Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας φαίνεται πως επηρεάζουν και τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και “φέρνουν” το πρόβλημα της δυσπεψίας προ των πυλών. Πώς ακριβώς συνδέονται και πώς θα μπορούσαμε να… «διακόψουμε» αυτή τη σχέση;
Η δυσπεψία συνήθως εμφανίζεται ή κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα και συνοδεύεται από φούσκωμα, όξινη γεύση στο στόμα, δυσφορία, πόνο, τάση για ρέψιμο και έμετο, αλλά πολλές φορές και από καούρα (αίσθημα καύσου βαθιά στο στήθος), η οποία συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο.
Τη δυσπεψία είναι πιθανό να προκαλούν ποικίλες ιατρικές καταστάσεις, όπως οι γαστρίτιδες, τα πεπτικά έλκη, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η εγκυμοσύνη και πολλές άλλες.
Ωστόσο, συχνότερα η δυσπεψία έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε. Ενδεικτικά, μπορεί να προκληθεί από:
- κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής πολύ γρήγορα
- λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα
- υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, αλκοόλ, σοκολάτας ή ανθρακούχων ποτών
- κάπνισμα
- και έντονο άγχος.
Tips για πρόληψη της δυσπεψίας
Στην περίπτωση που υποφέρουμε συχνά από δυσπεψία και δεν ενοχοποιούνται για αυτό ιατρικά ζητήματα, είναι στο χέρι μας να την «αποκλείσουμε» από την καθημερινότητά μας. Πώς; Υιοθετώντας μερικές πολύ απλές συμβουλές.
Ας τις δούμε κατηγοριοποιημένες:
• Διατροφικές αλλαγές
1. Προκειμένου να μην υποφέρουμε από τα συμπτώματα της δυσπεψίας, είναι καλό να περιορίζουμε:
- Τα ανθρακούχα, αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά, τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα.
- Τροφές που πυροδοτούν τη δυσπεψία, όπως: τουρσιά, λουκάνικα, ξίδι, τσάι, δημητριακά, κόκκινη πιπεριά, ζυμαρικά, πίτσα.
- Τα εσπεριδοειδή, το καρπούζι, αλλά και τις ντομάτες και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτές.
2. Αντιθέτως, φροντίζουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα, όπως το ρύζι, τα μήλα, το ψωμί, το μέλι, το γιαούρτι, οι χουρμάδες και τα καρύδια, τα οποία ανακουφίζουν τη δυσπεψία.
3. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, προσπαθούμε, όσο είναι εφικτό, να τρώμε:
- με ηρεμία
- σε μικρές ποσότητες
- και να μασάμε το φαγητό αργά και πλήρως.
4. Δεν παραλείπουμε ποτέ γεύματα και, αντιστρόφως, δεν καταναλώνουμε ποτέ υπερβολικές μερίδες φαγητού.
5. Αποφεύγουμε τον συνδυασμό ζεστού και κρύου φαγητού, όπως επίσης και τα φρούτα πριν ή αμέσως μετά το γεύμα μας.
6. Το βράδυ τρώμε ελαφριά σνακ και σχετικά νωρίς, ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία της πέψης.
• Διαχείριση στρες
Τα συναισθήματα άγχους μάς καθιστούν επιρρεπείς στο να καταναλώνουμε φαγητό πολύ γρήγορα, να παραλείπουμε γεύματα, να μην αναπαυόμαστε αρκετά, να αναζητάμε «ανακούφιση» στο κάπνισμα και στο αλκοόλ και, τελικά, να επιβαρύνουμε πολύ περισσότερο πολλά συστήματα του οργανισμού μας, όπως και το γαστρεντερικό.
Αν έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό στρες, προκειμένου να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τα συχνά «επεισόδια» δυσπεψίας, είναι σημαντικό να:
1. Αναζητήσουμε τεχνικές για να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας. Η συμβουλευτική, οι ασκήσεις χαλάρωσης, οι πρακτικές διαλογισμού, όπως η γιόγκα και οι βαθιές αναπνοές, θεωρούνται χρήσιμες.
2. Εφαρμόζουμε, επιπλέον, και άλλες καλές συνήθειες, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η προσπάθεια για τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και η ενασχόληση με δραστηριότητες που μας γεμίζουν θετικά συναισθήματα.
Σβήστε τις ενοχλήσεις με GerdOFF ®
Κι αν η δυσπεψία επιμένει, τo GerdOFF®, ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν με πρωτοποριακή σύνθεση που μειώνει γρήγορα τα συμπτώματα της παλινδρόμησης και της δυσπεψίας, ανακουφίζει από την καούρα και προστατεύει από την ερεθιστική δράση του υδροχλωρικού οξέος που παράγεται στο στομάχι.
Πηγές
https://www.webmd.com/heartburn-gerd/indigestion
https://www.news-medical.net/health/Lifestyle-Changes-for-Indigestion-(Dyspepsia).aspx
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/diagnosis-treatment/drc-20352215
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/symptoms-causes/syc-20352211