Συνήθεις τραυματισμοί των δρομέων. Τρόποι αντιμετώπισης και μέτρα πρόληψης

Συνήθεις τραυματισμοί των δρομέων. Τρόποι αντιμετώπισης και μέτρα πρόληψης

Η μέρα μεγαλώνει, ο καιρός «ανοίγει» και, με το βλέμμα στραμμένο στο καλοκαίρι, μάς κυριεύει η επιθυμία να εντατικοποιήσουμε το πρόγραμμα τρεξίματός μας. Όμως, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση όσον αφορά πιθανούς τραυματισμούς. Ποιοι είναι αυτοί και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;

Το τρέξιμο είναι μια πολύτιμη μορφή άσκησης. Συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μας υγείας, αλλά και στην εκτόνωσή μας από το καθημερινό στρες. Και όλα αυτά ανέξοδα, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να τρέξει οπουδήποτε, χωρίς κόστος και συνδρομές.
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε… την «αχίλλειο πτέρνα» του τρεξίματος, ώστε να μην πληγώσουμε τον… αχίλλειο τένοντά μας – μεταξύ άλλων!

• Τραυματισμοί στο γόνατο
-Οι συχνότεροι τραυματισμοί των δρομέων αφορούν τα γόνατα. Συνηθέστερος είναι εκείνος στον τένοντα που βρίσκεται κάτω από το γόνατο (τενοντοπάθεια επιγονατιδικού). Στην περίπτωση αυτή, οι δρομείς νιώθουν έντονο πόνο όταν κάνουν βαθύ κάθισμα, αλλά και όταν ο γιατρός ασκεί πίεση στον τένοντα. Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις, αλλά εφόσον επιμένει για μήνες, αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
-Από έντονο πόνο στο γόνατο και αίσθημα αστάθειας χαρακτηρίζεται το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, το οποίο μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί με πάγο, ειδικές ασκήσεις και μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι υπεύθυνο για πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του γονάτου. Αντιμετωπίζεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και διατάσεις, σπανιότερα, δε, με χειρουργική επέμβαση. 

• Τραυματισμοί στο πόδι και τον αστράγαλο
– Οι δρομείς συχνά υποφέρουν από διάστρεμμα αστραγάλου, από ένα «γύρισμα» δηλαδή του αστραγάλου, το οποίο τραυματίζει τους συνδέσμους της ποδοκνημικής. Αντιμετωπίζεται αρχικά με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, ξεκούραση και σωστό δέσιμο της περιοχής για προστασία.
– Πόνος στην πτέρνα, πρήξιμο και ευαισθησία εκδηλώνονται εάν τραυματιστεί ο αχίλλειος τένοντας (τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα). Αντιμετωπίζεται με διατάσεις και πλειομετρικές ασκήσεις.
– Η πελματιαία απονευρωσίτιδα παρουσιάζεται με πόνο στην πτέρνα, ο οποίος είναι εντονότερος μετά από ακινησία. Για την αντιμετώπισή της προτείνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις.
– Άλλες συχνές ενοχλήσεις στα πέλματα των δρομέων είναι τα «μαύρα» νύχια, εξαιτίας του υγρού που εκκρίνεται από την καταστροφή των ιστών, αλλά και εξαιτίας του αίματος. Συνοδεύεται κάποιες φορές από ερεθισμό και πρήξιμο. Επίσης συχνός τραυματισμός είναι και οι φουσκάλες, λόγω της τριβής μεταξύ δέρματος και παπουτσιών. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φουσκάλες και τα «μαύρα» νύχια, προτείνεται η σωστή επιλογή παπουτσιών και καλτσών και η χρήση βαζελίνης στις περιοχές των πελμάτων που πλήττονται περισσότερο.

• Τραυματισμοί στους οπίσθιους μηριαίους
Τραυματισμοί παρατηρούνται και στους οπίσθιους μηριαίους. Αυτοί ποικίλλουν από μια οξεία θλάση έως μια χρόνια τενοντοπάθεια. Και για τις δυο περιπτώσεις, η αποχή από τη δραστηριότητα, η παγοθεραπεία, η ανύψωση και η επίδεση χρησιμοποιούνται στα πρώιμα στάδια της θεραπείας.

• Τραυματισμοί στην κνήμη
– Η περιοστίτιδα κνήμης είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση του οστού της κνήμης που ταλαιπωρεί συχνά πολλούς αθλητές. Η τυπική ενόχληση είναι ο πόνος στο «καλάμι». Προτείνεται μείωση ή παύση της δραστηριότητας.
– Το κάταγμα κοπώσεως είναι ακόμη ένας συχνός τραυματισμός των δρομέων. Συνήθως εμφανίζεται όταν η δραστηριότητα αυξηθεί απότομα. Η θεραπεία ενός κατάγματος κόπωσης περιλαμβάνει αποχή από την  άσκηση (για 6 με 8 εβδομάδες). 

• Τραυματισμοί που σχετίζονται με τη θερμοκρασία
Πολλές φορές οι αθλητές έρχονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα και θερμοπληξία ή υποθερμία και κρυοπαγήματα. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να λαμβάνουν τα μέτρα τους, όπως να ενυδατώνονται και να ντύνονται σωστά ή να φορούν αντηλιακό και καπέλο.

Μέτρα πρόληψης
Βασικά μέτρα για την πρόληψη των τραυματισμών είναι οι εξής:

  • Ακολουθούμε ένα σωστό πλάνο προπόνησης. Κάνουμε προθέρμανση και διατάσεις.
  • Γυμναζόμαστε με σύνεση. Δεν αγνοούμε τυχόν ενοχλήσεις ή πόνους. Βάζουμε εφικτά όρια. Ακούμε το σώμα μας.
  • Τρέχουμε με ασφάλεια. Επιλέγουμε χώρους καλά φωτισμένους, ασφαλείς, χωρίς «παγίδες». Ακούμε μουσική σε χαμηλή ένταση, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τυχόν κινδύνους. Αποφεύγουμε το τρέξιμο τις ημέρες με υπερβολική ζέστη ή επικίνδυνες καταιγίδες.
  • Ενυδατωνόμαστε σωστά.
  • Επιλέγουμε τα κατάλληλα για εμάς ρούχα και παπούτσια.

ΠΗΓΕΣ
https://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/running-injuries-causes-prevention-treatment#1
https://runnersconnect.net/running-injuries/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
πρωτεΐνη

Πρωτεΐνη: Ο ρόλος της στην αθλητική διατροφή

Τα σπορ του καλοκαιριού