Συκώτι: η «φυσική» πολυβιταμίνη

Αποτελεί ένα εκλεκτό μεζέ και, αν και δεν είναι δημοφιλές φαγητό, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μια «φυσική» πολυβιταμίνη.
Ο λόγος για το συκώτι, το οποίο τρώγεται είτε σκέτο ή σε συνδυασμό με άλλα κρέατα.
Πλέον, σε όλο και περισσότερες κουζίνες έχει κερδίσει μια από τις πρώτες θέσεις, καθώς γιατροί και διατροφολόγοι προτρέπουν, όχι απλώς να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αλλά να το θεωρήσουμε απαραίτητο συστατικό της, κυρίως για όσους χρειάζονται περισσότερο σίδηρο, όπως είναι οι αθλητές και οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Πλούσιο σε πρωτεΐνη
Το συκώτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για το χτίσιμο και τη διατήρηση των μυών.
Μια μερίδα συκωτιού (68 γραμμάρια) δίνει 20 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης, όσο δηλαδή θα λάμβανε κάποιος από ένα κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος.
Ο αστικός μύθος ότι η περιεκτικότητά του σε λιπαρά και θερμίδες «χτυπάει κόκκινο», διαψεύδεται, καθώς 28 γρ. μοσχαρίσιου συκωτιού περιέχουν μόλις 2,4 γρ. λίπους και μόνο 49 θερμίδες.
Αντίστοιχα, το συκώτι από κοτόπουλο περιέχει ακόμη λιγότερες θερμίδες και λίπος από ό,τι το βοδινό και μοσχαρίσιο συκώτι. Έχει όμως λιγότερη πρωτεΐνη.

Και πλούσια πηγή βιταμινών
Το «Composition of Foods» των McCance and Widdowson αναφέρει ότι 28γρ μοσχαρίσιου συκωτιού προσφέρει πάνω από 100% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη Α και βιταμίνη Β12.
Επίσης, αποτελεί μια καλή πηγή φυλλικού οξέος και ριβοφλαβίνης.

Βιταμίνη Α: Ένα κομμάτι συκώτι δίνει έως και τέσσερις φορές τη βιταμίνη Α που χρειάζεται ο οργανισμός. Μεταξύ άλλων, η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την όραση, το δέρμα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη Β 12: Το συκώτι «φημίζεται» για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β12, η οποία είναι σημαντική, τόσο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων όσο και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό στην πέψη και στην υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και το σώμα χρησιμοποιεί τη ριβοφλαβίνη για την παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα.

Όπως η βιταμίνη Β12, έτσι και το φυλλικό οξύ και ο χαλκός είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργία των ερυθρών κυττάρων του αίματος.

Μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά
Η περιεκτικότητα, όμως, του συκωτιού σε θρεπτικά συστατικά δεν περιορίζεται μόνο στις βιταμίνες. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που θα βρείτε σε αυτό ενισχύουν περαιτέρω τον οργανισμό.
Κυρίως το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, καθώς παρέχει 11 mg σίδηρο ανά μία μερίδα 85 γρ., ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που θα βρείτε στο κόκκινο κρέας.

Παράλληλα, μόνο 28 γρ. μοσχαρίσιου συκωτιού προσφέρουν πάνω από 100% της ημερήσιας αξίας του χαλκού και περίπου 25% της καθημερινής αξίας σε σελήνιο και ψευδάργυρο.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τη γονιμότητα των ανδρών, ενώ βοηθάει και στην επούλωση πληγών.

Ανησυχίες
Μπορεί η μέτρια κατανάλωση συκωτιού να είναι ευεργετική, αλλά ορισμένες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να το αποφεύγουν!
Οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη να αποφεύγουν τα προϊόντα συκωτιού, επειδή μία υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό.
Το συκώτι και τα παραπροϊόντα είναι, επίσης, υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν την ουρική αρθρίτιδα και τις πέτρες στα νεφρά.

Συνταγή
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 Λεπτά

Υλικά για δύο άτομα:
300 γραμμάρια συκώτι μοσχαρίσιο
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι
2 μήλα
1 κ. σ. ξίδι από λευκό κρασί
1 κ. σ. χυμός φρέσκου λεμονιού
1 φλιτζάνι νερό
2 κ. σ. σταφίδα
1 κ. σ. φρέσκο δενδρολίβανο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πρώτα βάλτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει πριν ρίξετε το λάδι. Προσθέστε τα κρεμμύδια και αφήστε τα να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέστε τα μήλα και τσιγαρίστε τα για άλλα περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το ξίδι, το χυμό λεμονιού και το νερό.
Συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν. Τέλος προσθέστε τη σταφίδα και το δεντρολίβανο και συνεχίστε το ψήσιμο ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου δύο λεπτά.
Τα βγάζετε σε πιατέλα.

Ψήστε το συκώτι ή στη σχάρα του φούρνου ή σε ραβδωτό τηγάνι προσέχοντας να μην παραψηθεί και στεγνώσει. (περίπου 7 – 10 λεπτά).

Διατροφικά στοιχεία
Η συνταγή περιέχει ανά μερίδα
Ενέργεια 397 Kcal
Πρωτεΐνες 25 gr
Λίπος 15 gr

ΠΗΓΕΣ
http://www.livestrong.com/article/465450-how-healthy-is-eating-liver/
http://www.drgourmet.com/recipes/maincourse/beef/liveronionapple.shtml#.WMuy9X8cyM8

ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

SiderAL® Forte
Ο πιο «έξυπνος» τρόπος να πάρετε σίδηρο

Το mefrontizo.gr χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη/χρήστη με σκοπό την καλύτερη δυνατή πλοήγηση του στον ιστότοπο. Αποδοχή Cookies Περισσότερα