Η φερριτίνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Τι είναι καλό να γνωρίζουμε για αυτή; Και με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα χαμηλά επίπεδά της;
Η φερριτίνη συνδέεται με τον σίδηρο. Για την ακρίβεια, η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο και τον απελευθερώνει όταν ο οργανισμός μας το απαιτεί.
Αναλυτικότερα, η φερριτίνη συνήθως βρίσκεται στα κύτταρα του οργανισμού μας, με πολύ λίγη να κυκλοφορεί στο αίμα μας. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φερριτίνης είναι συνήθως στα κύτταρα του ήπατος και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Από την άλλη, ο οργανισμός μας βασίζεται στον σίδηρο των ερυθρών αιμοσφαιρίων για να μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα κύτταρά του. Χωρίς αρκετό σίδηρο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια αδυνατούν να παρέχουν αρκετό οξυγόνο.
Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να έχουμε φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να έχουμε και επάρκεια αποθηκευμένου σιδήρου (φερριτίνης).
Πώς εξετάζεται η φερριτίνη;
Τα επίπεδα της φερριτίνης ελέγχονται με μια απλή εξέταση αίματος.
Αυτή θα μας πληροφορήσει εάν τα επίπεδα φερριτίνης στο αίμα μας είναι φυσιολογικά, χαμηλά ή υψηλά. Τα φυσιολογικά επίπεδα φερριτίνης στο αίμα κυμαίνονται (ανάλογα και με το εργαστήριο) ως εξής:
- 20 έως 200 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο για τις γυναίκες και
- 20 έως 500 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο για τους άνδρες.
Τα χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα φερριτίνης υποδηλώνουν έλλειψη σιδήρου.
Η έλλειψη σιδήρου είναι πιθανό να προκύπτει λόγω της φτωχής σε σίδηρο διατροφής μας. Ωστόσο, μπορεί να ευθύνονται και άλλες καταστάσεις.
Μεταξύ αυτών:
- η αναιμία
- η υπερβολική απώλεια αίματος με την έμμηνο ρύση στις γυναίκες
- οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος που επηρεάζουν την εντερική απορρόφηση
- και, σε ακραίες περιπτώσεις, μια εσωτερική αιμορραγία.
Πώς εκδηλώνεται η χαμηλή φερριτίνη;
Τα χαμηλά επίπεδα φερριτίνης συνδέονται με συμπτώματα, όπως:
- η ανεξήγητη κόπωση και αδυναμία
- η ναυτία
- οι χρόνιες κεφαλαλγίες
- η ευερεθιστότητα
- οι πόνοι στα πόδια
- η δυσκολία στην αναπνοή
Tips για να αυξήσουμε τη φερριτίνη
Σε περίπτωση που έχουμε χαμηλά επίπεδα φερριτίνης ή σιδήρου, ο γιατρός μας αρχικά θα αξιολογήσει πόσο σοβαρή είναι η ανεπάρκεια και θα προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία.
Ο γιατρός επίσης, θα μας παροτρύνει να αυξήσουμε τα αποθέματα του σιδήρου, ακολουθώντας συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές ή λαμβάνοντας σίδηρο.
Συμβουλές διατροφής
Εφόσον η φερριτίνη μας είναι σε χαμηλά επίπεδα, είναι απαραίτητο να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιό μας με τρόφιμα που διακρίνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε σίδηρο.
Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι:
- άπαχο κόκκινο κρέας
- στρείδια
- φακές
- φασόλια
- τόφου
- σταφίδες
- αυγά
- εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λάχανο και μπρόκολο).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση σιδήρου, ενώ άλλα να την εμποδίσουν. Για παράδειγμα, τα πλούσια σε βιταμίνη C τρόφιμα μεγιστοποιούν την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ το τσάι τη μειώνει.
Συμπληρώματα σιδήρου
Έχουμε, βεβαίως, τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα επίπεδα της φερριτίνης και με τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου.
Το SiderAL® Sport περιέχει 10 δραστικά συστατικά, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και βιοτίνη και χρησιμοποιεί τη σουκροσωμική τεχνολογία για τη μεταφορά και απόδοση του σιδήρου και των βιταμινών στον οργανισμό. Χάρη σε αυτήν, εξασφαλίζεται υψηλή απορρόφηση του σιδήρου και των βιταμινών από τον οργανισμό και αποφεύγονται οι ενοχλητικές ανεπιθύμητες ενέργειες που συχνά εμφανίζουν τα σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο (όπως η δυσκοιλιότητα).
Πηγές
https://www.healthline.com/health/ferritin#low-levels
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323713#Symptoms-of-low-ferritin-in-blood