Τηλεργασία και υγιεινή ζωή: Άσκηση στο σπίτι και σωστή διατροφή

Τηλεργασία και υγιεινή ζωή: Άσκηση στο σπίτι και σωστή διατροφή

Η τηλεργασία… πάει και έρχεται, αλλά η υγιεινή ζωή πρέπει να είναι μια «σταθερά» στην καθημερινότητά μας. Τι πρέπει να έχουμε κατά νου για τη διατροφή και την άθλησή μας όταν δουλεύουμε από το σπίτι;

Μετά από δύο χρόνια παρέα με την Covid-19, έχουμε πλέον εκπαιδευτεί σε νέες δεξιότητες, μεταξύ των οποίων και η τηλεργασία.

Καθώς, όμως, η κόπωση, σωματική και ψυχολογική, μας έχει χτυπήσει την πόρτα, ενδέχεται να χρειάζεται μια… επανάληψη στις καλές μας συνήθειες, προσέχοντας πρωτίστως τη διατροφή και την άσκησή μας.

Ακολουθεί, λοιπόν, μια σύντομη check list για να διευκολυνθούμε:

Διατροφή

-Οργανώνουμε τα γεύματά μας. Όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, είναι πιθανότερο να τρώμε ακατάστατες ώρες, να παρασυρόμαστε σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε ανθυγιεινές τροφές. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να προετοιμάζουμε τα γεύματά μας, όπως όταν εργαζόμασταν εκτός σπιτιού.

-Λέμε «ναι» σε υγιεινά τρόφιμα. Φροντίζουμε να βάζουμε στο πιάτο μας φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς, τα οποία θα μας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να διατηρούμαστε υγιείς και αποδοτικοί. Ενδεικτικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία περιέχουν φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αλλά και τα κράνμπερις και τα καρύδια συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου, ενώ τα λιπαρά ψάρια έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν τη μνήμη μας.  

Άσκηση 

-Ξεμουδιάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι ειδικοί συνιστούν να εργαζόμαστε στον υπολογιστή τα 50 λεπτά της ώρας και να αφιερώνουμε τα υπόλοιπα 10 για να κάνουμε διάλειμμα μακριά από την οθόνη. Θα μπορούσαν, λοιπόν, τα λίγα αυτά λεπτά να αξιοποιηθούν για περπάτημα στο σπίτι, στο μπαλκόνι ή στον κήπο.

-Διεκπεραιώνουμε τις εξωτερικές μας υποχρεώσεις με τα πόδια. Όταν εργαζόμαστε στο σπίτι, είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε ακόμα και τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο προς όφελός μας. Μια καλή ιδέα είναι να συνδυάζουμε τις διάφορες υποχρεώσεις μας εκτός σπιτιού με σωματική άσκηση. Πηγαίνουμε, για παράδειγμα, για τα απαραίτητα ψώνια περπατώντας.

-Κάνουμε ασκήσεις στο σπίτι. Τις κρύες και βροχερές ημέρες, που δεν μας προδιαθέτουν για γυμναστική εκτός σπιτιού, μπορούμε να κάνουμε μερικές ασκήσεις εντός, όπως οι ακόλουθες:

  1. Jumping jacks: Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια ενωμένα και τα χέρια χαλαρά στο πλάι. Λυγίζουμε ελαφρά τα γόνατα και πηδάμε στο πλάι, εκτείνοντας ταυτόχρονα πόδια και χέρια, ώστε να σχηματίζουμε ένα Χ. Επαναλαμβάνουμε 10 φορές.
  2. Προβολές: Στεκόμαστε με το δεξί πόδι να πατάει μπροστά και το αριστερό πέλμα λυγισμένο. Λυγίζουμε έτσι ώστε ο δεξιός μηρός να έρθει παράλληλα με το πάτωμα. Επιστρέφουμε και προβάλλουμε το αριστερό πόδι. Κάνουμε 10 επαναλήψεις συνολικά.
  3. Κάθισμα σε τοίχο: Στεκόμαστε μπροστά από έναν τοίχο με την πλάτη να ακουμπάει σε αυτόν και τα πόδια στην απόσταση των ώμων. Τοποθετούμε τα χέρια στο στέρνο και κατεβαίνουμε σιγά-σιγά, «γλιστρώντας» στον τοίχο, μέχρις ότου οι γοφοί να είναι παράλληλοι με το πάτωμα. Κρατάμε τους κοιλιακούς μας σφιγμένους, μένουμε για μερικά δευτερόλεπτα και επιστρέφουμε στην αρχική θέση.
  4. Κοιλιακοί: Ξαπλώνουμε ανάσκελα και λυγίζουμε τα πόδια μας. Εκτείνουμε τα χέρια τεντωμένα μπροστά, παράλληλα με τους τετρακέφαλους. Με σφιχτούς τους κοιλιακούς και με «κλειδωμένα» τα χέρια, τον λαιμό και το πιγούνι, λυγίζουμε και σηκώνουμε το πάνω μέρος του κορμού μας. Κάνουμε ένα σετ 10 επαναλήψεων.
  5. Push-ups: Παίρνουμε τη στάση των push-ups, διατηρώντας σε ευθεία γραμμή το σώμα μας. Λυγίζουμε τους αγκώνες σε γωνία 45 μοιρών. Επανερχόμαστε και επαναλαμβάνουμε 10 φορές.
  6. Σανίδα: Παραμένουμε στην ίδια στάση, στηριζόμενοι, όμως, στους πήχεις των χεριών μας. Βεβαιωνόμαστε ότι η μέση και οι γοφοί μας δεν κυρτώνουν. Κρατάμε τη θέση για όσα περισσότερα δευτερόλεπτα μπορούμε.

Πηγές
https://www.healthline.com/health/working-from-home-tips
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/improve-brain-health-with-the-mind-diet/art-20454746
https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/at-home-workouts#beginner-routine
https://www.coachmag.co.uk/home-workouts/8494/a-30-minute-no-kit-home-workout-for-people-swerving-the-gym

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !