Τι είναι το όνειρο; Πώς και γιατί ονειρευόμαστε; Επηρεάζεται ο ύπνος μας από το όνειρο που βλέπουμε; Και, αν ναι, τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Ένα όνειρο αποτελείται από διάφορες εικόνες, σκέψεις ή συναισθήματα. Μπορεί να είναι «ζωντανό», ευχάριστο, δυσάρεστο, ακόμα και επαναλαμβανόμενο.
Τα όνειρα μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε σταδίου του ύπνου. Ένα όνειρο μη-REM (Rapid Eye Movement, ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών) σταδίου τείνει να περιλαμβάνει πιο συνεκτικό περιεχόμενο. Από την άλλη, τα όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM είναι συνήθως πιο ζωντανά, φανταστικά ή/και παράξενα.
Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται για περίπου δύο ώρες τη νύχτα.
Όνειρο: ποιος είναι ο σκοπός του;
Οι ειδικοί θεωρούν ότι το όνειρο:
- Συμβάλλει στην οικοδόμηση μνήμης: Τα όνειρα μπορεί να εξυπηρετήσουν μια σημαντική γνωστική λειτουργία, αυτή της ενίσχυσης της μνήμης και της ανάκλησης πληροφοριών.
- Διευκολύνει την επεξεργασία των συναισθημάτων: Ένα όνειρο σε διαφορετικά φανταστικά πλαίσια μπορεί να αποτελέσει «πρόβα» ορισμένων συναισθημάτων. Έτσι, διευκολύνεται και ο εγκέφαλος στη διαχείρισή τους.
- Υποστηρίζει το νοητικό «ξεκαθάρισμα»: Το όνειρο βοηθά τον εγκέφαλό μας να απαλλαγεί από λανθασμένες ή περιττές πληροφορίες.
- Τέλος, το όνειρο κάποιες φορές βοηθά στην επεξεργασία και ανάλυση πρόσφατων γεγονότων.
- Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει ότι τα όνειρα αποτελούν απλώς ένα “υποπροϊόν” του ύπνου χωρίς ουσιαστικό σκοπό.
Επηρεάζει τον ύπνο μας ένα όνειρο;
Τα όνειρα θεωρούνται γενικά απολύτως φυσιολογικά και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο.
Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους εφιάλτες. Και αυτό διότι οι εφιάλτες προκαλούν ξυπνήματα και μπορούν να διαταράξουν σημαντικά τη ρουτίνα του ύπνου εάν συμβαίνουν τακτικά.
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τα κακά όνειρα;
- Εφόσον βλέπουμε πολύ συχνά εφιάλτες, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Αυτός θα καθορίσει εάν υποφέρουμε από κάποια διαταραχή ύπνου και εάν χρειαζόμαστε συγκεκριμένη θεραπεία.
Η συζήτηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, για παράδειγμα, θα μας βοηθήσει να ελέγχουμε την αντίδρασή μας σε οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα. Και, τελικά, θα συμβάλλει ώστε να διαχειριζόμαστε το στρες, τις ανησυχίες μας και οτιδήποτε μάς προκαλεί εφιάλτες. - Από την άλλη, η καθιέρωση καλών συνηθειών είναι πιθανό να μας εξασφαλίσει απερίσπαστο και ήρεμο ύπνο τη νύχτα. Έτσι:
- Ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα, ακόμη και όταν δεν χρειάζεται να ξυπνήσουμε μια συγκεκριμένη ώρα.
- Επιλέγουμε προσεκτικά τι θα παρακολουθήσουμε στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή μας πριν ξαπλώσουμε. Αποφεύγουμε το τρομακτικό περιεχόμενο τις ώρες πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει αρνητικές σκέψεις και άσχημα όνειρα.
- Χαλαρώνουμε. Το βράδυ επιτρέπουμε στο μυαλό και το σώμα μας να χαλαρώσουν με ελαφριές διατάσεις, βαθιές αναπνοές ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης.
- Περιορίζουμε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πιο συγκεντρωμένο ύπνο REM αργότερα τη νύχτα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να δούμε ένα κακό όνειρο. Η καφεΐνη αποσυντονίζει τα στάδια του ύπνου και κρατά τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση, ενώ θέλουμε να κοιμηθούμε.
- Στοχεύουμε στην άνεσή μας. Διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον κατάλληλο για ύπνο, με χαμηλό φωτισμό, ησυχία και μια ευχάριστη θερμοκρασία. Ένα υποστηρικτικό στρώμα και το ιδανικό μαξιλάρι μπορεί να κάνουν το κρεβάτι μας πιο φιλόξενο και άνετο.
Πηγές
https: //www.sleepfoundation.org/dreams
https: //www.verywellmind.com/sleep-and-dreaming-4157166