Έξαρση ιώσεων, γρίπης και κρυολογήματος: Πώς να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας;

Έξαρση ιώσεων, γρίπης και κρυολογήματος: Πώς να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας;

Την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο, οι ιώσεις, η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα βρίσκονται σε έξαρση. Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να διατηρείται… ακμαίο;

Προκειμένου το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η υγιεινή διατροφή είναι σύμμαχος κατά τον ιώσεων, της γρίπης και του κρυολογήματος
Η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά μπορεί να ενισχύσει την απόδοση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τα μήλα, τα κρεμμύδια, το σπανάκι, τις γλυκοπατάτες, τα καρότα.

Επιπλέον, άλλα τρόφιμα που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας είναι το σκόρδο, το οποίο φημίζεται για τις αντιιικές και αντιβιοτικές του ιδιότητες, αλλά και η «παραδοσιακή» κοτόσουπα.

Σύμφωνα με μελέτες, στην περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης, ένα μπολ με αχνιστή κοτόσουπα μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να μας βοηθήσει να συνέρθουμε γρηγορότερα.

eksarsi-iwsewn

Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι οφείλουμε να ακολουθούμε αυστηρά προγράμματα γυμναστικής. Αντιθέτως, ακόμη και το γρήγορο περπάτημα για 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα έχει συνδεθεί με βελτιωμένη λειτουργία της άμυνάς μας.

Παράλληλα, η άσκηση σχετίζεται και με την απελευθέρωση ενδορφινών, ορμονών που προάγουν την αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας.

Έτσι, με τη γυμναστική αποβάλλουμε το άγχος, εξασφαλίζουμε ποιοτικότερο ύπνο το βράδυ, αλλά βελτιώνουμε έμμεσα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επαρκής ύπνος = Καλύτερη άμυνα του οργανισμού

Η τακτική αϋπνία, εκτός από κουρασμένους, μας καθιστά και ευάλωτους σε ασθένειες, μεταξύ των οποίων και το κρυολόγημα, η γρίπη και οι άλλες ιώσεις.

Από την άλλη, ο επαρκής ύπνος μπορεί να λειτουργήσει όπως και τα αντιοξειδωτικά. Με άλλα λόγια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και να αποτρέψει την αποδυνάμωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, επτά ώρες ύπνου τη νύχτα συνδέονται με αυξημένη αντοχή σε μολυσματικές ασθένειες.

Διαχειριζόμαστε το άγχος μας

Όταν το σώμα μας βρίσκεται υπό συνεχές στρες, γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις ιώσεις, αλλά και σε σοβαρότερες ασθένειες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Προκειμένου να αποτρέψουμε αυτές τις επιπτώσεις, αναζητούμε τρόπους διαχείρισης του άγχους, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα.

Δεν κάνουμε κατάχρηση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, μέρους του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και, συνεπώς, να μειώσει την αντίστασή μας στις λοιμώξεις.

Τηρούμε τις αποστάσεις

Η τήρηση των αποστάσεων είναι σημαντική, καθώς οι ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα. Όταν, λοιπόν, κάποιος κοντά μας βήχει ή φτερνίζεται, μικροσκοπικές σταγόνες βλέννας «ταξιδεύουν» στον αέρα και είναι πολύ πιθανό να τις εισπνεύσουμε.

eksarsi-iwsewn

Πλένουμε τα χέρια μας

Οι κανόνες υγιεινής που όλοι εφαρμόζαμε σχολαστικά, κυρίως στις αρχές της πανδημίας παραμένουν σημαντικοί σύμμαχοι της καλής μας υγείας.

Ένας από αυτούς είναι και το πλύσιμο των χεριών. Επομένως, πλένουμε, λοιπόν, σχολαστικά τα χέρια μας, είτε με ζεστό νερό και σαπούνι είτε με αλκοολούχο αντισηπτικό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας

Τα μικρόβια της γρίπης μπορούν να ζήσουν σε σκληρές επιφάνειες, όπως τα πόμολα και τα πληκτρολόγια, μέχρι και οκτώ ώρες. Φροντίζουμε, λοιπόν, όταν αγγίζουμε «κοινόχρηστες» επιφάνειες, να μην αγγίζουμε αμέσως μετά τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας.

Προγραμματίζουμε τον αντιγριπικό μας εμβολιασμό

Τέλος, δεν αμελούμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό μας, για να παράσχουμε στον οργανισμό μας την προστασία που έχει ανάγκη.

eksarsi-iwsewn

Αν, παρ’ όλα αυτά, «υποκύψουμε» στους εισβολείς και νοσήσουμε από κρυολόγημα ή γρίπη, προμηθευόμαστε Ibutomol!

Το Ibutomol περιέχει δύο δραστικά συστατικά, ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη, τα οποία, χάρη στην ειδική τεχνολογία του, απελευθερώνονται ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, δρουν συνδυαστικά εξασφαλίζοντας αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Το Ibutomol είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ήπιου και μέτριου πόνου που σχετίζεται με:

  • ημικρανία
  • κεφαλαλγία
  • πόνο περιόδου
  • οδοντικό, μυϊκό και ρευματικό πόνο
  • συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης, πονόλαιμο και πυρετό.

 

Πηγές
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/how-use-your-immune-system-stay-healthy
https://www.webmd.com/cold-and-flu/avoid-cold-flu-germs

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , , ,