Ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες, όταν γυμνάζεστε;

Ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες, όταν γυμνάζεστε;

Η ρήση του Ιπποκράτη «Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» πολλές φορές στην καθημερινότητα, ειδικά των αθλητών και όσων προπονούνται σκληρά, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Συνέπεια να μην λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, στην ποσότητα και την ποιότητα που έχουν ανάγκη όσοι γυμνάζονται εντατικά.

Ο λόγος είναι ότι δεν παράγονται όλες οι βιταμίνες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης δεν αποδίδουν ενέργεια, αλλά ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενώ η έλλειψή τους ελλοχεύει κινδύνους για τους αθλητές.

Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη μιας βιταμίνης μπορεί να μην επιτρέπει τη μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση σε κυτταρικό επίπεδο.

Απαραίτητες βιταμίνες

Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι κυρίως γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην καλή όραση, με συνέπεια πολλά από τα υπόλοιπα οφέλη της να αγνοούνται.
Για τους αθλητές, και κυρίως για όσους ασχολούνται με βάρη και cross fit, η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί ενισχύει την πρωτεϊνοσύνθεση, μια πολύ σημαντική διαδικασία για τη μυϊκή ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυϊκών ινών. 

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D ή αλλιώς βιταμίνη του ήλιου είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική βιταμίνη για όλα τα αθλήματα, αφού ενισχύει τη μυϊκή ανάπτυξη, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση.
Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος όλων των αθλητών και κυρίως των δρομέων, που είναι επιρρεπείς σε ιώσεις, η βιταμίνη D είναι η πιο σημαντική για την παραγωγή της τεστοστερόνης.
Επιπλέον, η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει και την υγεία των οστών, σε συνδυασμό με το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C δεν αντιμετωπίζει μόνο το απλό κρυολόγημα, όπως είθισται να χρησιμοποιείται, αλλά έχει και πολλά οφέλη όσον αφορά στη μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι ότι η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Επιπλέον, βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο ως γνωστόν δυναμώνει τις αρθρώσεις και τις κάνει πιο ανθεκτικές στο χειρισμό μεγάλων φορτίων, αντιστάσεων, με μικρότερες πιθανότητες τραυματισμών.
Σε μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της North Carolina, ερευνητές απέδειξαν πως η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C πριν και μετά την προπόνηση, μείωσε τον μυϊκό πόνο και λειτούργησε προληπτικά στην οξείδωση της γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού στοιχείου. 

Βιταμίνη Ε
Η γυμναστική και η έντονη προπόνηση παράγουν ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, λόγω των ατελών καύσεων που γίνονται, με συνέπεια το σώμα να γίνεται περισσότερο τοξικό, οδηγώντας σε μειωμένη απόδοση, μυϊκή ανάπτυξη, αποκατάσταση.
Η βιταμίνη Ε έχει την ιδιότητα να επιτίθεται στις ελεύθερες ρίζες και να τις αποβάλλει από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερο οξειδωτικό στρες και μειωμένες μυϊκές βλάβες.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β
Κάποτε οι Β θεωρούνταν μια ενιαία βιταμίνη, αλλά πλέον αναλύονται σε μια σειρά με διαφορετικό αριθμό και όνομα η κάθε μία. Έτσι έχουμε τις: Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη), Β7 (βιοτίνη), Β9 (γνωστή και ως φολικό οξύ) και Β12 (κοβαλαμίνη).
Παρότι κάθε μία από τις βιταμίνες Β έχει διαφορετικές επί μέρους ιδιότητες, στο σύνολό τους συμβάλλουν στην αύξηση της ενέργειας και βοηθούν το νευρικό σύστημα, ενώ συνδράμουν και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μετά από επίπονη προπόνηση.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν, επίσης, στην αποκατάσταση των μυών, ειδικά μετά τις ασκήσεις άρσης βαρών που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα crossfit και αποκαθιστούν τον μυϊκό ιστό.

ΠΗΓΕΣ:
Crossfitinvictus.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !