Πόνος στο γόνατο: Πιθανές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Πόνος στο γόνατο: Πιθανές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ο πόνος στο γόνατο… δεν κάνει διακρίσεις, καθώς επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε;

Από όλες τις αρθρώσεις του σώματος, εκείνη του γόνατου αναμφίβολα καταπονείται περισσότερο. Και αυτό διότι είναι επιφορτισμένη με πολλές «υποχρεώσεις», όπως το να σηκώνει το βάρος μας και να μας βοηθά σε όλες τις καθημερινές μας κινήσεις (περπάτημα, ανέβασμα σκαλιών κ.ά.).

Η σοβαρότητα του πόνου στο γόνατο ποικίλλει, ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί, ενώ συχνά συνοδεύεται από σημάδια και συμπτώματα, όπως το οίδημα, η ερυθρότητα, τα τριξίματα και η δυσκαμψία στην άρθρωση, η αδυναμία και η αστάθεια του ατόμου.

Πώς προκαλείται ο πόνος στο γόνατο;

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

  • τραυματισμών προερχόμενων από αθλητικές δραστηριότητες, χειρωνακτική εργασία, χρόνια καταπόνηση ή γήρανση.
  • διαφόρων ιατρικών παθήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής αιτίες:

● Τραυματισμοί : Ένας τραυματισμός στο γόνατο μπορεί να επηρεάσει τους μυς, τους τένοντες, τα νεύρα, τα οστά, τους χόνδρους και τους συνδέσμους που σχηματίζουν την άρθρωση. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο περιλαμβάνουν:

  • Τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, ενός από τους τέσσερις συνδέσμους που συνδέουν την κνήμη με το μηριαίο οστό.
    Είναι ιδιαίτερα συχνός τραυματισμός σε άτομα που παίζουν μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα που απαιτούν ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης.
  • Τη ρήξη μηνίσκου, του σκληρού, ελαστικού χόνδρου μεταξύ της κνήμης και του μηριαίου οστού. Ακολουθείται από πόνο, οίδημα και από τη δυσκολία να λυγίσει κανείς το γόνατό του. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για τους αθλητές, για τα παχύσαρκα άτομα και ασθενείς προχωρημένης ηλικίας με ήδη προϋπάρχουσες εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
  • Τα κατάγματα: Τα οστά του γόνατου μπορεί να υποστούν κατάγματα κατά τη διάρκεια αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή πτώσεων.Μάλιστα, άτομα με οστά εξασθενημένα από την οστεοπόρωση ενδέχεται να υποστούν κατάγματα ακόμα και από απλές κινήσεις.

● Ιατρικές παθήσεις : Οι παθήσεις οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του γόνατου είναι οι διάφορες μορφές αρθρίτιδας, με συχνότερες:

  • Την οστεοαρθρίτιδα: Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο που χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, με συνέπεια τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους και έτσι να προκαλείται πόνος, πρήξιμο και απώλεια κίνησης της άρθρωσης.
  • Τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιαδήποτε άρθρωση στον ανθρώπινο οργανισμό, μεταξύ αυτών και τα γόνατα.

Τρόποι αντιμετώπισης του πόνου στο γόνατο

Η θεραπεία που θα προτείνει ο γιατρός θα είναι ανάλογη της αιτίας που προκαλεί τον πόνο στο γόνατο. Στις επιλογές περιλαμβάνονται:

    • Φάρμακα: Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στο γόνατο. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση εφαρμόζοντας στο προσβεβλημένο γόνατο κρέμες με αναλγητική δράση. Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει στη θεραπεία των καταστάσεων που προκαλούν τον πόνο στο γόνατο, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
    • Φυσικοθεραπεία: Ο ειδικός μπορεί να συστήσει φυσικοθεραπεία ή ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάση τη συγκεκριμένη πάθηση που προκαλεί τον πόνο, με στόχο την ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο.
    • Ενέσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την έγχυση φαρμάκων απευθείας στην άρθρωση, όπως τα κορτικοστεροειδή ή το υαλουρονικό οξύ.
    • Χειρουργική επέμβαση: Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, είναι πιθανό να προτείνεται η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του πόνου. Ωστόσο, συνήθως η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αμέσως, γεγονός που δίνει χρόνο στον πάσχοντα να εκτιμήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τόσο της μη χειρουργικής όσο και της χειρουργικής αποκατάστασης.

Tips αυτοφροντίδας… στο σπίτι

1. Ξεκουραζόμαστε: Κάνουμε ένα διάλειμμα από τις συνήθεις δραστηριότητές μας για να μειώσουμε την πίεση στο γόνατο, να δώσουμε χρόνο στον τραυματισμό να υποχωρήσει και να αποτρέψουμε περαιτέρω επιβάρυνση της άρθρωσης.

2. Εφαρμόζουμε πάγο: Ο πάγος μειώνει και τον πόνο και τη φλεγμονή. Αλλά φροντίζουμε να μην χρησιμοποιούμε πάγο για περισσότερο από 20 λεπτά τη φορά, λόγω του κινδύνου βλάβης στα νεύρα και το δέρμα.

3. Εφαρμόζουμε θερμότητα: Μια θερμοφόρα στο γόνατο που πονάει είναι πιθανό να μας προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

4. Δένουμε το γόνατο: Αυτό θα συμβάλλει στην πρόληψη της συσσώρευσης υγρών σε κατεστραμμένους ιστούς και θα διατηρήσει σταθερό το γόνατο. Ο επίδεσμος θα πρέπει να είναι τόσο σφιχτός ώστε να υποστηρίζει το γόνατο, αλλά να μην δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος.

5. Τοποθετούμε ψηλά την πονεμένη άρθρωση, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα μαξιλάρια, έτσι ώστε να μειώσουμε το πρήξιμο.

To Cetilar® είναι κρέμα τοπικής χρήσης βασισμένη σε καινοτόμα σύνθεση από κετυλιωμένα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης σε υψηλή συγκέντρωση, η οποία προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο και αποκατάσταση της λειτουργικότητας σε αρθρώσεις, μυς και τένοντες.

Είναι κατάλληλο για ανθρώπους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες στην οικογένεια, στην εργασία, στην άθληση και στη διασκέδαση, λόγω μυοσκελετικών πόνων και προβλημάτων σε αρθρώσεις ή τένοντες.

 

Πηγές

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/diagnosis-treatment/drc-20350855

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !