύγουμε οτιδήποτε μπορεί να μας προκαλεί εγρήγορση, όπως τα βαριά γεύματα, το κάπνισμα, η έντονη άσκηση, τα καφεϊνούχα ροφήματα πολύ αργά το βράδυ.
-
Βάζουμε όρια στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τους ενημερώνουμε ότι νιώθουμε την ανάγκη να ηρεμήσουμε στον προσωπικό μας χώρο, με την ελπίδα να μας κατανοήσουν!
Δεδομένου ότι είναι πολλοί και διαφορετικοί οι παράγοντες που μπορούν να μας προκαλέσουν υπερένταση, έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας Valetonina®, έναν πρωτοποριακό συνδυασμό κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας με φυσικό τρόπο!
Πηγές
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327339#causes
https://www.therapywitholivia.com/blog/overstimulation-therapists-5-tips