Καταπολεμώντας φυσικά την αϋπνία

Όταν το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων μάς καταβάλλει, συνήθως το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε τον ύπνο μας και να νιώθουμε καταβεβλημένοι όλη τη μέρα, με μηδέν ενέργεια. Κι όμως, υπάρχει φυσικός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι θα κοιμηθούμε επαρκώς το βράδυ, ξυπνώντας το πρωί ετοιμοπόλεμοι!

Η Φύση έχει φροντίσει για την καλή μας υγεία, προσφέροντάς μας απλόχερα ένα βότανο, το οποίο λειτουργεί ως βάλσαμο στον ταλαιπωρημένο οργανισμό μας: τη βαλεριάνα (valeriana officinalis). Η ρίζα του συγκεκριμένου βοτάνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως ηρεμιστικό, αγχολυτικό και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια θεωρείται η «σπιτική λύση» στον προβληματικό ύπνο. Η χρήση της είναι γνωστή από τους αρχαίους Έλληνες, ενώ και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη βαλεριάνα ως θεραπεία για τα προβλήματα του πεπτικού, αλλά και για τις μυικές κράμπες και τη δυσφορία του ουροποιητικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, στο θέμα της αϋπνίας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική. Κατ’ αρχάς, δρα ηρεμιστικά, ενώ βοηθά σε περιπτώσεις υπερέντασης και στο άγχος, έχοντας καταπραϋντική δράση. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της στην αϋπνία, καθώς ρυθμίζει την εγκεφαλική λειτουργία, ώστε να κοιμόμαστε ευκολότερα το βράδυ και να παραμένουμε περισσότερο συγκεντρωμένοι και με διαύγεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επιπλέον, η βαλεριάνα διαθέτει χαλαρωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Κυρίως, όμως, η βαλεριάνα έχει ιδιότητες που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, χαλαρώνοντας παράλληλα και τους μυς.
Είναι δε σημαντικό, το ότι η βαλεριάνα έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες, για την πιθανή ευεργετική της επίδραση στη νόσο Alzheimer.
Ωστόσο, στην προσπάθεια καταπολέμησης της αϋπνίας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και μία ορμόνη, η οποία παράγεται στον εγκέφαλο: η μελατονίνη. Η μελατονίνη παράγεται στην επίφυση και ο ρόλος της είναι σημαντικός, καθώς βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι ώρα να ξυπνήσουμε. Η σύνθεση και η έκκρισή της ενεργοποιούνται όταν υπάρχει σκοτάδι και απενεργοποιούνται με το φως. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι λειτουργεί και κατά της αποδιοργάνωσης του βιολογικού ρολογιού όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε διαφορετικές ζώνες χρόνου (jet lag), με αποτέλεσμα να αποσυντονίζεται το συνηθισμένο πρόγραμμα του ύπνου τους.
Ταυτόχρονα, η μελατονίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο εστιάζει στη δέσμευση και αποβολή των ελεύθερων ριζών. Η λειτουργία αυτή είναι σημαντική για την υγεία, καθώς η ύπαρξη ελεύθερων ριζών έχει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό που συνδέονται και με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.
Παίζοντας, λοιπόν, καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του φυσιολογικού ύπνου, η μελατονίνη οδηγεί τελικά στην ξεκούραση και ευεξία του σώματος, συμβάλλοντας έτσι και στη γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού μας.
Και αν βαλεριάνα και μελατονίνη, ξεχωριστά, είναι ευεργετικές για τον οργανισμό που έχει ανάγκη από ξεκούραση, ο συνδυασμός τους αποδεικνύεται ιδανικός. Η Valetonina®, αξιοποιώντας αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό μέσα από ένα καινοτόμο σχεδιασμό, έχει πετύχει να θεωρείται η έξυπνη λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας. Λειτουργεί με φυσικό τρόπο, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό και φροντίζει ώστε να έχουμε έναν ήρεμο και παρατεταμένο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τέλος η νυχτερινή ανησυχία, τέλος και το ολοήμερο αίσθημα κόπωσης και ατονίας που μας προκαλεί ο ολιγόωρος ύπνος. Πλέον φροντίζει η Valetonina® γι’ αυτό!

Πηγές
https://www.asbmb.org/asbmbtoday/asbmbtoday_article.aspx?id=32927
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5436367/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6309073/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/
https://www.mefrontizo.gr/wp-content/uploads/2019/01/Valetonina_fox.pdf

ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Valetonina® Long Sirc
Ο φυσικός τρόπος να νικήσετε την αϋπνία

Το mefrontizo.gr χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη/χρήστη με σκοπό την καλύτερη δυνατή πλοήγηση του στον ιστότοπο. Αποδοχή Cookies Περισσότερα