Εμμηνόπαυση και μαγνήσιο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος τη δύσκολη αυτή περίοδο

Εμμηνόπαυση και μαγνήσιο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος τη δύσκολη αυτή περίοδο

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό μας, σε όλα τα στάδια της ζωής. Φαίνεται, όμως, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Με ποιον τρόπο ωφελεί τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες;

Το μαγνήσιο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας, γενικότερα. Εμπλέκεται σε εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις σε όλο το σώμα. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενισχύει την υγεία της καρδιάς, βελτιώνει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.

Όλα τα παραπάνω οφέλη καθιστούν πολύ σημαντική την πρόσληψη μαγνησίου την περίοδο της εμμηνόπαυσης, καθώς μπορεί να ανακουφίσει τα δυσάρεστα συμπτώματά της. Η εμμηνόπαυση, η οποία εμφανίζεται, κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 51-52 ετών, εκτός από απώλεια της εμμηνορρυσίας, συνοδεύεται από εξάψεις, δυσκολία στον ύπνο, αύξηση βάρους, μείωση της οστικής και μυϊκής μάζας και ορμονικές αλλαγές.

Ας δούμε αναλυτικότερα γιατί το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στην εμμηνόπαυση:

1. Προάγει την υγεία των οστών

Περίπου το 60% του μαγνησίου αποθηκεύεται στα οστά μας και παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση, που ορίζεται ως χαμηλή οστική πυκνότητα, επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.Τα οστά υφίστανται μια φυσική διαδικασία αναδιαμόρφωσης, γνωστή ως οστεογένεση, προκειμένου να ενισχυθούν. Κατά τη διάρκειά της, τα οστά διασπώνται από οστεοκλάστες και στη συνέχεια ξαναχτίζονται από οστεοβλάστες. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, οδηγώντας σε αύξηση της δραστηριότητας των οστεοκλαστών. Ως αποτέλεσμα, τα οστά διαλύονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ξαναχτίζονται, οδηγώντας σε αδύναμα οστά.Όσον αφορά τον ρόλο του μαγνησίου στην υγεία των οστών, σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την οστεοπόρωση, λόγω του σημαντικού ρόλου του στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην αντοχή των οστών. Μάλιστα, σε μια 7ετή μελέτη παρακολούθησης 73.684 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, η υψηλή πρόσληψη μαγνησίου από τροφές ή συμπληρώματα διατροφής συσχετίστηκε με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα.

2. Βελτιώνει τον ύπνο

Περίπου 60% των γυναικών σε εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αϋπνία ή δυσκολία στον ύπνο. Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, το άγχος, η κατάθλιψη και η μείωση της μελατονίνης και της προγεστερόνης, δύο ορμονών που προάγουν τον ύπνο, φαίνεται να είναι οι κύριες αιτίες της αϋπνίας στην εμμηνόπαυση.Το μαγνήσιο μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο ρυθμίζοντας τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, γνωστό και ως βιολογικό ρολόι ύπνου-αφύπνισης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη 500mg μαγνησίου την ημέρα βελτίωσε σημαντικά τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα των γυναικών που μπαίνουν ή βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Αν και η κατάθλιψη σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, η εξασφάλιση επαρκών επιπέδων μαγνησίου μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματά της. Το μαγνήσιο παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη ρύθμιση της διάθεσης και στην απόκριση στο στρες, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη και την έναρξη της κατάθλιψης.

4.Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Αν και η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί καρδιακές παθήσεις, οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια και κακή (LDL) χοληστερόλη, λόγω των μειωμένων οιστρογόνων, του στρες, της ηλικίας και του ανθυγιεινού τρόπου ζωής.Το μαγνήσιο βοηθά στον έλεγχο των συσπάσεων των καρδιακών μυών, επιτρέποντας έναν υγιή καρδιακό παλμό. Επιπλέον, τα πλούσια σε μαγνήσιο τρόφιμα αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, υγιεινών λιπών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, τα οποία, με τη σειρά τους, ωφελούν και αυτά την υγεία της καρδιάς.

5. Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας

Μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο βοηθά ώστε το σώμα να μετατρέψει τα τρόφιμα που έχουμε καταναλώσει, στην απαραίτητη για την καθημερινότητά μας ενέργεια. Χωρίς τα κατάλληλα επίπεδα μαγνησίου, τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε μέσω των τροφίμων δεν μπορούν να μεταβολιστούν σε ενέργεια, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κόπωση, μυϊκή αδυναμία, αλλά και κράμπες.

Πηγές μαγνησίου

Οι ανάγκες σε μαγνήσιο μπορούν να ικανοποιηθούν είτε μέσω των τροφών που επιλέγουμε, είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής:

1. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Μερικά παραδείγματα τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο είναι οι εξής:

 • Λαχανικά: σπανάκι, μπρόκολο
 • Φρούτα: σύκα, αβοκάντο, μπανάνες, ακτινίδια, βατόμουρα, σμέουρα, πεπόνια και γκρέιπφρουτ
 • Μυρωδικά: μέντα, βασιλικός, άνηθος
 • Σπόροι: σπόροι κολοκύθας, ηλιόσποροι, λιναρόσποροι, σουσάμι
 • Ξηροί καρποί: καρύδια Βραζιλίας, αμύγδαλα, κουκουνάρι, κάσιους και φιστίκια
 • Ψάρια: σκουμπρί και σολομός
 • Δημητριακά ολικής άλεσης: ψωμί, ζυμαρικά, καστανό ρύζι.

2. Τα συμπληρώματα διατροφής

Στην περίπτωση που η ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου είναι πολύ μικρότερη από την απαιτούμενη, είναι σημαντικό όλοι, αλλά ένα παραπάνω οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, να αναζητούν το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής.

Το UltraMag® Oro είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που χρησιμοποιεί τη σουκροσωμική τεχνολογία  για τη μεταφορά και απόδοση του μαγνησίου στον οργανισμό. Χάρη σε αυτήν εξασφαλίζεται:

 • Υψηλή και γρήγορη απορρόφηση του μαγνησίου
 • Αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών
 • Χορήγηση ανεξάρτητα από την τροφή
 • Λήψη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας
 • Απουσία μεταλλικής γεύσης.

Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να ζουν το ίδιο δυναμικά και δημιουργικά, αξιοποιώντας τη βοήθεια που μπορούν να τους προσφέρουν πολύτιμοι σύμμαχοι, όπως είναι το μαγνήσιο!

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-for-menopause
https://menopausetreatment.co.uk/why-is-magnesium-importan/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , ,