Έλλειψη σιδήρου: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ο έλεγχος των επιπέδων του σιδήρου στο αίμα είναι μια εξέταση ρουτίνας στο ιατρικό check-up, που καταδεικνύει και τη σημασία της έλλειψης σιδήρου στην υγεία μας.

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί μια συχνή διαπίστωση στις ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες υποβαλλόμαστε από καιρού εις καιρόν. Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία, άκρως απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αποτελεί το βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα.

Όταν η πρόσληψη σιδήρου είναι κατώτερη των αναγκών του οργανισμού, τότε μιλάμε για σιδηροπενία ή ανεπάρκεια σιδήρου, οι συνέπειες της οποίας είναι σημαντικές για τη συνολική μας υγεία.

Βασικές αιτίες της ανεπάρκειας αυτής μπορεί να είναι:

  • Η απώλεια αίματος. Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση τραυματισμών, μεγάλης απώλειας με την έμμηνο ρύση, αιμορραγίας από τον γαστρεντερικό σωλήνα (έλκη, αιμορροΐδες),
  • Η έλλειψη σιδήρου στη διατροφή μας. Εάν δεν ακολουθούμε ένα υγιεινό διαιτολόγιο, είναι πολύ πιθανό να μην λαμβάνουμε την ποσότητα σιδήρου που το σώμα μας χρειάζεται. Επιπλέον, έλλειψη σιδήρου παρατηρείται συχνά και σε όσους ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.
  • Η αδυναμία απορρόφησης σιδήρου. Μια νόσος του γαστρεντερικού, όπως για παράδειγμα η κοιλιοκάκη, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά από την πέψη των τροφίμων, και μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου.  
  • Η εγκυμοσύνη. Καθώς οι ανάγκες σε σίδηρο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υψηλές (και για την έγκυο και για την ανάπτυξη του εμβρύου), είναι πιθανό τα αποθέματα σιδήρου να μην επαρκούν και να παρατηρείται ανεπάρκεια σιδήρου.
  • Η επίπονη άσκηση. Έλλειψη σιδήρου καταγράφεται συχνά στους αθλητές και κυρίως σε όσους ασχολούνται με αθλήματα αντοχής, όπως είναι οι δρομείς, οι κωπηλάτες, οι ποδηλάτες, οι κολυμβητές κ.ά., οι οποίοι, είναι δυνατόν να εμφανίσουν την αποκαλούμενη «αθλητική αναιμία». Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια αθλημάτων παρατεταμένης διάρκειας και υψηλής έντασης, παρατηρείται το φαινόμενο της αιμόλυσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, δηλ. της ενδοαγγειακής διάσπασή τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου;

Στα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου μπορεί να περιλαμβάνονται: το έντονο αίσθημα κόπωσης, η αδυναμία, το χλωμό δέρμα. Επίσης, ο πόνος στο στήθος, ο γρήγορος καρδιακός παλμός, η δύσπνοια, ο πονοκέφαλος, η ζάλη, τα κρύα χέρια και πόδια. Ακόμη, ένα άτομο με έλλειψη σιδήρου μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή ή πόνο στη γλώσσα, εύθραυστα νύχια, ασυνήθιστη όρεξη για μη θρεπτικές ουσίες, όπως ο πάγος και κακή όρεξη, ειδικά σε βρέφη και παιδιά.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς;

Μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειψη σιδήρου έχουν οι γυναίκες της παραγωγικής ηλικίας, συχνά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, τα βρέφη, ειδικά εκείνα που είχαν χαμηλό βάρος γέννησης ή γεννήθηκαν πρόωρα, και τα παιδιά κατά την ανάπτυξή τους. Μια άλλη κατηγορία αυξημένου κινδύνου είναι οι χορτοφάγοι, όταν δεν φροντίζουν για την επαρκή πρόσληψη σιδήρου από τις φυτικές τροφές, αλλά και οι συχνοί αιμοδότες, καθώς η αιμοδοσία μπορεί να μειώσει τα αποθέματα σιδήρου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της έλλειψης σιδήρου;

Για τη διάγνωση της έλλειψης σιδήρου, ο γιατρός μας μπορεί να ζητήσει, μεταξύ άλλων, έλεγχο για τον αιματοκρίτη μας, τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και φερριτίνης. Και τα επίπεδα της φερριτίνης είναι σημαντικά για τη διάγνωση της έλλειψης σιδήρου. Η φερριτίνη είναι η πρωτεΐνη που βοηθά στην αποθήκευση σιδήρου στο σώμα μας. Συνεπώς, ένα χαμηλό επίπεδο φερριτίνης συνήθως υποδηλώνει και χαμηλό επίπεδο αποθηκευμένου σιδήρου. 

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου

Για την αναπλήρωση των αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα μας, ο γιατρός μπορεί να μας προτείνει δίαιτα πλούσια σε τροφές που περιέχουν σίδηρο αλλά και τα κατάλληλα για εμάς συμπληρώματα σιδήρου στην κατάλληλη δόση και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται. Προκειμένου να πετύχουμε καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, συνιστάται να παίρνουμε τον σίδηρο μαζί με βιταμίνη C, διότι η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου.  

Πρόληψη με τη βοήθεια της διατροφής

Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο μπορεί να προλάβει τυχόν έλλειψή του κάποια στιγμή στη ζωή μας.Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, με γνωστότερο το σπανάκι. Επίσης, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες και τα βερίκοκα, τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά και τα ζυμαρικά.Το σώμα μας απορροφά περισσότερο σίδηρο από το κρέας από ό,τι από άλλες πηγές. Εάν ακολουθούμε χορτοφαγική διατροφή, ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε την πρόσληψη πλούσιων σε σίδηρο φυτικών τροφών, έτσι ώστε να μην υστερούμε στην πρόσληψη σιδήρου.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα μας πίνοντας χυμό εσπεριδοειδών ή τρώγοντας άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, παράλληλα με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Η βιταμίνη C, την οποία βρίσκουμε σε πολλές τροφές (μπρόκολο, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, πράσινα φύλλα, πεπόνια, πορτοκάλια, πιπεριές, φράουλες, μανταρίνια, ντομάτες κ.α.), βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει τον σίδηρο που λαμβάνουμε μέσω των τροφών.

Τα προϊόντα της οικογένειας SiderAL® (SiderAL® Forte, Sideral® Folico, Sideral® Sport & SiderAL® Drops) αποτελούν σύμμαχό μας στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου, γιατί χρησιμοποιούν μία καινοτόμα και βραβευμένη τεχνολογία, τη σουκροσωμική τεχνολογία, για τη μεταφορά και απόδοση του σιδήρου και των βιταμινών στον οργανισμό.

Η σουσκροσωμική τεχνολογία προσφέρει:

  • Σημαντική αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου αλλά και των βιταμινών
  • Γρήγορη κάλυψη των αναγκών του οργανισμού με μικρή δόση σιδήρου
  • Αποφυγή των ενοχλητικών ανεπιθύμητων ενεργειών που παρατηρούνται από τη λήψη σιδήρου όπως μεταλλική γεύση, κοιλιακός πόνος, δυσκοιλιότητα, ναυτία κ.ά.
  • Μία απλή και ευχάριστη χορήγηση. Οι επιλογές για τη διαχείριση του συχνού αυτού φαινομένου είναι πολλές. Γι’ αυτό και μόνο αισιόδοξα μπορούμε να το δούμε: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να της δώσουμε τη σημασία που της αξίζει!

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/diagnosis-treatment/drc-20355040