Γιατί η έλλειψη σιδήρου είναι συχνότερη στις γυναίκες; Πώς συνδέεται ο χαμηλός σίδηρος με την περίοδο και με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί; Η έμμηνος ρύση, όταν είναι πολύ έντονη ή μεγάλη διάρκεια ή όταν ο κύκλος είναι ακανόνιστος με συχνότητα μικρότερη των 28 ημερών, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σιδήρου στον γυναικείο οργανισμό και να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία, λόγω της ποσότητας του αίματος που χάνεται. Αλλά, ας τα πάρουμε από την αρχή:
1. Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία και ποια τα συμπτώματά της;
Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας. Αναπτύσσεται όταν κάποιος δεν έχει αρκετό σίδηρο στον οργανισμό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που αποθηκεύεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε κάθε μέρος του σώματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων.Όταν, λοιπόν, τα επίπεδα σιδήρου και αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλά στο αίμα, μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως: κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια, χλωμό ή κιτρινωπό δέρμα, ζάλη και πονοκέφαλος.
2. Τι προκαλεί σιδηροπενική αναιμία στις γυναίκες;
Η σιδηροπενική αναιμία είναι συχνότερη στις γυναίκες. Στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της στις γυναίκες περιλαμβάνονται:
- η μεγάλη απώλεια αίματος με την περίοδο («βαριά» περίοδος)
- η εγκυμοσύνη
- μια διατροφή φτωχή σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ-καταστάσεις υγείας, όπως οι διαταραχές δυσαπορρόφησης, χρόνιες παθήσεις και γενετικές ασθένειες.
3. Πώς μπορεί η εμμηνορρυσία να προκαλέσει αναιμία;
Όταν μια γυναίκα υποφέρει από «βαριές» περιόδους, χάνει πολύ αίμα (μηνορραγία) και, επομένως, είναι πιθανό να χάνει και περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από όσα μπορεί να παράγει το σώμα της. Το γεγονός αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα σιδήρου στο γυναικείο σώμα.
4. Ποια είναι τα σημάδια της «βαριάς» περιόδου;
Μια γυναίκα βιώνει «βαριές» περιόδους όταν:
- χρειάζεται διπλή προστασία (ή 2 σερβιέτες ή σερβιέτα και ταμπόν ταυτόχρονα)
- νιώθει την ανάγκη να αλλάζει σερβιέτα/ταμπόν πολύ συχνά και κατά τη διάρκεια της νύχτας
- η περίοδος διαρκεί 7 ημέρες ή περισσότερο-παρατηρεί πολλά κομμάτια αίματος σαν θρόμβους
- αισθάνεται πολύ αδύναμη, κουρασμένη κι όχι σε θέση να διεκπαιρεώσει.
5. Πώς γίνεται η διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας;
Ο γιατρός, προκειμένου να ελέγξει εάν υφίσταται σιδηροπενική αναιμία, αρχικά συλλέγει πληροφορίες για το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας και στη συνέχεια ζητά πλήρη αιματολογικό έλεγχο.
6. Πώς μπορούν οι γυναίκες με μηνορραγία να προλάβουν τη σιδηροπενική αναιμία;
Στην περίπτωση που οι γυναίκες υποφέρουν από «βαριές» περιόδους, είναι καλό:
– Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Σε αυτές ανήκουν οι εξής:
- το κρέας (πουλερικά, μοσχάρι και αρνί)
- τα ψάρια (σαρδέλες) και τα θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, στρείδια)
- τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι
- τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι)
- τα ενισχυμένα με σίδηρο δημητριακά.
– Να επιλέγουν τροφές που βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου. Τέτοιες είναι όσες περιέχουν βιταμίνη C, δηλαδή τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το λάχανο, οι φράουλες κ.ά..
– Να περιορίζουν τον καφέ και το τσάι κοντά στα γεύματα. Αυτά τα ροφήματα μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση σιδήρου που προσλαμβάνεται από το φαγητό.
Εναλλακτικά, το SiderAL® Folico μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του γυναικείου οργανισμού σε σίδηρο και φυλλικό οξύ, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στον οργανισμό επιπλέον βιταμίνες, όπως οι Β6, Β12 και η βιταμίνη C.
Με την σουκροσωμική τεχνολογία του, εξασφαλίζεται η υψηλή απορρόφηση του σιδήρου και των βιταμινών, χωρίς γαστρεντερικές ενοχλήσεις, που συχνά παρατηρούνται με τη χορήγηση σιδήρου.
Πηγές
https://www.womenshealthaz.com/iron-deficiency-anemia-and-your-period5-answers-to-frequently-asked-questions/
https://www.healthline.com/health/anemia-period